Hádejte autory:)
Eh, jakého Bělohřívka - vidím u autora 4 knihy a žádná se tak nejmenuje???
V češtině vyšla kniha Veselí občané Sichemští, ve které jsou dva romány. První se jmenuje Bělohřívek. Je to asi nejznámější autorův román (myslím že v originále se to jmenuje Witt nebo tak nějak). Druhá část je o nějakém faráři, na jméno si už nevzpomínám. Ale Bělohřívek je dost známej - mj. i díky skvělému překladu, kde autorka převedla ten vlámskej dialekt do plnokrevné "hanáčtiny". Kdysi to byl dokonce i film, ale nevím, jestli to někdy u nás dávali.
HÁDANKA
Nebudeme hledat dalšího autora daleko, psal stejným jazykem a obdržel za to i cenu. Je obestřen takovými poněkud zvláštními označeními, jako "moderní klasik" národní literatury, který vychází z "epistemologického nihilismu". Přestože se mu připisuje "evropský formát", tak se o něm vlastně skoro neví: sice se mu v 70. letech přestalo v jeho rodné zemi z politických a společenských důvodů líbit a na dlouhá léta přesídlil do Paříže, ale ani tak neměl zájem na tom, aby se jeho knihy překládaly a vycházely jinde než doma. U nás vyšly dva jeho romány dlouho po jeho smrti, a to v poslední dekádě, přestože jsou z 50./60. let.
Ještě z jiného soudku: autor také učiteloval, a protože ho zajímala věda a technika, krátce po vydání jeho nejznámějšího románu (vydaného u nás jako prvním) docela dlouho vyučoval na Univerzitě v Groningenu fyzikální geografii (než měl zase problém, zda spíše nepíše, místo aby se věnoval svým povinnostem - dopadlo to pro něj dobře, ale pak už jen psal).
Pro jistotu přidám ještě jednu nápovědu - citát z nejznámější knihy, který napovídá trochu i název románu:
"Nikde na světě toho nevyjde na světlo tolik jako v temné komoře."
Ano, byl to Nizozemec Willem Frederik Hermans (1921 - 1995) a citát z knihy Temná komora Damoklova (1958, u nás vydáno až 2010). Knihu přečetlo podle zdejší statistiky pouhých 50 čtenářů, tak je štěstí, že autora někdo uhodl ;-)
Zadává Lenka27.
A ještě ke knize - dostala se ke mně, ale bohužel i já patřím k těm, kteří ji nedočetli, což se mi nestává. I z tohoto důvodu si ji samozřejmě pamatuji, ale šanci už Temné komoře asi nedám :-).
Tak já Temnou komoru... srdnatě dočetla, ale pocity jsou rozporuplné a nejisté, nicméně mám dojem, že právě tak to autor chtěl. Díky tomuhle dílu už tedy tuším, co obnáší výše zmiňovaný "epistemologický nihilismus" - nic nevíš, vědět nemůžeš a nic není pravda, pokud ji vůbec máš zájem znát. Asi tak, aspoň pro mě.
Švédský spisovatel českého původu, jehož dvě knihy byly nominovány na Cenu Severské rady za literaturu.
Text příspěvku byl upraven 19.06.17 v 23:31
Lenka27: Pro oči asi nevidím, ale tady na DK jsem tohoto autora nenašla - nechcete ho jako fanda doplnit?
Text příspěvku byl upraven 20.06.17 v 09:50
Mistr i velmistr, celoživotní milovník jednoho jablka, netrpí tím, co čas od času trápí mnohé spisovatele a co by mohlo mylně napovídat jeho jméno. Do současnosti napsal totiž padesátku detektivek plus řádku románů pod devíti pseudonymy. Naši čtenáři ho znají jako autora téměř třiceti knih ze čtyř sérií s protikladnými, ale velice uvěřitelnými hrdiny. "Vyučil" se na raném rychlo psaní až dvacítky titulů ročně v žánru pro dospělé, aby se vůbec uživil.
Nebojte se použít nápovědu - vždyť máte přímo naservírované jméno hledaného autora.
Tady všichni spočívají líně na vlně veder - takže mozek se nezapojuje?
Autor je to skvělý (poslední nápověda výše byla spíš pro zábavu, nesmí mýlit - jen že psát se naučil opravdu čtivě;-), takže stojí za to na něj přijít.
Jeho sériové postavy jsou opravdu různorodé: bývalý policista, dnes soukromý detektiv; zloděj; nájemný vrah...a všem autor vystavěl opravdu dobré napínavé příběhy.
Protože tu nikdo nehádá, tak si trochu rozkošatím nápovědy o další autory. A bude se to týkat křestního jména hledaného (jeho příjmení jsem v úvodu odhalila prakticky do naha, ale nestačilo to).
Je stejné jako křestní jméno spisovatele, jehož bratra tu velice často hádáme a stále nás překvapuje humorem a láskou ke zvířeně.
A je také stejné jako příjmení jednoho kontroverzního autora, jehož román o cizoložné lady býval odsouzen k odsouzení.
A je rovněž stejné jako příjmení osobnosti, která je asi celosvětově nejznámějším nositelem tohoho jména, protože jako původně důstojník armády své země nakonec vedl cizí národ v boji a stal se legendou (a napsal o tom samozřejmě své paměti).
Takže jestli někdo dočetl až sem a pořád neví, jak se jmenuje hledaný autor, pak už nevím ;-)
...hledaná autorka patří k nejvýznamnějším současným autorkám . Vloni byla zařazena mezi stovku nejvlivnějších osobností planety.
Proslavila se tetralogií , kde knihy vyšly - dvě v roce 2013,třetí 2014, čtvrtá 2015.
Původně je překladatelka z angličtiny.
Její první dílko - novela - byla zfilmována
...u nás vyšly z této tetralogie zatím dvě knihy /2016,2017/
Teprve vloni bylo odhaleno pravé jméno této spisovatelky .... dokázala se utajit na dlouhých, více jak 25 roků.....
hej i áno ....je to E.Ferrante a ty můžeš zadávat
...a pro ostatní : hádejte at nemusí hádat encyklopedie !
Hľadaný autor, ktorého knihy už dnes nikto nečíta, zastával najvyššiu štátnu funkciu.
Vložit příspěvek