Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

Hun
Hun 15.09.2017 v 13:20

Řekl bych, že suchý nebo Dědeček by to klidně říct mohli taky, ale je to ten Kryl. Využil jsem toho, že jako jeho fanda mám doma knihu jeho rozhovorů.

Tak je to na Soukromě.

soukroma
soukroma 15.09.2017 v 15:25

Dětská láska přispěla k rozvoji génia a napsání mnoha nádherných děl. Bez něj by nebyl jeden spisovný jazyk, jeden typ literárního žánru, jedno zaměření filosofie...a celý náš pohled na svět by byl ochuzen.

soukroma
soukroma
soukroma 15.09.2017 v 16:43

Autorova dětská láska zůstala celoživotně láskou platonickou.

biki
biki 15.09.2017 v 17:10

Podle té poslední nápovědy by to měl být Dante Alighieri - dle wiki otec spisovné italštiny (mimo jiné).

soukroma
soukroma 15.09.2017 v 17:28

Dante Alighieri je přesně ten hledaný. Spisovná italština, poetický žánr stilnovismo (stil novo, stilnovo - podle Dantova raného díla) a politická filosofie, to jsou příspěvky světu jen tak vedle jeho děl. A to vidění světa nám pěkně obohatil svým peklem...

Hun
Hun 15.09.2017 v 18:32

A nebylo to s tou spisovnou italštinou malinko jinak? Totiž že když Italové zaváděli v 19. století spisovný standard, sáhli po toskánském dialektu, protože díky popularitě Danta a Bocaccia byl vnímán jako vzor správné italštiny? Neboli nelze asi říct, že bez Danta by "nebyl jeden spisovný jazyk" – oni by toskánštinu vybrali možná i tak. Anebo by za spisovný standard zvolili jiný italský dialekt. Ale on toskánštinu nevytvořil, prostě v ní psal. Nebo to mám pomotané?

Ale nechci vyvolávat spor, jen přidávám své polínko do diskuse...

soukroma
soukroma 15.09.2017 v 18:43

Znovu uvedu svoje zdroje (viz též vedle), v angličtině (protože stejně citují z italských zdrojů):
-Dante has been called "the Father of the Italian language"...
-Dante's ... works...helped to establish the Tuscan dialect as the standard for the Italian language.
-He wrote the Comedy in a language he called "Italian", in some sense an amalgamated literary language mostly based on the regional dialect of Tuscany, but with some elements of Latin and other regional dialects.
Toliko k tématu (zaujalo mě to jako laika, zase tak hluboce se o kořeny italštiny nezajímám).

Hun
Hun 15.09.2017 v 18:57

Jo, tak takhle jsem to v podstatě myslel. Já jen, abychom nevyvolávali dojem, že Dante nějakým způsobem ustavil spisovnou italštinu nebo ji vytvořil. :-) Ale jinak s tebou uvedenými větami beze zbytku souhlasím...

biki
biki 15.09.2017 v 21:29

Od klasiky k méně ušlechtilému žánru.
Hledaný spisovatel je mimo jiné autorem už velmi rozsáhlé ságy v určitém subžánru. Velmi propracovaný svět, který v něm vytvořil, je již tak rozvětvený a mnohovrstevný, že přizval ke spolupráci i několik dalších spisovatelů. Autor je také znám tím, že má velmi dobrou zpětnou odezvu na připomínky, ale i návrhy svých fanoušků, které do jisté míry i zapracovává do svých děl.

soukroma
soukroma 15.09.2017 v 21:38

David Weber se zdá hodně spolupracovat s dalšími

biki
biki 15.09.2017 v 22:26

Přesně tak, je to David Weber. Jsi na podání.

soukroma
soukroma 15.09.2017 v 22:45

Kdo byla později slavná trojice spisovatelů, která si pro první sbírku básní, publikovaných jako soubor, zvolila pseudonym třech bratrů?

soukroma
soukroma 16.09.2017 v 11:21

Hledáme sourozence, jejichž pseudonym použitý na úvodu jejich kariéry je stejně málo známý, jako jsou (do)dnes jednotlivě jako spisovatelé světově známí pod svými vlastními jmény (tj. stejné příjmení) - i když se (pokud správně počítám) dohromady trojice nedožila ani stovky.

Litocha
Litocha 16.09.2017 v 14:23

Anne, Emily a Charlotte Brontëovy, pseudonym Currer, Ellis a Acton Bellovi

soukroma
soukroma 16.09.2017 v 14:37

Výborně, to je hledaná trojice sester, původně se tvářících jako bratři. Anne=Acton, Emily=Ellis, Charlotte=Currer.

Litocha
Litocha 16.09.2017 v 15:52

Který spisovatel byl tak nadšeným učitelem, že nejenže organizoval pro děti školy v přírodě, lyžařské kurzy, ozdravné pobyty u moře a podobně, ale dokonce to mnohdy financoval i z vlastní kapsy?

Litocha
Litocha 16.09.2017 v 22:35

Známější jsou sice jeho beletristické texty, má ale velké zásluhy právě na poli pedagogickém. Byl reformátor, jako spoluautor vydal pokrokovou učebnici dějepisu, která byla odmítnuta katolickou církví, dokonce se kvůli ní interpelovalo v parlamentu.

kh123
kh123 16.09.2017 v 22:55

Eduard Štorch?

Litocha
Litocha 17.09.2017 v 14:23

Ano, kh123 je na tahu.

kh123
kh123 17.09.2017 v 15:50

Tento autor do svých knih zaznamenal zážitky ze své celoživotní záliby + profese a zároveň vzpomínky na svou rodinu, která s ním se skřípajícími zuby jeho zálibu sdílela a v podstatě jej podporovala, protože už od jeho dětství bylo jasné, že je to budoucí náplň jeho života.

Litocha
Litocha 17.09.2017 v 15:55

Gerald Durrel?

kh123
kh123 17.09.2017 v 16:00

Ano, Litocha uhodla a je opět na tahu :-)

Litocha
Litocha 17.09.2017 v 21:28

Tentokrát je na řadě básník z devatenáctého století, jehož k jeho nejznámějšímu dílu inspirovala fotografie vodopádu.

soukroma
soukroma 17.09.2017 v 21:45

Vyhledala jsem si "Alexander Hessler - snímek vodopádů Minehaha (Minnehaha Falls), který údajně inspiroval básníka Henryho Wadswortha Longfellowa k napsání jeho známé Písně o Hiawathovi."
Takže to bude Longfellow.

Vložit příspěvek