Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

soukroma
soukroma 01.11.2017 v 22:14

Ale všichni spisovatelé dobrodružných thrillerů přece míchají spekulace (někdy víc někdy míň pitomější) mezi fakta, která používají jako kotvu nebo odrazový můstek. A pak jsou tací, kteří se dokonce fakty svazovat vůbec nenechají :-(

soukroma
soukroma 01.11.2017 v 22:15

HÁDANKA

Autor, který rozdával humor a přesto se mu ho v životě nedostávalo - nervové onemocnění jej po dlouhém čtvrstoletí nakonec dostalo nevratně do vlastní oprátky. Jen o fous se minul se sametovou revolucí.
Sám o sobě prohlásil:
"S prózou jsem začal pozdě a urodily se mi knížky spíš humorné, než satirické. Zloby mládí, které plodí satiru, se asi stářím změnily v humorný nadhled."
A tato hádanka také přímo souvisí s hádankou na sousedním vlákně.

soukroma
soukroma 02.11.2017 v 00:13

Jedna z jeho nejznámějších humoristických (!) próz je inspirovaná autorovým pobytem v psychiatrické léčebně. Ale vůbec nejznámější a nejvtipnější dílko bylo i rozkošně zfilmováno s naším zřejmě nejoblíbenějším manželským hereckým párem v hlavních rolích.

Litocha
Litocha 02.11.2017 v 00:31

No jo, Miroslav Skála!

soukroma
soukroma 02.11.2017 v 09:46

Ano, toho jsem přesně měla na mysli.
Nevím, zda slova "Smích jako projímadlo na zácpu myšlenek a nadýmání frázemi" jsou přímo od něj, ale medailon s tímto názvem je docela zajímavý https://duha.mzk.cz/clanky/medailon-miroslava-skaly-smich-jako-projimadlo-na-zacpu-myslenek-nadymani-frazemi
Předávám (a připomínám sousední hádanku, kde už je teď vážně snadné uspět ;-).

Text příspěvku byl upraven 02.11.17 v 09:46

Litocha
Litocha 02.11.2017 v 15:07

Tentokrát mále uhádnout žijícího autora, který je profesně i velkou částí tvorby pevně spjat s jedním z našich regionů. V určitých kruzích je považován téměř za guru. Bude to mimo jiné i tím, že do svých naučných knížek vložil spoustu zkušeností, osobních pocitů, úvah, námětů a vše zpracoval s jemu vlastní poetičností. O koho se jedná?

Litocha
Litocha 02.11.2017 v 20:43

Autorovo příjmení vyjadřuje nepříjemnou vlastnost - nebo možná spíše rozpoložení.

tatjana1737
tatjana1737 03.11.2017 v 09:58

Miloslav Nevrlý?

Litocha
Litocha 03.11.2017 v 16:42

Přesně tak, Míla Nevrlý - Náčelník. Docela mě překvapilo, jak málokrát je tady hodnocený. V mém okruhu ho zná skoro každý... (a to ještě před tím, než jsem se přestěhovala do Liberce).

tatjana1737
tatjana1737 05.11.2017 v 11:58

Litocha: A není to okruh skautský nebo čundrácký? Já se s jeho jménem poprvé setkala na táborech v Jizerkách, kde jsme četli jeho knihu, a Karpatské hry apod. jsem poznala až díky roverům v relativně pokročilém věku. A to jsem Liberečanda :-). A ještě k tomu jsem měla jeho vnučku ve družině, když jsem rádcovala...

tatjana1737
tatjana1737 05.11.2017 v 12:00

Nyní hledáme autora, který se měl stát knězem, ale pro svůj smysl pro humor a neúctu k autoritám se nakonec dal k vojsku, jako jeho dva starší bratři. Ani zde se však moc dlouho neohřál a rozhodl se následovat příkladu svého otce, takže skončil v justici. Ve 40 letech se stal advokátem a svoji práci zúročil ve svých dílech. Současně měl štěstí na rodinný život, v tvorbě mu pomáhala manželka, o níž prohlásil, že je jí spíše milencem než manželem a nikdy nepocítil potřebu toto své sladké jho setřást.

Lenka27
Lenka27 05.11.2017 v 19:29

John Grisham

tatjana1737
tatjana1737 05.11.2017 v 20:50

Ten to není :-).

tatjana1737
tatjana1737 06.11.2017 v 10:15

Náš hledaný autor pochází z kontinentu, konkrétně z Evropy a ze západoevropského státu s bohatou a pohnutou minulostí. Jeho dílo, jímž nejen popularizovat justici, ale poukazoval i na její chyby a nešvary doby, získalo velkou oblibu a po jeho smrti na něj navázali mnozí další autoři.

Text příspěvku byl upraven 06.11.17 v 10:15

tatjana1737
tatjana1737 06.11.2017 v 14:30

Tak po poslední indicii určitě uhodnou i ti, kteří od autora nic nečetli:

Autorovo jméno se stalo synonymem pro soubory povídek vycházejících ze soudní a kriminalistické praxe. V našem prostředí jsou známé zejména dva počiny odkazující se na autorovo jméno. Ten literární má vazbu i na naše hlavní město a napsal jej známý zuřivec. Druhý počin jistě znají televizní konzumenti (nic ve zlém, já mezi ně patřím také).

Prosím celé jméno autora.

Text příspěvku byl upraven 06.11.17 v 14:33

woodward
woodward 06.11.2017 v 15:50

François Gayot de Pitaval?

tatjana1737
tatjana1737 06.11.2017 v 18:51

Jak by řekla moje kamarádka: Ou jé! :-) Předávám slovo :-).

woodward
woodward 06.11.2017 v 19:05

Nic moc mě nenapadá, takže se jednoduše zeptám: Kdo tohle napsal?

VÁNOČNÍ DOPIS
(Odpověď mladé dámě na pozvání k účasti na dětském domácím dýchánku)
Spanilá slečno, dovolte mi, abych s díky, leč rozhodně odmítl Vaše vlídné pozvání. Mínila jste je zajisté dobře, ale Váš nápad byl bohužel pochybený.
Rád bych, abychom si dobře rozuměli jednou provždy. Nedovedu se už ve zralém věku pohroužit do dětských radovánek s takovým odevzdáním, jak bych si možná přál. Chovám a vždycky jsem choval v nejupřímnější vážnosti všechny hry, jako je na "slepou bábu" nebo "maso". Dosáhl jsem však toho životního období, že dát si zavázat oči, nechat se od dobře vyvinutého desetiletého cvalíka mlátit dřevěným koníkem do zad a hádat, kdo mě to praštil, ve mně vyvolává záchvaty touhy po odvetě, které by nemohly vyvrcholit jinak než surovým zločinem.
Právě tak si nedovedu přehodit přes ramena koberec z přijímacího pokoje a lézt kolem po čtyřech pod záminkou, že jsem medvěd, aniž by to ve mně vzbudilo pocit nedochůdnosti, který mi působí bolest.
Neuměl bych rovněž shlížet zálibným okem na tu smutnou podívanou, že se Váš mladý pastorský přítel, důstojný pan Nehemiáš Flick, rozverně pustí do podobného dovádění a začne si hrát na duši celého večírku. Takové znevážení jeho svatého poslání mě zarmucuje a nemohu jej nepodezírat z postranních ůmyslů.
Sdělujete mi, že Vaše slečna tetinka Vám hodlá napomoci k oživení dýchánku. Jak víte, nemám tu čest slečnu tetinku znát, ale mohu myslím důvodně předpokládat, že zorganizuje nějakou hádankářskou hru na tresty, při které mne vyzve, abych jmenoval řeku v Asii, která začíná od Z, a když nebudu s to vyhovět, strčí mi za trest rozpálený talíř za krk a děti budou tleskat ručinkami. Takové hry, má milá mladá přítelkyně, vyžadují pružnějšího ducha, než mám já, a nemohu se odhodlat k tomu, abych se na nich podílel.
Dovolte mi uzavřít tím, že nepovažuji kůžičku na utírání per za pět centů, pověšenou na nejhořejší větvi vánočního stromku, za dostatečné odškodnění za večírek, na jaký mne zvete.
Mám tu čest znamenat se Váš oddaný služebník.

woodward
woodward 06.11.2017 v 20:41

Je to Stephen Leacock, to je jistý. Jsi na řadě.

Hun
Hun 06.11.2017 v 23:00

Snad Washington Irving a jeho Sleepy Hollow?

Hun
Hun 07.11.2017 v 15:19

Jo jo, máš pravdu. Tehdy to šlo totiž v TV...

Teď hledáme zahraničního poetu i prozaika, který ohromil svým neobyčejným básnickým talentem už jako teenager. Není divu, že už zhruba v pětadvaceti psal libreta pro jednoho z nejslavnějších skladatelů své doby. Zemřel mladý, asi v 50 letech, krátce po smrti svého syna.

woodward
woodward 07.11.2017 v 15:35

napadá mě Friedrich Schiller - ale je to jen nápad, detaily neznám a jsem línej hledat.

Hun
Hun 07.11.2017 v 16:26

Myslím, že hledaný autor je (u nás) méně známý než Schiller, ale taky psal německy. Posuňte se oproti Schillerovi o více než sto let do pozdější doby.

soukroma
soukroma 07.11.2017 v 18:01

Hugo Laurenz August Hofmann von Hofmannsthal

Hun
Hun 07.11.2017 v 22:23

Jo, tak to je přesně on. Člověk, který byl už v dospívání hotovým básníkem.

Na tahu je Soukroma.

Vložit příspěvek