Hádejte autory:)
Takže další nápověda, tentokrát k básnické sbírce.
Hádaná báseň je jen jízlivá, ve sbírce jsou ale i básně velmi drsné, jedna např. pojednává o kadáveru.
Ano, správně, báseň ze sbírky Květy zla se jmenuje O jednom dotěravci, k přečtení zde: http://www.baudelaire.cz/works.html?aID=1&artID=164
Nebýt té zdechliny, tápala bych ještě teď... Vidno, jak povinná školní četba nezanechá mnoho stop... a to mi tu knížku věnoval jeden můj nápadník (nechci uvažovat o tom, co mi chtěl naznačit).
Nyní hledáme autora, jehož příjmení je trochu ironické s ohledem na titul jeho krásně fantazijní knihy, která se dočkala populárního filmového zpracování.
Tomuto autorovi lidé na besedách dávají každou rok stejnou otázku, ale on na ni nikdy neodpoví.
Loni za něj odpověděla manźelka, řekla, že poslední dobou podezřele často chodí na procházku na vlakové nádraží.
Text příspěvku byl upraven 21.12.17 v 20:39
Náš, náš, další z plachých sympaťáků potvrzujících moji teorii o spisovatelích jako plachých sympaťácích. :)
Pardon, úplněcjsem zapomněla, Fr. Skála to není.
Co bych ještě poradila? Autor píše a kreslí pro děti.
Ještě zkusím právě dohledaného Petra Horáčka, ale s těmi úvodními indiciemi mi to moc nesedí ;-(
Také nic.
Vrátím se tedy k původnímu zadání a prozradím otázku, kterou kladou čtenáři autorovi při besedách, pak už to bude jasné.
“A co se bude stavět příště?”
Tak teď něco obdobně složitého: jeden autor měl už dávno něco zásadního proti jedné navenek oficiálně vážené (mnohými však nenáviděné) profesi, anebo to bylo jinak? O význam jediné věty z jednoho jeho díla se všichni dodnes přou, to jak příslušníci dané profese, tak všichni ostatní.... Pověstnou větu nepronáší žádný významný hrdina, spíš člen komparzu, a to v žádném z nejpopulárnějších autorových děl, přesto ji všichni už někdy slyšeli - mnohdy ale bez doplnění původního autora. Takže do toho, doplňmež.
Vložit příspěvek