Hádejte autory:)
Kdopak napsal knihu o statečné ženě, která se vydala z chladného severu na neznámý jih ?
Tato žena říká : "Musím totiž být sama sebou, sama v sobě, mít, vlastnit něco, co skutečně patří mně, vykonat něco, co přináleží mně a co jsem já, abych vůbec mohla žít".
Kdo napsal knihu o ženě, která se se svou sestrou věnovala stejné činnosti? Sestry se zamilovaly do dvou bratrů velice známého jména.
Žena o které je kniha / jejíž autorku hledáme/ žila ve Vídni a často cestovala do Paříže. Po smrti sestry pracovala s neteří.
Kniha je předpokládám o Almě Mahlerová, bylo jich napsáno více. Našla jsem "Alma Mahler - a vždycky budu muset lhát" francouzské autorky Catherine Sauvat.
Ne. Ti bratři, které sestry milovaly, byli malíři známého jména a až do předčasné smrti jednoho z nich pracovali společně na velkolepých zakázkách. V originále kniha vyšla 2014 u nás letos.
Ano, to je ona a kniha Osvobozená móda o Emilii Flöge - módní návrhářce a múze Gustava Klimta.
Který autor psal o takových věcech, jako je skříň z jabloňového dřeva, kandelábr uprostřed hlubokého lesa nebo krmení hvězdy jahodami?
Jo jo, ten by takových témat byl taky schopen, ale o těhle věcech psal jiný autor...
Pokud to tedy není zrovna fantasy, tak z našich o všedně-nevšedních věcech uměl krásně psát snad jedině Karel Čapek.
Erbena (ta jabloň mě sváděla) jsem už vyloučila, ale kdyby náhodou...
Právě že hledaný autor na rozdíl od Holdstocka typickým zástupcem fantasy je. Ačkoli psal i jiné knihy. A byl taky stejné národnosti jako Holdstock, ale o dvě generace starší.
Tak do třetice všeho dobrého tedy musím zkusit opět velikána John Ronald Reuel Tolkiena (typický fantasta, ošem s přesahem), příp. Clive Staples Lewise (jeho část tvorby věnované fantasy neznám vůbec).
Ta v Tolkienovi by se kandelábr uprostřed lesa neobjevil, jeho svět neměl s tím naším moderním žádné propojení.
Zato Lewis, to je správná odpověď. Je to všechno z narnijských letopisů.
O pár minut vítězí Soukroma.
Vložit příspěvek