Hádejte autory:)
Text z předchozí stránky zopakuji i zde:
Hádanku jsem odstranila (mazání příspěvků je přece u jisté části zdejší komunity oblíbená činnost, tak chci být "trendy") a předávám žolíka k volnému použití.
Text příspěvku byl upraven 04.07.19 v 11:52
HÁDANKA
Autorka píše stejně svižně a vtipně, jako hovoří. Její laskavý životní humor rozhodně zdolá každý případný existující vztek čtenáře, a pokud ne, nabízí nad rámec roztrhnout třeba právě její knihu.
Osmý křížek nese s humorem, psaní jako v pořadí druhé povolání ji rozhodně baví, vloni vydala 16. knihu.
Básník, malíř, dramatik by dnes slavil kulaté narozeniny. Svému příteli psal milostné dopisy, které jsou dodnes považovány za umělecké dílo. Zemřel ve stejný den jako nejslavnější šansoniérka všech dob.
Ale pěkně zadáno - nevěděla jsem, kdo byl jeho přítel, teď už si to budu pamatovat...
HÁDANKA
"Když jsem byl mladší, pamatoval jsem si všechno, ať se to stalo nebo ne. Jenže stárnu a brzy nastane chvíle, kdy si budu pamatovat jen to druhé."
Možná i proto jeho autobiografie dosáhla úctyhodných rozměrů: začala se u nás vydávat v roce 100. výročí jeho úmrtí a ze tří dílů zatím byly vydány dva, které čítají přes 1250 stran! A kupodivu ani v tomto objemu díky autorově espritu prostě nemůžou nudit.
Stále hledáme autora, který je proslulý a oblíbený po celém světě a zde je také velmi často provětráván hádankami. Takže místo nejznámějších jeho děl připomenu, že hodně rád cestoval, nejen po své velké zemi, ale po světě, ovšem nejprobádanější pro něj z mládí zůstala jedna velká řeka...
To byl, je a bude ;-) Zrovna jsem chtěla doplnit, že při své cestě po Evropě na přelomu 19. století pobýval nejen v Paříži, kde se vyjadřoval k Dreyfusově aféře a navštěvoval pacifistický salon baronky Suttnerové (naší nositelky Nobelovy ceny míru), ale také ve Vídni, kde se účastnil všeho možného, hovořil i s císařem, začal znovu psát ... a o jeho aktivitách tam nereferoval v novinách nikdo jiný než Stefan Zweig.
Teď hledáme básnířku, která byla pořádný podivín (asi jako většina básníků). Nikdy se nevdala, stranila se lidí (kolikrát s nimi prý mluvila jen přes zeď) a všechny ty stovky svých básní si psala jen do šuplíku, takže vyšly až po její smrti.
Autor proslul dvěma extrémně rozdílnými díly: deníkem děvky a roztomilým dojemným příběhem z přírody. Nacistům se kupodivu nelíbil ten druhý příběh a odsoudili knihu na hranici.
"Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen." (H. Heine) na památníku v Brauchschweindu.
Není to on.
Hledaného životní trasa byla: Pešť - Vídeň - Curych.
A to odsouzené dílo vydané v 20. letech se už za války dočkalo kouzelného zpracování, takže dočista neshořelo, nýbrž se s ním můžeme těšit dodnes.
Text příspěvku byl upraven 08.07.19 v 16:09
A zatímco jméno hledaného autora zná jen málokdo, jeho titulního hrdinu díky animaci zná snad celý svět.
Nacistům mj.vadil Ferda Mravenec, krátký loutkový filmeček, ale nevím o to, že by jeho tvůrci či Sekora měli co do činění s prostitutkami a jejich memoáry?
Vložit příspěvek