Hádejte autory:)
Hledaný autor se od dětství zajímal o přírodu. Aby ne, vždyť ho musel ovlivnit i jeho otec svým "přírodním " zaměřením. Ve svých prvních profesích se autor věnoval samozřejmě také přírodě, ovšem v oboru vědy a pedagogiky. To ho však nenaplňovalo a díky tomu jsme se dočkaly mnoha jeho knih. Ta určitě nejznámější je zajímavá i tím, že po jejím dokončení ji autor až do své smrti každým rokem aktualizoval.
Autor za svůj život napsal více než 300 povídek, pohádek, příběhů a článků, které tvoří dohromady 120 knih. Přestože se v jeho knihách často objevovaly spíše žurnalistické útvary, například reportáže, kvízy, fejetony, staly se i předlohou pro film, který lze charakterizovat jako drama.
Hledaný autor není Američan, ale ani Čech, přesto jsou některé jeho knihy u nás opravdu dobře známé. K napsání většiny knih ho přivedla láska k přírodě, autor se věnoval kreslení rostlin a zvířat, zúčastnil se řady vědeckých expedicí. Jeho snaha o popularizace přírodních věd, vedl například rubriku o životě v přírodě v časopise, ho dovedla k napsání knihy, která byla později přeložena do mnoha jazyků, tedy i do češtiny.
soukroma: :-) Autor sice vystudoval na vysoké škole přírodní vědy se zaměřením na ornitologii, ale škrobená akademická věda ho neuspokojovala. Nebyl tedy ani tak slavný přírodovědec jako Darwin a nebyl ani Angličan.
Z neAnglosasů mě už napadl jen Alfred Brehm, ale vše na něj stejně nepasuje. Mne hlavně ohromuje to uvedené množství knih - opravdu jich je 120?
soukroma: Samozřejmě ruku do ohně bych za to nedala, ale tuto informaci jsem našla ve dvou rozdílných zdrojích..., s tím, že u nás bylo jeho knih vydáno kolem dvaceti.
Zkusím tedy doplnit :-) :
Ta nejslavnější kniha je v zásadě unikátní encyklopedií, která je zajímavá zvláštním stylem. Jde vlastně o jakási "zpravodajství", psaná formou povídek, rubrik se zprávami od různých "dopisovatelů". Nechybí ani vědomostní kvízy na ověření nabytých vědomostí.
David Attenborough?
( ale píšete, že autor není Angličan a že v češtině vyšlo kolem dvaceti jeho knih, tak to asi nebude on)
DádazPrahy: Hledaný autor opravdu není Angličan.
V jeho vlasti se mu však nežilo lehce. Byl několikrát zatčen, dokonce byl ve vyhnanství, velmi mu přitížilo, že podle tehdejších měřítek, vstoupil do "nesprávné" strany. S propuštěním mu dokonce musela pomoci přímluvou manželka jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů té země.
Sám autor stál na počátku dětské literatury ve své zemi, přesto jeho přístup už v té době v mnohém připomíná snahu dětských autorů dneška. Nepodává dětem pasivně suché informace, sám velmi erudovaný vědec, je schopen prezentovat vědecké informace způsobem i jazykem přístupným dětem. Najdeme tak v jeho knize nejen nejnovější zprávy o dění v přírodě, ale i redakční články, informace od "dopisovatelů", kterými jsou lovci, vědci, děti, hajní, také urgentní telegramy, dokonce i úkoly, praktické návody a hádanky. Vlastně spoustu z toho, co dnes nabízí dětem "moderní" dětské knihy.
Nevím, proč se mi vybavila kniha Lesní noviny... zkusím tedy, Vitalij Valentinovič Bianki?
siena: Ano, vybavily se Vám správně a je to Bianki :-) !
Jen pro úplnost, tou ženou, které vděčí za život nejen Bianki, ale i tisíce dalších sovětských intelektuálů, byla Jekatěrina Peškova, první manželka Maxima Gorkého.
A na film z roku 1971 natočený Agasijem Babajanem právě na motivy Lesních novin, chodilo mnoho českých žáků v rámci školních představení. Jen se jmenoval jinak - Cesta nezištné lásky.
Text příspěvku byl upraven 22.11.20 v 09:37
Tak nějak "návody a hádanky" navedly k mé oblíbené, a často půjčované, knize.
Od lesa naváži a vydáme se hledat synka hajného, který se sice "jen" kupcem vyučil, přesto svůj život zasvětil historii. Jeho celoživotní dílo položilo základy "české", neb byl českým Němcem, kasteologie.
Text příspěvku byl upraven 22.11.20 v 09:45
Ano, je to Franz Alexander Heber a jeho úctyhodné dílo Böhmens Burgen, Vesten und Bergschlösser.
A srovnatelně úctyhodný je i počin Arga, které se do vydání pustilo. Bohužel, zatím jen 4 svazky, pátý byl již připravený... snad nastane zase doba příznivá... a teď koukám, že je vydání naplánováno na příští rok:) To by byla moc dobrá zpráva!!! Opravdu, mohu jen doporučit.
Známějším přímým pokračovatelem předchozího byl plodný autor, historik, genealog, sfragistik a heraldik, z jehož díla se mohli mj. těšit vítězové televizní vědomostní soutěže O poklad Anežky České.
Text příspěvku byl upraven 22.11.20 v 14:10
ano, s 15-svazkovým dílem Hrady, zámky a tvrze království Českého!
Pořídila jsem si nedávno jeho Historické pověsti lidu českého - v novém vydání, zřejmě je to ve skutečnosti Sbírka pověstí historických lidu českého v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (tady to není jasné na DK), pak s rokem vydání originálu 1895 by tím přímo konkuroval Jiráskovi (1894)! Musím si to holt přečíst, i když pověstem (všeho druhu) moc neholduji ;-)
Text příspěvku byl upraven 22.11.20 v 15:56
Hledaný autor po svých studiích spolupracoval jako novinář s mnoha periodiky, věnoval se především politickým událostem a záležitostem. Ale právě rozčarování z politiky ho nejprve přivedlo k překladům děl jiných autorů a odtud už byl krůček k vlastní literární tvorbě. A právě tehdy dal vzniknout literární postavě, skrz kterou mohl skrytě popisovat některé lidské vlastnosti nebo společenské události. Autor ale určitě netušil, že tato postava se stane tak slavnou, že její příběhy budou v budoucnu přeloženy do více než 200 jazyků.
Mohl by to být Pinocchio (Carlo Lorenzini = Carlo Collodi), ale ten je přeložen dokonce do více než 300 jazyků jako nejpřekládanější beletrie vůbec...?
soukroma: je to Collodi :-)
Já jsem opravdu četla údaj "do více než 220 jazyků a dialektů", takže se za případnou chybu kaju.
:-):-):-) Ale Vás jsem nezmátla!
Tohle je zajímavý žebříček: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_literary_works_by_number_of_translations
A pro mne je opravdu překvapení, že Pinocchio je vlastně v čele, hned za Biblí. Pravda, měl i dost času se prosadit ;-)
Vložit příspěvek