Hádejte autory:)
Ne, ne, Yalom je psychiatrem dosud, píše o psychiatrii a jeho země se nemůže honosit přízviskem, které jsem udala. Zkuste hledat na jiném světadílu a žánr bude taky trochu jiný. Jeden by se toho mohl zbláznit:-)
Já se tedy zase domnívám, že USA = Země neomezených možností = je tam možné všecko... ;-)
Dobře, tak ještě: v řadě jeho na sebe navazujících knih u jedné nebyl jediným autorem. Ten druhý spisovatel pak napsal ještě jednu sám s podobným názvem.
Napadá mne Lukjaněnko, resp. google mi poradil, že se živil jako psychiatr, což jsem nevěděla, a to mám celou Noční hlídku v knihovničce. Ale nesedí mi tam ta nedávná kniha.
Tak oprava: špatně jsem četla, skutečně má knihu vydanou u nás 2020.
Text příspěvku byl upraven 08.02.21 v 17:40
Jéé, tak to mě vůči Sergejovi těší, Noční hlídku miluju, i když ten poslední díl byl... takový nečekaný. Ale do hry se vrátil Kosťa Sauškin, takže jsem spokojená :-).
Hm.... jdu něco vymyslet!
Tak já se opět podívala na to, co mi leží u počítače na stole:
Hledáme všestranného autora, který kromě psaní "fušoval" i do skládání písniček a do rozhlasu. Kromě rozsáhlé tvorby v mateřském jazyce psal i v esperantu.
/Kožík psal o mnohých našich autorech, ... alespoň tuto malou nápovědu k poněkud složitější záhadě poskytnu./
Hledají se opět autoři dva: oba milovali přírodu až divočinu, ale zatímco jeden zůstal věren naší přírodě, druhý odfrčel daleko do neznámých oblastí až pustin. Ale sešli se i tak, na dálku: ten první, když seděl za redaktorským stolem, nahrnulo se na něj mnoho dopisů se zápisky z cest toho druhého. Nebyly ale literárně na výši, dokonce jim nebylo často ani rozumět, protože pisatel si s mateřštinou zas až tak moc už netykal. Naštěstí se jich první autor nakonec ujal, důkladně je učesal a popostrčil k vydání (jakkoli se - nejen jemu - zdály tehdy příhody líčené až příliš na hranici prášilovského stylu), kde je jeho přínos jasně popsán.
Druhý autor tak díky tomu nezmizel v širém světě pro nic za nic a dovolil svým krajanům užít si dobrodružství v končinách a situacích dodnes značně nevídaných, byť nevlídných - co my zažíváme v těchto dnech, měl na pořadu řádky měsíců rok co rok (odtud také jeho druhé jméno).
soukroma, tahle je fakt lehká, ale protože mě nic nenapadá, nechám ji ještě viset...
to neříkej mně, ale ostatním, které ale moc nepotěšíš, pokud opravdu lehce víš ;-)
Pro mne to tedy jednoduché nebylo, moje úvahy se pořád točily kolem Foglara a Batličky :-).
Děkuji za štafetu a dám něco jednoduchého (až si myslím, že rozhodne zkrátka to, kdo se do vlákna jako první koukne).
Který autor se jmenoval (nebo vlastně nejmenoval) stejně jako řeka?
Vrchlický? roz. Emil Jakub Frída
tatjana: proto jsem zpochybňovala vsuvku bez řešení, pouhý výkřik "to je to ale jednoduché" (ani ne osobně) - to nám nic neříká ani nepomůže ani nic nepřináší, spíš otráví, mne aspoň ano
Text příspěvku byl upraven 09.02.21 v 13:52
Tak mně to neotrávilo, jen mi to nasadilo brouka do hlavy :-). Tuhle jsem hádala na jiném webu a zadání pro mne bylo tak prosté, že jsem taky neodolala, abych nenapsala, že to vím, ale že nechám prostor i jiným hadačům. (Se zadavatelkou hádanky jsme si hádaly vzájemně, protože jsme byly online, a stával se z toho takový slušný ping pong.)
Vrchlický je dobrý tip, ale u hledaného jde o naprostou hláskovou shodu (nikoli tedy Vrchlice – Vrchlický).
Správně jsi ale rozpoznala, že u hledaného autora jde o pseudonym. Jeho občanské jméno nemá s říční soustavu nic společného.
Hun: to je tak, když někdo - svoji či cizí hádanku - předem označí za jednoduchou..., povětšinou ani náhodou
Pan předseda na to kápl. Pan Blair si zvolil pseudonym podle řeky v hrabství Suffolk.
Předávám slovo.
Vložit příspěvek