Hádejte autory:)
Perfektní, to je trefa:)
Jen dodám, že ta druhá -nepodložená-nemoc byla epilepsie
Pokračuj...
anglicky píšící spisovatelka - 20. století - na zážitcích a prožitém životě hrdinů tří jejích knih (všechny tyto knihy vyšly ve stejném nakladatelství a mají obálku v jednotném stylu) jsou patrné nábožensko-politické rozpory na jednom ostrově, které bohužel zůstávají aktuální dodnes
Další nápověda: je to žijící autorka, která se už dožila požehnaného věku, ve své zemi vydala řadu knih a kromě románů napsala i několik divadelních her, v čestině vyšlo celkem pět jejích knih - všechny ve stejném známém nakladatelství, čtyři z nich mají jednotný styl (dle mého názoru velmi hezké) obálky, na které se prolíná minulost a přítomnost.
Text příspěvku byl upraven 23.05.21 v 10:09
Ano, správně, to je Jennífer Johnston, konkrétně mám na myslí její tři knihy: Stíny na kůži, Jak daleko k Babylonu, Opuštěné nádraží, které vyšly v nakladatelství Academia.
Dětská říkanka dala titul knize"Jak daleko k Babylonu", v originále "How many miles to Babylon". Říkanku uvádím zde:
"How many miles to Babylon?
Three score miles and ten,
Can I get there by candle-light?
Yes, and back again.
If you your heels are nimble and your toes are light,
You may get there by candle-light."
Spisovatelka z jiného ostrova má obzvlášť zvláštní krátké křestní jméno začínající na písmeno, o němž wikipedie klidně tvrdí, že "čeština by se bez něj obešla".
A hlavní hrdinka její úspěšné první série má stejně krátké jméno, ovšem odkazující na židovské učení.
Yrsa Sigurðardóttir
(Už čekat nebudu, jestli se mi rozsvítí později víc.)
Soukroma: To nevadí. Viz Johnston
a já.
Hledaný se ve své domovině proslavil překlady básní slepého tvůrce ze 3. století. Jenže to s nimi bylo jak s těmi našimi slavnými Rukopisy.
Hledaný autor vyrůstal na rodovém hradě v Irsku.
Text příspěvku byl upraven 23.05.21 v 18:06
Ve svém rodišti má pamětní desku, 2x emigroval, je bratrancem známého prozaika zemřelého na otravu barbituráty.
Jeho tvorba má společné znaky s Dostojevským, Kafkou či Grahamem Greenem.
Poznávací znamení: psychologická próza, vnitřní autoanalýza, stavy emocionálního napětí, existenciální tíseň...
Velmi horoval pro svůj národ, ten ho také prohlásil za největšího z nich (ve známé anketě) a jeho narozeniny za národní svátek, a jeho snad nejznámějším dílem je óda na národní pokrm.
Vložit příspěvek