Hádejte autory:)
Haggis- 25.1 svátek ve Skotsku...ale zpět ...kdo ví jakého spisovatele představuje postava malého Péti ve filmu Pelíšky?
Člověka hned napadne, že Petra Šabacha, ale tak jednoduché to asi nebude, že?
Aha, tak super.
Teď hledáme autora, který během života provedl obdivuhodný názorový veletoč: Z nadšeného podporovatele katolicismu a monarchie se stal republikánem a volnomyšlenkářem. Ostatně podobnou nestálost projevoval i v době, kdy se dostal do vysoké politiky.
Rozhodně ale vstoupil do historie jako přední literát a básník. Najednom malém ostrůvku má svoje muzeum.
Hun: Hugo na Guernsey, páni. Akorát by se ti tam nepoděkovali, prý "ostrůvek" ;-)
Tak 5 × 15 km je pro mě ostrůvek. Vždyť je to jak nic...
Ostrov, to je pro mě něco velikosti Sardinie nebo Malty. Nebo aspoň třeba Réunionu. Ale to už je věc sémantiky. :-)
Já velikost druhého největšího z Normanských ostrovů neřeším, jen si pamatuji, jak mě překvapilo neustálé zmiňování neutuchající dopravní zácpy na Guernsey v knize hádané na šibenici. Ale lidi asi dovedou udělat dopravní zácpu i na poštovní známce.
Původní příjmení autora by šlo vyjádřit rébusem: NEVÁBNÁ VŮNĚ + LAHODNÝ NÁPOJ :-)
S tímto příjmením tedy přišel autor na svět jako nemanželské dítě. S výchovou matce pomáhal jeho strýc, který byl později předobrazem pro postavu v autorově asi nejvýznamnějším románě. V době, kdy se věnoval literární tvorbě si však na radu jiného spisovatele, vybral pseudonym, pod kterým ho většinou známe. S výběrem si nedělal těžkou hlavu, zvolil si prý náhodně jedno jméno z kalendáře. O několik let později si nechal stejně změnit i oficiálně občanské jméno.
Hledám autory hned dva. Byli to bratři a podle jejich nejznámějšího díla natočil jeden ze svých nejlepších filmů nejen jejich krajan, ale dva roky předtím vznikl film i v Československu. Ten československý se bohužel nedochoval, ten druhý, *****ský, a také kniha samotná bývají dávány do souvislosti i s katastrofou, která domovinu autorů postihla až několik let poté(!)
Hledaný přinesl do rodiny hluboký zájem o Rusko, o kterém napsal dvě knihy přeložené i u nás. Jeho prasynovec zájem o tuto velmoc sdílel, byl významnou postavou americké politiky snad po celé 20. století, zejména na studenou válku. Ač se prasynovec dožil 101 let, knihy tu žádné nemá.
Bohém a dobrodruh narozený v mece divadelníků své předurčení naplnil a stal se jedním z nejhranějších dramatiků. Přes jedno ze svých dítek se příbuzensky propojil s veleslavným umělcem jiného oboru.
Jeho nejslavnější hra se dočkala 4 filmových zpracování. V titulcích lze číst jména hvězd s iniciálami K. H. či L. O.
Vložit příspěvek