Hádejte autory:)
Zkusím zadat hádanku, kterou jsem v zásadě nevymyslela sama - hlídala jsem nemocného vnoučka a přitom jsem mu četla knihu, kterou jsem jako malá měla moc ráda. Vnoučka zaujala a konstatoval, že spisovatel už tenkrát vlastně vymyslel příběhy o postavách, které mu dnes připomínají jemu dobře známé Šmouly.
Ne, není to Nosov. Ty zmiňované postavičky jsem já sice milovala, ale podle reakcí na knihu o nich zde v DB, tu lásku asi mnoho čtenářů nesdílí...
Naopak hledaný autor bude určitě známější všem tím, že v zásadě "promlouval" ústy jiných, opravdu legendárních, postaviček. Tento učitel, spisovatel a novinář byl totiž významným spolupracovníkem jejich "otce".
Ani Čechura to není, ale hledaný autor je také Čech, také byl redaktorem, také učil a hlavně - také se věnoval literatuře pro děti, ale narodil se podstatně dříve, jestli dobře počítám, tak o 33 let.
Třeba napoví, že již od studentských let se věnoval ochotnicky divadlu, takže není překvapením, že se stal hlavním literárním spolupracovníkem výše zmiňovaného "otce" dvojice postaviček, které naprosto jistě všichni znáte.
Frank Wenig, a odkazovaná kniha Kutílkové (vůbec neznám, jen tipuji dle názvu)?
Ano, Frank (František) Wenig :-)
Kdo nezná Kutílky, docela určitě zná texty, které, často i společně se Skupou, psal Wenig pro loutková představení a rozhlasové pořady se Spejblem a Hurvínkem.
Nějak se to teď nikde moc nehýbe, tak něco opravdu jednoduchého:
Spisovatel válčil za Čepičky.
Miloslav Švandrlík ?
(I kdyby to bylo špatně, alespoň mohu k napsat: třeba šibenice je extrémně jednoduchá...)
Text příspěvku byl upraven 04.10.22 v 23:19
Hledáme autorku psychologických románů, která sice pochází z Británie, ale přestěhovala se do jiné země. Která je nápovědou k jejímu pseudonymu.
Text příspěvku byl upraven 05.10.22 v 09:36
B. A. Paris (vl. jm. Bernadette MacDougall) nějakou dobu žila ve Francii
Nejznámější bratranecká dvojice spisovatelů. Psali pod jedním pseudonymem.
Po hledané autorce měla být pojmenována literární cena - bohužel z toho sešlo. Ona sama je držitelkou několika literárních ocenění, její knihy jsou přeloženy nejméně do osmi jazyků, jedno dílo dokonce usiluje o světový rekord.
Většina knih, které autorka vydala jsou určeny dětským čtenářům, mají sice naučný charakter, ale informace jsou podávány netradičně vtipnou a zábavnou formou, takže jistě zaujmou mnohé dospělé, kteří se touží "dovzdělat ".
Nejznámější autorčina kniha se může chlubit rekordy - největší a nejdelší...
Další hledaná autorka pocházela z amerického Jihu, a tam se odehrávály její romány. Napsala pokračování jednoho slavného díla .
V knihách hledané spisovatelky vystupuje stará dáma, která je zvědavá i zvídavá, mimo hlavu často zaměstnává i ruce.
Vložit příspěvek