Hádejte autory:)
Jojo, bez Lenky bych trčela u osoby Marlowe. Slibuji, že někdy dobrou službu oplatim.
Ovšem to jediné ještě nevím, jaká postava by to byla. No a pokud je to skutečně ono, poprosím soukromou o tip na některý díl série, mám právě detektivní období.
Kruh se uzavírá, jak mi to mohlo uniknout?
https://www.databazeknih.cz/knihy/gereon-rath-marlow-443407
Je pěkné, jak jste se pobavily beze mne, ale jmenovec se hledal opravdu k Marlowovi:
calypso zadávala: "Hledáme alžbětinského dramatika, po kterém je pojmenována jedna z nejslavnějších postav v americké literatuře.
odpovědí byl
Christopher MARLOW
/\a já na to: navazuji/ Jmenovec je rovněž součástí série líčící stejnou dobu, ale nehezkou a nevěstící vůbec nic dobrého . Míříme totiž na Kontinent, i za hledaným autorem.
doplním doba těsně předválečná, Berlín - někdo jistě sledoval Babylon Berlin
Marlow je jedním z dílů autorovy série (zajímavé, že to je Marlowe v originále), nepěkný gangster
No nic, cesty k cíli vedou různými cestami, nábližkami, a i s chybnou premisou to občas vyjde! (A já si naivka myslela - zadají do vyhledávání zde Marlow a odpověď bude vmžiku na světě ;-)
Jahýnek: mně osobně se velmi líbil zatím poslední díl série - z berlínské olympiády 1936
Hádanka:
Dalším jménem navazuji na předešlé dvě hádanky a související komentáře.
Hledaný autor se proslavil čtyřdílnou fantazy pro mládež a YA. První kniha mu vyšla dříve, než oslavil 20. narozeniny! Nyní mu táhne na 40. V roce 2020 získal ocenění za jinou svoji knihu (sci-fi).
Hledáme spisovatele, který navázal na hard-boiled tradici a zároveň reflektoval měnící se americkou společnost. Jeho nejznámější protagonista taktéž nese jméno alžbětinského básníka (aby se nám kruh uzavřel).
Publikovat začal v 70. letech (dle vlastních slov hlavně proto, aby nemusel 'doopravdy pracovat'), fušoval i do westernového žánru a jeho detektiv má nové případy i po autorově smrti.
Byla to trochu detektivka, ale snad jsem ho našla:
Robert B. Parker (detektiv Spenser, básník Edmund Spenser)
Kruh je uzavřen, změním tématiku.
Autor tří románů o lidech z válkou zmítané země, ze které v roce 1980 emigroval se svými rodiči do USA. Všechny jeho romány jsou emočně velmi silné a mají zde každý přes tisíc hodnocení (86-93%).
Kontroverzní velmi. Svou prvotinou získal věhlas po celé Evropě. Bořil konvence. Též však antisemita, se slabostí pro komunismus a fašismus. Díla na této notě vydávat nikdo nechtěl, byla zakázána, on odsouzen v nepřítomnosti k smrti.
Žije za velkou vodou. Svou nejznámější sérii začal psát jako povídky pro svého dvanáctiletého syna, kterého tak chtěl přilákat ke čtení.
Nejznámější série obsahuje už 19 knih podle Databáze. Primárně je určená chlapcům.
Pochází z věhlasné spisovatelské rodiny. Nosí příjmení po dědečkovi z matčiny strany. Jeho otec byl též známý spisovatel.
Navazuji:
Píše česky a německy, má blízko k filmu. Pochází z věhlasné spisovatelské rodiny. Nosí příjmení po dědečkovi z matčiny strany. Jeho otec byl též známý spisovatel.
Vložit příspěvek