Hádejte autory:)
Hledaná je autorkou především literatury pro děti a poezie. Je dcerou básníka, který byl v 50 . letech dlouho vězněn. Knihy vydávala nejprve pod svým rodným příjmením, později pod vyvdaným, ale také pod pseudonymy. Dětských knížek a pohádek napsala mnoho.
mohla by to být Hana Pražáková, dcera spisovatele Františka Křeliny, ale místo poezie vidím u ní dramatickou tvorbu a překlady...a žádné pseudonymy
Svůj bohatý životopis začal psát ve svých 60 letech. Přestože dílo nakonec čítalo 3500 stran, nezachytil v nich spoustu let včetně těch strávených na místě, kde celé vzpomínky sepsal a kde nakonec zemřel. A to bylo u nás.
Ze sedmi sourozenců, od malička bez matky i otce, krušné dětství - vše se odrazilo v tvorbě, povětšinou ne úplně původní, povětšinou ještě ponuřejší, povětšinou napsané při "práci" v knihovně.
Kdyby se tahle hádanka dala zadat v "dětském oddělení", asi by se houfně hadači přetahovali o to, kdo bude první...
... Tvorba zahrnuje (u nás vydaných) asi 100 knih a několikanásobně více "částí děl". Působiště (knihovny) bylo u našich západních sousedů (mch. pro ně bylo a je veledůležité jedno obří jazykovědné dílo vymykající se z ostatní tvorby) a starší zdroj inspirace pak ještě dál na západ.
Jsem bezradná, dokonce jsem konzultovala s dětmi :-)
Napadl je K.J.Erben, ponurý je dost, ale nesedí životopis. Mohl by to být jiný(-á) národní obrozenec?
... Zatím se mi zřejmě velmi úspěšně podařilo skrýt fakt, že hledáte autory rovnou dva. Tak aby teď už nebylo konečně jasno!
Text příspěvku byl upraven 25.03.23 v 18:51
Syn překladatele, synovec operního pěvce, prasynovec malíře, nejznámější román o životě význačného umělce vyšel krátce před jeho smrtí.
Vložit příspěvek