Hádejte autory:)
...Jeho nejznámější románová série má v titulu jednoho čilého savce (nikoli hlodavce)
Autorka byla neteří dvou známých autorů, novinářka a politička. Od roku 1948 žila v emigraci. Napsala vzpomínkovou knihu o svých strýčcích.
aha, takže rodina Čapkových : Helena Koželuhová
(Čapci očima rodiny - je to dobré?)
Ano, správná odpověď.
(Bohužel ještě nevím, mám ji teprve v chystám se číst. Ale četla jsem Moji milí bratři a Můj švagr K. Čapek a obojí bylo pro mě velmi zajímavé , a teď mám rozečtené Vzpomínky J. Čapkové - zase docela jiný úhel pohledu.)
Byť prý nikdy nezavítal za hranice, stal se zakladatelem dobrodružné literatury z celého světa. Našim (hlavně mladším) čtenářům tak umožnil nahlédnout namátkou do Mosambiku, Súdánu, Belgického Konga, Madagaskaru, Nové Guineje, Brazílie, Argentiny... Psal i jiná díla, včetně divadelních her, a také překládal z angličtiny a francouzštiny. Dožil se téměř stovky.
O něco mladší autor dobrodružné literatury pro mládež byl vynikající pedagog, zaváděl první "školy v přírodě", vedl kurzy plavání, bruslení, lyžování, letní tábory. Zajímal se o etnografii a archeologii, poznatky využil při literární tvorbě.
autorka žijící v minulém století, která se narodila v místě nejslavnějšího tenisového turnaje.
mezi slavnými lidmi z Wimbledonu je hned několik spisovatelek:
Mavis Cheek
Maria Fetherstonhaugh
Georgette Heyer - asi to bude hledaná, žila pouze v minulém století a je jediná na DK
Hledaná se pro změnu narodila v Sylvesteru a ve jméně má příslušníka řehole.
Text příspěvku byl upraven 16.07.24 v 16:01
je to ona, Sue Monk Kidd, a můžete pokračovat nejen zde, ale zkusit její knihu i ve vlákně zeměpisném...
Omlouvám se, asi mi to v tom horku pomalu myslí, ale moc jsem to zeměpisné vlákno nepochopila... Nicméně jste mě inspirovala k další, trochu zeměpisné hádance :-)
Hledaní autoři jsou dva a jejich data narození dělí téměř 200 let, ale spojuje je název jejich rodiště. Ten mladší, spisovatel a překladatel, se narodil ve městě, jehož jméno je pokládáno za přenesené ze země, ve které se narodil ten starší spisovatel, který byl i diplomat a špión. Sváděla prý k tomu i podobnost přírodní lokality, která obě města obklopuje.
to budou Benátky a samozřejmě
Giacomo Girolamo Casanova
druhého už jsem musela najít v naších končinách:
Arnošt Vaněček
to sousední zeměpisné diskusní/hádankové vlákno se zove
Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
https://www.databazeknih.cz/diskuze/volna-diskuze-5/hra-zemepisne-a-mistopisne-udaje-v-literature-6012?page=514#new
a moje hádanka je pořád "ve hře" :-)
Řešení je samozřejmě správné a děkuji za vysvětlení. (On zeměpis není zrovna moje parketa, takže mě toto vlákno úplně minulo, ale třeba seberu odvahu :-))
Nositel Nobelovy ceny za literaturu. Nenabídl desítkám miliónů víc než krev, pot a slzy...
Vložit příspěvek