Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
upřesňuji svoji odpověď Wragby Hall (Midlands)
Text příspěvku byl upraven 23.02.18 v 10:51
Příběh děsivý, plný špíny všeho druhu, bídy všeho druhu a děsu hlavně mezi malými dětmi se jeví jako hrůzná vražedná fikce z fantasy světa, čemuž jakoby napovídá při letmém pohledu i název knihy.
Jenže ono se to všechno opravdu mohlo takto odehrát v polovině 19. století v jednom městě, které tehdy tak opravdu vypadalo, ale které se od té doby hodně proměnilo a rozrostlo, a v titulu knihy je vlastně uvedena jeho tehdejší přezdívka.
Takže o jaké velkoměsto jde?
Tohle velkoměsto má podle wikipedie kolem desítky přezdívek, navrch i pár starších jmen. Přezdívka z hledané knihy nebude z nejznámějších, je hodně stará (z počátku 19. století), i když v posledních sedmi desítkách let bude hodně povědomá milovníkům fantasy komiksů s jedním specifickým hrdinou.
Kniha je od současné autorky historické krimi, která zde má tři knihy, hledaná je pro nás nejstarší (její prvotina totiž vyšla v překladu teprve nedávno).
Ano, je to přesně tak.
Pro zájemce: Gotham, first used by Washington Irving in his satirical periodical Salmagundi (1807) and made popular as the location of Batman comics, first specified in 1940
Podle https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nicknames_of_New_York_City
Na souostroví, které je dnes součástí administrativního celku Francouzská jižní a antarktická území, se v době, kdy začíná hledaný román, nachází jediná hospoda. Bydlí tam již asi dva měsíce americký vědec, který se zde věnoval geologickým výzkumům, lovu a pozorování ptactva a čeká na první loď, která by ho odvezla do civilizace. Jak se jmenuje ta hospoda a ten román?
Tahle báseň s městem v názvu získala nesmrtelnost teprve díky nedělní chvilce poezie.
Hned jsem si vzpomněl na geniální Wimmerovu parodii právě na nedělní chvilky poezie. Tak pokud máme podobný vkus, mohli bychom hledat Bezručovu O(s)travu. :-)
Samozřejmě, nemělo to chybu - poté jsem vždycky kuckala hůř než ten nejhorší kuřák ;-)
Díky za tu vzpomínku, musím si to zase pustit...
Teď hledáme region naší republiky (stačí ho nějak obecně definovat), odkud pocházel velký český národovec a spisovatel. A hledáme také knihu, v níž tento kraj a také tohoto spisovatele opěvoval jeho velký a slavný nástupce, rovněž rodák odtamtud.
Hned mě napadl Palacký a kniha o Komenském... jenže tam nevychází žádný ucelený region... Ještě mám jeden nápad, jdu googlit :)
A navrch se v tomtéž kraji odehrává jeden z nejznámějších českých literárních příběhů, jejž napsal ještě někdo třetí. A taky óbr slavný.
Děkuji za tip, ale je to vedle. Oba rodáci patří mezi naše naprosto nejmilovanější spisovatele.
Já se obávám, že superlativy jako "nejmilovanější" jsou velice zavádějící: kým a kdy a jak se to měří? V tom je třeba trochu více opatrnosti a/nebo dovysvětlení kontextu.
Narazila jsem na jeden blog s dotazem, kdo že je nejmilovanější autor, a tam jsem se dočetla tedy věci. Ze starých autorů Neruda, Němcová, Jirásek tam samozřejmě nebyl zmíněn ani jeden; osobně bych tam čekala Čapka, ten se výjimečně objevil, taktéž Hašek nebo Jirotka, jinak to byla doslova neuvěřitelná změť.
Je to vedle? Tak Plzeňsko? Nebo Šumava? Asi bych se nejdřív odrazilo od oblasti a pak hledala autora, protože vůbec netuším, který by mohl být "nejmilovanější" :-)
Sarah - pro každého z nás může být někdo jiný nejmilovanější...
Hun nám určitě blíže vysvětlí, jak to myslel.
Vložit příspěvek