Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Petass: Je mi líto, ale... :D
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=t%C5%AFje
Woodward zadává...
Túje mi vadí i tak, stejně jako celé fakultě, kde jsem studovala a široké odborné veřejnosti... Sorry... To bychom takhle mohli pak překomolit všechny latinské názvy. Ale uznávám, že laik má díky Tobě a Soukrome alibi :) ta mi to psala taky :)
To si nesmíš tak brát. Co by měli říkat církevní otcové na všelijaký konzistoře, oltáře a bůhvíjaké další odvozeniny z původních latinských slov. :)
Tak moment, já něco vymyslím.
Jo a k tomu Lansquenetu, prý je to v českém překladu "nad" Tannou, ale v originálu "pod" francouzsky neumím, tak neposoudím ;-)
Text příspěvku byl upraven 17.01.19 v 18:13
V originále je to fiktivní francouzské městečko Lansquenet-sous-Tannes - Tannes je řeka, takže na/nad bude pro nás správně.
Nic světoborného mě nenapadá.
Čtyřicet mil na východ od osídlené, civilizované oblasti se nad cestou tyčí kopec, pod kopcem stojí vesnice a ve vesnici je hospoda. Která vesnice a která hospoda?
Ještě k Čokoládě, dovoluji si opravit a doplnit: sous = pod. Město Lansquenet s.T. bylo prý inspirováno městem Nerac v Akvitánii. .. Ale řeku Tannes jsem ve Francii nenašla.
Francouzský originál a překlad předložky nikdo nepopírá, ale my prostě nemáme žádné město pojmenované "pod řekou". Já se vyjadřovala k překladu podle našeho obyčeje. Možná, že to chápou jako nad a pod v nějakém směru horizontálním, nikoli vertikálním... Ale u nás by to bylo za/před, asi nejspíš, ale nevybavuji si, že by to u nás někde takto bylo použito v názvu města (ani horní/dolní v souvislosti s řekou nepomůže).
Jasně, někdy je překlad oříšek, a možná, že (parafráze z České sody) “ ve francouzštině je to vtipné” . Jako frankofila mě to zaujalo.
Čert ví, jak to je. Já tu knihu nečetl, třeba se podle té řeky jmenuje nějaká vysočina, kde pramení. A už toho nechte. Zopakuju vám hádanku; není těžká:
Čtyřicet mil na východ od osídlené, civilizované oblasti se nad cestou tyčí kopec, pod kopcem stojí vesnice a ve vesnici je hospoda. Která vesnice a která hospoda?
Ta vesnice ovšem není osamělá, je jakýmsi centrem malého území s několika spořádanými obcemi. Žijí tam vedle sebe dva různé národy. Před lety jeden z nich osídlil tu výše zmíněnou, čtyřicet mil vzdálenou, nyní již civilizovanou oblast. Ta je mnohem větší než území s hledanou vsí. A příslušníků toho národa tam žije mnohem víc.
Ještě vám povím, že v té starší, menší osídlené oblasti se o obyvatelích toho většího, novějšího osídlení, hovoří jako o kolonistech. Ti zase svým "příbuzným", žijícím v hledané obci a okolí, říkají "venkovští".
Koukám, že všichni jsou v Mexiku nebo na horách nebo kde. Pro ty, co se ještě zdržují na této drbárně, napovím, že příběh začíná oslavou.
Já jsem na horách a s hádanku jsem úplně mimo... V těch oblastech a národech se ztrácím... Oslavou začíná Pán prstenů...
Neměla bys nechávat nápady takhle nedořešené. Ty oblasti a národy nelze specifikovat, to by hned každej uhád, ale trochu to shrnu:
1) Čtyřicet mil na východ od osídlené, civilizované oblasti (budeme jí říkat "Země") se nad cestou tyčí kopec, pod kopcem stojí vesnice a ve vesnici je hospoda. Která vesnice a která hospoda?
2) Ta vesnice ovšem není osamělá, je jakýmsi centrem malého území (říkejme mu "Zemička) s několika spořádanými obcemi. Žijí tam vedle sebe dva různé národy, národ V a národ M (To nejsou zkratky jejich jmen). Před lety národ M osídlil výše zmíněnou, čtyřicet mil vzdálenou Zemi. Ta je mnohem větší než Zemička s hledanou vsí. A příslušníků národa M tam nyní žije mnohem víc než v Zemičce.
3) Ještě vám povím, že v Zemičce se o obyvatelích Země hovoří jako o kolonistech. Ti zase svým "příbuzným", žijícím v Zemičce, říkají "venkovští".
4) Možná byste měli taky vědět, že ten příběh je slavný. VELMI slavný.
5) Dále napovím, že příběh začíná oslavou.
Kde vězí Hun? Taková krásná hádanka přesně pro něj. Mám vesnici a oblast, ale hospodu nedohledám, knihu nemám s sebou a nemůžu si vzpomenout. Četla jsem to hrozně dávno, budu to muset oživit.
Konečně! Je to hospoda U Skákavého poníka v Hůrce? Z Tolkienova Společenstva prstenu?
Já to fakt musím přečíst znovu, takových krásných detailů, co člověk zapomene...
No vidíš! Máš kliku, že tu skoro nikdo není, jinak ty tvoje nedořešené úvahy moh někdo zneužít a uhádnout to první. :) Máš babu.
To jsem právě chtěla! Nemám totiž vymyšlenou hádanku... Chvíli strpení, prosím :)
Hadanka: Hledáme kousek země, kde jeden pašík dal neplánovaně vzniknout jistému "seskupení".
Není, čuník byl zkonzumován, seskupení vzniklo následně, jako "zahlazení stop".
Vložit příspěvek