Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
V Barceloně? Nejslavnější (a nejbarevnější a nejextravagantnější) - to by byl Park Güell ;-)
Správně! Dům byl vedle jeho vchodu na rohu ulic. Když tam hrdinu taxikář nechával, bál se o něj, dolehlá končina města. Dnes turistický oblíbený cíl.
Nepůjdeme tedy daleko zeměpisně, i když charakterově ano. Na jakém centru se nemilosrdně podepsal jihoamerický mrchožrout?
Místo je titulní, proto prosím i o původní (místně uživaný) tvar jeho jména.
Kolik znáte jihoamerických mrchožroutů, že nikdo nic? Já znám jediného, takže jsem považovala otázku za jednoznačnou.
Mrchožrouta bych si tipla, ale kniha mě nenapadá a ani nemůžu nic najít...
Jméno mrchožrouta najdeme ve jménu toho útvaru, který se nemilosrdně podepsal na hledaném místě. A celá ta akce byla první svého druhu. Od té doby byly čím dál horší, jinde.
A pořád hledáme knihu, kde je hledané místo také titulním.
Text příspěvku byl upraven 01.04.19 v 23:17
Nemohla by to být kniha Guernica od Dava Bolinga, baskický název Gernika-Lumo. A útvar, který město zničil byla Legie Condor ve španělské občanské válce?
Je to přesně ono, přes "condora" jsem navedla na místo, tedy baskickou Gerniku (ta letecká ničivá legie byla německá). A kniha je též správně. Možná jsem ji už zadávala, ale když v předchozí hádance byli hrdí Katalánci, museli nastoupit taky jejich hrdí sousedé, Baskové...
Předávám Kaspiy
Na jakém ostrově chce český kriminalista strávit dovolenou, ale nakonec je zapojen do vyšetřování vraždy? Hledáme knihu a jméno ostrova, případně k jaké zemi patří.
Tak Klevisová byla jasná (i když jsem nečetla) - pátrání ukázalo na Ostrov šedých mnichů - holandský Schiermonnikoog (a když se to tam tak jmenuje, tak to číst nebudu ; -) - to je takový soukromý vtípek: přátelé žijí ve vesnici Oegstgeest, tak nějak, výslovnost je mnohem horší, než to vypadá, a další společní přátelé zcela vážně pronesli výše uvedenou poznámku...tedy že když se to tam tak jmenuje, tak tam prostě nepojedou)
Hledá se skutečné místo (nové město ve městě), kde řádil po dobu velkolepé slavnostní události skutečný sériový ba masový vrah sdílející náhodou jméno s velkým literárním detektivem.
Přípravu celé slavnosti, vznik nového "města" a hrůzné zločiny beletristicky zpracoval před pár lety americký autor.
Ďábel v Bílém městě aneb Vraždy, kouzla a šílenství na výstavě, která změnila Ameriku (2018)
Chicago
H.H.Holmes
no vida, rychlé a správné - woodward byl rychlejší, encyklopedie se může mrknout do vlákna vedle a uplatnit obsažnou odpověď a vyhrát zadání ;-)
Text příspěvku byl upraven 03.04.19 v 12:39
...nesleduji žádné vedlejší vlákno....tohle jsem zachytil náhodou ....bohudík, že byl woodward rychlejší ....nemusím nic vymýšlet
Po třech letech válčení se armáda jedné z bojujících stran vydá na nepřátelské území; míří k hlavnímu městu s úmyslem zničit nepřátelské vojsko v rozhodující bitvě. K velké, krvavé bitvě opravdu došlo, ale útočící armáda v ní utrpěla porážku, z které se už v podstatě nevzpamatovala, přestože válka potom trvala ještě dlouhé dva roky.
Stačí uhádnout, u kterého města se bojovalo a jak se jmenuje román, který příběh té strašlivé bitvy vypráví.
Protože na mne z knihovny významně koukají tlusté romány 1813 a 1815, na které se musím náležitě všemožně nachystat, tak to zkusím: Lipsko - 1813 – Válečný požár.
Jestli jde o druhou polovinu 19. století a Evropu, tak se to v podstatě zužuje na krymské války, ne? Ona totiž v tom období jiná válka ani nebyla...
Pořád ti říkám, nenechávej svoje úvahy nedořečené, nebo to uhádne někdo jinej. ;)
To sice čtu poprvé, ne pořád a nevadí mi to. Jako encyklopedie nerada zadávám :)
Vložit příspěvek