Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
V domě na jakém náměstí na Manhattanu se odehrává psychologický román klasika, který svou rodnou zemi vyměnil za Británii? Jeho román u nás vyšel až víc než sto let po originále, letos pak v reedici. Místo je zároveň titulem.
Přiblížím děj románu: Komorní psycho-drama dvacetileté lékařovy dcery, naivní až hloupé, o niž (tedy její věno) usiluje okouzlující povaleč bez floka v kapse. Otec je zásadně proti, hrozí vyděděním, dívka zarytě mlčí a chce se přes všechno vdát...
Náměstí nese jméno jednoho z nejvýznamnějších mužů historie USA.
Text příspěvku byl upraven 17.08.19 v 13:55
Došly mi nápady na knihy, tak se zeptám na autora. Kde se narodil muž, jenž si vyřizoval účty se svou společenskou třídou v satirických povídkách? Zemřel předčasně rukou jiného na místě a v situaci, které si dobrovolně vybral.
"Hector Hugh Munro, jenž tvořil pod pseudonymem Saki, se narodil roku 1870 v Barmském Akyabu." - zase jsem se dozvěděla něco nového :-)
Na jakém subtropickém ostrově si jeden národ pochutnával na jednom plodu a nezištně jej nabízel i návštěvníkům? Ti si jej okamžitě také zamilovali a už nechtěli místo opustit.
Odysseus tam našel Lotofágy, ale který existující ostrov to ve skutečnosti je?
no vidiš, jak se tu poučiš ;-) Tunisu chybělo lákadlo na turisty odkojené Homérem, tak už ho má ;-)
Ach ten marketing...
Teď hledáme pohoří, ve kterém sledujeme několik smutných příběhů na pozadí jisté "spirituální zvědavosti" místních obyvatel. Název díla na to dosti odkazuje.
Musím uvést na pravou míru, abych jim tam neublížila: kdepak marketing, to byla moje fabulace (možná, jen možná dobrý odhad) ;-)
Je pravda, že na Džerbě už někdy ve dvacátých letech přistál Halliburton, kráčející ve stopách Odysseových (Nádherné dobrodružství). Nejspíš tak dost pomohl rozšířit povědomost o tom, že Země lotosová je právě tam. Těžko říct, jestli si to jen tak vycucal z prstu.
…ale když s loďmi jsem plul kolem Maleie, strhl mě nazpět
Boreás, příboj a proud, a zahnal mě do Kythér stranou.
Odtud mě po devět dní zas po moři rybnatém hnaly
smrtící větry, až v desátý den jsem konečně přistál
k území Lotofágů, ti jedí jen pokrmy z květin.
Text příspěvku byl upraven 19.08.19 v 11:44
je to překvapivě asi jedno z mála míst, která se "po těch letech" s Odysseiou v reálu ztotožnila
S Devíti miliardami míříš hrozně daleko. Tohle je spíš na cyklovýlet. :-) Jedná se o soubor povídek z téhož prostředí a společným pozadím.
Dáme nápovědy. Autor knihy figuroval ve 20otázkovém kvízu, na nějž tu byl tenhle týden odkaz. V těch horách, které hledáme a kam zasadil své příběhy, se sám narodil, nebo spíše na jejich úpatí. Ty příběhy jsou dost smutné – však také životy tehdejších horalů takové byly. Ale typickým jejich rysem je skutečně hlavně ta spiritualita.
Sirotek vypátral otce, kterého nikdy nepoznal, a zavraždil ho. Zabil i své prarodiče a strýce pomohl dostat do kriminálu. V které obci se ta hrůza odehrála?
Vložit příspěvek