Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Po rozlehlé polopouštní pláni se prohání tajemný duch s podivnou maskou a trestá zloduchy.
Jak se to území jmenuje?
Přece Llano Estacado!
(https://www.databazeknih.cz/knihy/mezi-supy-duch-llana-estacada-40898)
Text příspěvku byl upraven 16.01.21 v 17:36
Budeme hledat starobylý přístav ve starobylé zemi. Je to město na břehu dlouhého, relativně úzkého zálivu. V dějinách se proslavil pod jiným jménem, než jak je znám dnes - tehdy byl pojmenován v řeči mocnosti, která ovládala významnou část tehdejšího světa, ovšem dnes už to není mocnost, dokonce ani nezávislá země. O historické události, jež způsobila, že právě pod tím dávným jménem vstoupilo hledané město do dějin, vypráví kniha českého autora, kterou máte uhádnout.
To Ulriška: Pardon, ale stále nevím, v které knize se nachází Ničín... Díky!
KristinTj
protože jsem sem uhodla Ničín, ale neupřesnila jeho literární lokalizaci, tak doplňuji:
https://www.databazeknih.cz/knihy/helenka-souckova-hrdy-budzes-181031
Koka správně doplnila, co chybělo. Já byla ráda, po tak dlouhé době, i za část odpovědi. Tímto se omlouvám.
Tak ještě jednou, aby to nezapadlo:
Budeme hledat starobylý přístav ve starobylé zemi. Je to město na břehu dlouhého, relativně úzkého zálivu. V dějinách se proslavil pod jiným jménem, než jak je znám dnes - tehdy byl pojmenován v řeči mocnosti, která ovládala významnou část tehdejšího světa, ovšem dnes už to není mocnost, dokonce ani nezávislá země. O historické události, jež způsobila, že právě pod tím dávným jménem vstoupilo hledané město do dějin, vypráví kniha českého autora, kterou máte uhádnout.
Je zde mrtvo. Tak vám napovím.
Jeden autor, velký rozumář a obhájce katolické víry, kdysi o té historické události napsal báseň, která nese jméno hledaného města. Zde je úryvek (můj překlad):
Sever je samý traktát spletitý, má unavené oči,
nezná už spravedlivý hněv, úžas ho nezaskočí.
Křesťan tam v těsné, prašné kobce křesťana zamorduje,
bojí se Krista s novou tváří, kterážto zatracuje,
a nenávidí Marii, již v Galileji líbal Bůh...
Avšak don Juan d’Austria vyplouvá ven, na mořský vzduch.
Don Juan volá, do tmy a rachotu
hlaholí trubka, trubka jeho rtů.
Ta trubka křičí, ha!
Domino gloria!
Ta báseň ani její autor samozřejmě nijak nesouvisí s knihou, kterou máte uhádnout.
Text příspěvku byl upraven 21.01.21 v 09:45
To bude jistě Lepanto a kniha možná V zájmu všeho křesťanstva: Bitva u Lepanta 1571 (Luboš Taraba)
Hrome, už je to pár dní, co jsem sem napsal, že je to správně a ono to zmizelo! Takže je to správně a máš babu.
HÁDANKA
Kde se definitivně rozbalila zavazadla naplněná v dalekých exotických končinách, aby jejich obsahu i jejich majiteli začal zcela jiný život?
Vše je skutečné, sledujeme s autorem jeho anabázi jak v cizině, tak doma, ku splnění jeho snu, který pokračuje i po jeho smrti, na pěkném, byť trochu odlehlém místě Evropy - ale možná se tam i někdo z hadačů už byl podívat...
O této své životní fázi napsal knih dokonce postupně povícero, ale jedna přesně odpovídá indiciím výše.
Na břehu které řeky zhynula bídnou smrtí jedna krásná intrikánka a vražedkyně?
K uvedené události došlo v závěru první části jednoho velmi známého, dalo by se říct až kultovního díla jistého velmi známého spisovatele.
No jistě.
(A já jsem zase správně uhádla, kdo tuto hádanku vyřeší).
Pokračuj.
Ve starobylém, poněkud zanedbaném rodinném sídle žije otec se třemi dcerami. Matka zahynula při jakémsi dobrodružství v dalekých horách. Kromě nich je tam ještě sluha - otcův bývalý spolubojovník - a z blízké vsi denně dochází kuchařka-hospodyně. Jak se to sídlo jmenuje? Autor o této sestavě napsal několik knih, stačí mi název kterékoliv z těch, co už jsou přeložené o češtiny.
Vložit příspěvek