Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Navštivte lázně Džbery pod Skalou! Ano,přesně tak.
Text příspěvku byl upraven 08.10.21 v 10:31
Takže rovnou se zeptám ohledně nejznámějších literárních říčních lázní u nás: na jaké řece že se nacházejí?
Jakým malým městem se inspiroval román o kamarádech, které byste na prstech jedné ruky spočítali?
Jaký název má městečko ,i blízké větší město, kam umístil děj většiny svých děl známý autor dívčích románů.
asi St. Rudolf a k umístění jeho knih jsem se dočetla na https://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy:
Obec Železnice se objevuje v jeho knížkách pro mládež jako "Stříbrovice",
město Jičín pak jako "Rybín".
Třetí díl plánované tetralogie, která je částečně sci-fi (zatím), nás zavádí do ohromné země (v minulosti nesrovnatelně významnější než dnes), kterou - zejména pro nás - reprezentuje jeden příslušník živé přírody. A ten se také postaral o titul knihy.
Je to Mongolsko a kniha Kůň Převalského od Maje Lunde.
Text příspěvku byl upraven 09.10.21 v 22:18
Teraz hľadáme konzervatívnu krajinu, kde leží najsvätejšie miesto jedného náboženstva. Autorka, teraz vdova strávila v tej krajine s manželom pár rokov a napísala knihu o tom, ako tam žijú miestni obyvatelia.
áno, krajina je uhádnuta aj autorka, ešte kniha. Tento rok vyšla slovensky a česky.
Po delší přestávce se vracím a ptám se, jaké je knižní označení pro ten literární geografický útvar plný poezie, na němž rostou takové úžasné artefakty?
Po dni čekání nápověda: hledáme literární území, na němž místo rostlin raší hudební nástroje.
Jsou geografická území, které mají svůj název, třeba Kréta, Madagaskar, Korčula, Barbados, Fuenteventura, Mallorca atd. atd.
Ale v naší knižní zásobě je i dílo, které nese POETICKÝ název území, na němž rostou hudební nástroje .... a tím je ?
Ano, nějaký Ostrov. A těď k němu stačí jenom dosadit nápovědu z mého předchozího příspěvku, a dostaneme se na to kýžené místo.
(Je mi jasné, že mnoho milovníků poezie zde není, ale přesto doufám, že se najde luštitel, co to vyluští ..)
Seifertův Koncert na ostrově? ( Nečetla jsem, nevím, jestli se ten ostrov nějak jmenuje)
Vložit příspěvek