Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
... Jméno dnes půlmilionového města vyvolá příjemný závan exotického Orientu.
ano, krásný Samarkand (knihu ovšem neznám, takže netuším, jak v ní město fantazie autora vypadá...)
Za celý den se mi nepodařilo vymyslet nic lepšího, takže nyní jen velmi jednoduchá hádanka:
Jak se jmenuje místo, kde se trojice dívek odlišného původu zapojila do úsilí odvrátit celonárodní hrozbu?
Možná jsem se vyjádřila nepřesně - ten odlišný původ znamená odlišné společenské vrstvy, jedna z dívek je aristokratka.
Zatím se nikdo nepokusil, tak něco přihodím: ona aristokratka má hodně nezvyklé jméno podle hlavního města jisté severské země. A v tom hledaném místě po několik let probíhala utajená činnost.
Aha, Oslo (pardon, Osla) to rozlouskla: Kód růže a Bletchley Park.
Text příspěvku byl upraven 23.11.22 v 23:11
Odkud pocházel náš pištec? Náš nejznámější? (Taky jedna povinná školní znalost.)
Dudák je pištec?? Vždyť na nic nepíská. (Myslela jsem Krysař, ale to neodpovídalo zadání.)
m.gray: ale dudák je samozřejmě pištec: fouká do píšťaly, kterou ovládá prsty obou rukou, aby něco vyloudil, a mimo to ... to co vyluzuje je někdy (ne)pěkné pískání ;-)
takže po vyžádané folklorně-muzikální vsuvce, aby se nezapomnělo, že zadává Kaspiy
Tak já také zabrousím do školní klasiky:
Konec 18. století, české národní obrození, klášter benediktinů. Odkud pochází hlavní hrdina?
Z Dobrušky.
F. L. Věk - A. Jirásek.
Text příspěvku byl upraven 25.11.22 v 16:31
Po celou strastiplnou cestu věřila, že tam najde pomoc, odpočinek a klid. Když se tam konečně dostala, zjistila, že situace tam je naprosto zoufalá a pomoci si musí jen ona sama.
Kam hrdinka putovala? Nebyla sama, byli s ní další lidé, za které byla odpovědná a musela se o ně postarat.
Text příspěvku byl upraven 26.11.22 v 13:10
Zdánlivě těžké, ale pro mnohé jistě dobře schůdné zadání prostřednictvím první věty známého a oblíbeného románu:
"V noci na dnešek se mi znovu zdálo o Xxxxxxxxy."
O jakém místě se hlavní hrdince často zdálo?
Vložit příspěvek