Jára Cimrman-známý, neznámý

DISKUZE » Volná diskuze

Dudu
Dudu 05.04.2014 v 14:34

Nechce se mi uvěřit tomu, že jsou odhaleny všechny mistrovy úspěchy (neúspěchy), které tento genius urval v jakémkoliv odvětví.
Já například vím, že byl nejšikovnějším českým rybářem. Své umění provozoval hlavně na Vltavě. Je známo, že na této řece chytil nejvousatějšího sumce ze všech dosud ulovených sumců, jehož nejdelší vous si nechal jako trofej a ukazoval jej lidem procházejícím se po Karlově mostě. Našli se sice tací, kteří tvrdili, že se jednalo o obarvenou šnůru na prádlo, čemuž ale my věci znalí určitě věřit nebudeme.
Dále se mu podařilo vytáhnout z řeky nejzubatější štiku, jež byla postrachem pražských říčních plavkyň, protože se specializovala na trhání barevných plavek, takže se pak plavkyně vracely domů nejen ztrhané, ale i otrhané.

Text příspěvku byl upraven 19.03.15 v 15:39

kní
Dudu
Dudu 05.04.2014 v 14:56

My jim sníh a oni nám píseček :-)

Text příspěvku byl upraven 05.04.14 v 15:37

kní
kní 05.04.2014 v 15:27

Mohu s hrdostí prozradit, že o Járovi znalecky ve filmu http://www.csfd.cz/film/222567-jara-cimrman/ pohovořil též mělničák pan Imbrahim Diopp, rodák ze Senegalu!

Dudu
Dudu 22.06.2014 v 21:29

Jára Cimrman při práci v textilním závodě, kde stál u vývoje manšestru, stvořil při rachotu ozubeného soukolí, svištění transmisí a pomlaskávání převodových řemenů jazzovou baladu “Našli ho v jiném stavu“.

Naias
Naias 22.06.2014 v 22:48

To sú tak neuveriteľne geniálne koniny! Zase sa budem sama pre seba pochechtávať. Pôsobím potom ako cvok.

Dudu
Dudu 29.06.2014 v 13:07

Naias, “koniny “-to není to pravé slovo k tvořivosti takové kapacity. Lépe by pasovalo “delfíniny “, protože tam je IQ přijatelnější.
V případě, že tento pán je princezna Zlatovláska, pak myslím, že Rudolf nepřijel.

kní
kní 29.06.2014 v 13:32

DELFÍNINY! - velmi pěkné, velmi trefné! (není to náhodou taky vynález z mistrovy pokladnice?)

Dudu
Dudu 29.06.2014 v 13:42

Kní, tak to nevím-mě to napadlo v souvislosti mistrova IQ, protože někde jsem četl, že ho měl o něco vyšší nežli delfín-hihi

Text příspěvku byl upraven 29.06.14 v 13:42

Naias
Naias 29.06.2014 v 13:50

S tým súhlasím, delfiny nevedia čítať a písať.

kní
kní 29.06.2014 v 13:50

Snad se to nedonese delfíním odborům...

Dudu
Dudu 17.07.2014 v 18:06

Pokud jde o Cimrmanovu podobu, nevíme takřka nic. Fotografie se nedochovaly, máme k dispozici jen mistrovu autobustu, ovšem všechny rysy jsou ztrhané. Co je ale na té bustě dobře patrno, je takový markantní hrbol na temeni lebky. V překreslení vypadá takto. Je to tzv. pahrbek geniality. Já osobně jsem dlouho marně hledal ... tam nic neni ... dlouho jsem hledal způsob, jak najít mezi obyvatelstvem liptákovské lokality člověka s podobnými povahovými rysy. Nakonec jsem se uchýlil k metodě doktora Hedvábného. Je to metoda přítlačné tabulové kontury. Pracuje se následujícím způsobem.
Zkoumaná osoba dá hlavu uchem na stůl, kde už je připravena čtvrtka papíru, vědec ji levou rukou přitlačí, proto přítlačná, a pravou obtáhne. No, na první pohled to vypadá jednoduše, ale neřekli byste, jak je obtížné přimět některé lidi, aby dali hlavu na stůl. Většinou se ptají proč atp. Takový výzkum může v terénu provádět jen skutečně silná, vědecká osobnost. Optimálním místem k získávání tabulových kontur je restaurace U sirotků a nejlepší je to těsně před zavírací hodinou, kdy je řada osob u svých stolů k obtažení ideálně připravena.

verbula
verbula 17.07.2014 v 18:33

Všem příznivcům Mistra doporučuji navštívit Cimrmanovu světničku v letohradském zámku a zajít k Mistrovu pomníku tamtéž.

Dudu
Dudu 17.07.2014 v 19:04

Tam se již delší dobu chystám. Mají tam prý(mimo jiné) zajímavou vidličku na špagety :-)

newtory
newtory 17.07.2014 v 21:33

Dudu, len chcem upresniť, že pôvodný názov manšestru je Cimrmanšvestr, tak nazval Jára Cimrman tuto látku, když ji poprvé utkal pro svou nevlastní sestru Václavku. Stalo se to v prádelně firmy Tanenbaum a syn ve Frýdlantu, kde si Cimrman přivydělával již jako duchodce ve vývojovém oddělení na konstrukci vodotryskového stavu.

Text příspěvku byl upraven 17.07.14 v 21:57

Dudu
Dudu 17.07.2014 v 23:03

newtory, díky za upřesnění-jednalo se skutečně o Cimrmanšvester.

Dudu
Dudu 20.07.2014 v 16:18

...každopádně pole Cimrmanovy působnosti(a to v jakémkoliv oboru) je tak široké, že se nám ho zatím vůbec nepodařilo zorat.

Naias
Naias 20.07.2014 v 17:10

On dokázal zorať všetko sám.

Dudu
Dudu 20.07.2014 v 18:12

Naias, máš opět pravdu, protože zasáhl i do agronomie. Dokonce je po něm pojmenován proces v individuálním vývojovém koloběhu rostlin-tzv. jarovizace(původně járovizace).

Text příspěvku byl upraven 20.07.14 v 18:26

newtory
newtory 20.07.2014 v 18:48

Dodnes si pamätám jednu nádhernú pololegálnu akciu v 1988-om. Keď nám v jednom klube celú noc púšťal nahrávky a krátke filmy Jan Rejžek a ráno o 6.00 hod sme v jednej aleji s lavičkami súťažili v Cimrmanovskej disciplíne: Beh s kufrom. Ako Cimrman učil deti, človek musí byť vždy pripravený a nemôže čakať, že až raz bude musieť bežať, že bude mať telocvičný úbor a bude len tak na ľahko. A tak sme si každý navliekli ťažký vlnený kabát na hlavu dali apartný "Tonak", do ruky naložený lepenkový kufor a bežali sme o život...

Naias
Naias 20.07.2014 v 19:54

Závideniahodná spomienka. Majster by mal radosť. Obávam sa, že ja by som bežala pomaly, aby som aspoň na chvíľu mala tú česť stať sa držiteľkou Cimrmanovej ceny útechy, onoho skvostu neobyčajne podnecujúceho bujarú fantáziu.

Dudu
Dudu 20.07.2014 v 22:43

newtory, to je nádhera. Něco podobného již léta plánuji. Rád bych totiž zjistil, jak by se sousedé tvářili, kdybych s velkým kufrem úprkem opouštěl svou usedlost směrem k nádražíčku a pak s nemenší rychlostí se vracel zpět.

Text příspěvku byl upraven 21.07.14 v 06:00

Naias
Naias 21.07.2014 v 11:19

Dudu, prečo sa neprihlásiš na Běh Járy Cimrmana? Zožeň si čo najstarší kabát a môžeš zahviezdiť. Potom nám pošli fotky.
Myslím, že susedia by viac čumeli, keby si utekal smerom od železnice.
Inak, pekné od Majstra, že pripravoval mládež na situáciu, kedy budú musieť utekať pred policajtom. Predpokladám, že myslel rakúsku políciu prenasledujúcu českých vlastencov.

Dudu
Dudu 21.07.2014 v 13:22

Naias, není to špatný nápad, udělat si fota-ovšem budou určitě rozmazaná, protože jsem neuvěřitelně rychlý, takže fotoaparát mě určitě nedokáže řádně zachytit.
Přemýšlím také nad tím, že se pokusím podniknout defenestraci ze zemljanky(tedy pokud se najde nějaký budoucí defenestrovaný). Postup je pěkně popsán v díle Die Fenster Politik od Járy C.

Text příspěvku byl upraven 21.07.14 v 13:23

Dudu
Dudu 23.07.2014 v 15:17

Cimrman si nechal ukázat bolavý zub a vydal se k okresnímu veterináři Basikovi, který už devatenáct let zastupoval nemocného dentistu. Ukázal zvěrolékaři přesně tentýž zub, který bolel pana Padevěta. Doktor Basika poklepem zhledal, že zub je zralý k extrakci a pro jistotu vytrhl Cimrmanovi ještě dva sousední zuby a jeden z protější dásně, jak to dělával u dobytka. V Cimrmanových záznamech odpovídá tomuto zákroku zřejmě tato šifra : Šestka, pětka, čtyřka vpravo dole. Pětka vpravo nahoře. Je to vůl.

Text příspěvku byl upraven 24.07.14 v 00:15

Vložit příspěvek