Jiří vs Michal
Marbo, zkusím začít trochu jinak, možná to nebude úplně správný příměr, ale...v mnohých zdejších komentářích se objevuje, já knihu, autora číst nebudu, protože má mohutnou reklamu, všude se o ní/něm mluví, čte ji/jeho moc lidí. Dle mého je to stejně "rozumné", jako číst něco jen proto. Vy teď k tomu přidáváte ještě další kritérium, které bychom měli sledovat, a to, kdo tu knihu také čte. Vyvozujete z toho jací jsou ti případní spolučtenáři a dokonce snad, jaký je ten samotný autor, jestli by měl vůbec dál psát. Jestli se někdo rozhoduje, dle výše zmíněného, jakou knihu vezme do ruky, jeho volba. Jestli si podobné myšlení nese i do rozhodování o věcech veřejných, tak je to docela smutné, ale zase, jeho volba. Váš příspěvek přišel ve chvíli, kdy pan uživatel Lector sepsal jasná kritéria své volby, někteří souhlasili a dali to najevo. Přiznám se, že bych od Vás nečekala, že použijete nějakou podobnou zjednodušující zkratku. Přitom sám za ně, oprávněně, kritizujete ty druhé. Samozřejmě, na rozhodnutí jít nevolit, není nic špatného, je to naše právo, a díky za ně. Jen si myslím, že by mne k tomu měly vést jiné důvody, než Vy naznačujete...
Text příspěvku byl upraven 23.01.18 v 19:29
Zoufalý pokus a další Zemanův názorový přemet. On je nejenom Stréček Křópal mixlý Broukem Pytlíkem, ale i akrobat! :-)
kní - myslíte slova bubky : "kapitalismus končí" a "rodí se nová společnost"?
Sama přece víte, že je to nesmysl, komunismus je utopie.
Hana H.: nerozumím tomu "zoufalému pokusu o vydírání voličů". Proč?
Já to naopak vidím tak, že Zeman zcela jasně a od počátku dává najevo, jak bude postupovat po volbách do parlamentu. Nijak nemlží, nic neskrývá. Od počátku tvrdí, že voliči dali mandát Babišovu ANO, a to mandát tak výrazný, že dá Babišovi šanci dvakrát. A protože Drahoš Babišovi šanci dát podruhé nemíní, tak to Zeman vyřeší ještě před koncem svého období. Rozdíl je pouze v tom, zda bude prezidentem i podruhé nebo ne - podle toho zvolí následující postup. Ale Babišovi tu šanci prostě dá. Má na to právo, je to jeho rozhodnutí. Vzhledem k výrazné převaze ANO ve volbách to je myslím i správný postup.
Hana H.:
To, že Richie1 napsal, že "nerozumí" jsem pochopila jako zdvořilé vyjádření toho, že nemyslí, že jde o "zoufalý pokus o vydírání voličů" . Vyplývá to z textu celého příspěvku.
A Vaše reakce - místo argumentu invektiva.
Hana H.: Za prvé jsem se zasmál kvůli tomu označení skalní zemanovec. Pokud bys trochu lépe sledovala zdejší debaty o politice, tak bys věděla, že Zeman není můj ideální kandidát. Dokonce jsem ho zatím ještě nikdy nevolil. Ale teď budu, protože J. Drahoš je pro mě mnohem horší varianta.
Reagoval jsem ale hlavně na tvé hodnocení článku - že jde o "zoufalý pokus o vydírání voličů". Chtěl jsem vědět, jak jsi na takový nesmysl přišla, ale pořádné odpovědi jsem se nedočkal.
Prostě jsi jen hodila blátem na současnou hlavu státu, aniž by to mělo nějaké opodstatnění, nějaký rozumný důvod. Vysvětlit to neumíš.
A tak to je s většinou těch negativních reakcí na stranu Zemana - neustálé omílání nějakých klišé, které ve skutečnosti obvykle nemají rozumný základ v pravdě.
Siena - dobře napsáno. O ty "čtenáře" mi nejde. Jde o lidi, kteří té knize dělají obálku, ilustrace. Pak je naprosto v pořádku chtít jiné vydání ( první kolo voleb ) nebo číst něco jiného.
tolojz - pohled na kandidáta jako na řemeslníka, kterého si vyberu je velmi zajímavý a musím říci, že mi potvrdil moji volbu z nabídky. Pokud mi přijde pracovat bručoun řemeslník, který ví, co má dělat a jak to má dělat, rozhodně mu dám přednost před nějakým jiným, vkusně oblečeným galantního chování, který nemá a rukou mozoly, i kdyby ten první přišel v montérkách, pozdravil na půl úst a neměl propagátory. Chci od něj totiž práci, ne zapůsobení.
sieno, ani vy jste nemohla pochopit, že tvrzení Marbo o nemocných lidech je tvrzením, že ten, kdo nevolí Zemana se vysmívá nemocným... takže jste se dopustila posouvání slov jiného diskutujícího až do naprosté nepravdy, totéž se děje zejména ze strany anizemanovců už pět let. Přehlédla jste ale, že se mnozí z těch slušných a skvělých skutečně vysmívá Zemanově nemoci - nebo vám to přijde v pořádku
EmmaKrizova- máš pravdu v tom, že Lector sám svým vystupováním je pořádně daleko od svého předloženého ideálu státníka, nakonec ale není státník.
Marbo - ani pro mne není Zeman ideální. mám k němu a jeho názorům četné a zásadní výhrady, některé jsem už uvedla i zde, nicméně mojí volbu je přijmout ten maličkatý dílek zodpovědnosti, který mi jako jedné z milionů občanů náleží, a jít volit, a vzhledem k tomu, že další v nabídce je pravičák, elitář a člověk bez pevných názorů, je moje volba jasná.
Nejít volit je právem, které není třeba zdůvodňovat, ale současně i odmítnutím této odpovědnosti, Já nechodím volit pouze ve druhé kole senátorských voleb, kdy zbydou dva pro mne nevolitelní.
kní, od tebe nepadá nic jiného než urážky a to od volby před pěti lety-a asi tě raním, ale i komunisté a zastánci Zemana mají naprosto stejná práva jako ty sama. Zdá se mi to nebo nejsi schopna ani pro sebe a ani na chviličku pohlédnout na vlastní dehonestující vklady bez růžových brýlí? sobě by člověk lhát neměl.
Lectore. krásné citáty, škoda, že se jimi řídíte tak zřídka.
Richie1, ano, Zeman může pověřit sestavením vlády koho chce. Jeho skalákům je to jedno. Ovšem nám, kteří máme paměť, a vzpomínáme si, jaké účelové podmínky při sestavování vlád Zeman kladl v minulosti ("přineste mi 101 podpisů") to připadá jako chování člověka, který nemá žádné principy a zásady, ale je to jen ubohý amorální oportunista. A rozhodně tím popírá, že by byl nějak nadstranický a snažil se nějak seriozně moderovat politické dění. Ukazuje, že je to akorát zákulisní intrikán a neférový člověk.
bubka "ale i komunisté a zastánci Zemana mají naprosto stejná práva jako ty sama"
----
možná by stálo za to otevřít diskuzi o omezení volebního práva jen na ty, kteří v této zemi platí daně. A nebo podmínit volební právo složením zkoušky ze základů občanské společnosti (když je třeba dělat testy na řidičák, tak proč ne na volební právo). Dnes je moderní říkat, že "všechny názory jsou si rovny" a pak má kdejaký hospodský blb pocit, že jeho názor je stejné úrovni jako názor lidí vzdělaných.
Lectore - není divé že na mých deset slov i s oslovením a předložkami jsem odměněna celým odstavcem? Touché.
Jak vás znám, výčet mých kladných vlastností by byl ale hóódně krátký
Text příspěvku byl upraven 24.01.18 v 08:32
Hana H. - takhle to neřekl, včera v té debatě řekl doslova: „Zítra pověřím Babiše jednáním o sestavení vlády, v průběhu února ho jmenuji premiérem. Třetí pokus pak má předseda sněmovny“. Můžete si to najít na stránkách Českého rozhlasu. Co řekl v monologu na Barrandově v pondělí, nevím, to jsem neviděla. Na schůzi Sněmovny řekl: Premiérem má být jmenován předseda vítězné strany. Takže tak prostě učiní, nevidím v tom žádné vydírání voličů jiných stran. A to jsem ANO nevolila a nejsem ani v nejmenším jejich příznivcem. Ale respektuju výsledky voleb.
A co s tím chcete dělat? Pokud vyhraje volby, budete se s tím muset smířit, že bude prezidentem dalších 5 let.
Hana H. - prezidentovo funkční období trvá 5 let, tak jsem to myslela. Ty odkazy dávat nemusíte, viděla jsem a četla dost.
knihamouder - to, že o panu Drahošovi nic nevíte není jeho chyba. Vše je velmi snadno dohledatelné. Dobrý prezident nemusí být nutně politik. Co se týká jistoty, pak u současného prezidenta je jistota, že lepší to s ním již nebude. Mě vadí jeho lhaní, změny názorů, urážení oponentů a vulgarita. Já dávám přednost, před prázdnými bonmoty, které možná mohou být chvilku líbivé, věcným a racionálním argumentům. Víte my, pokud chceme být úspěšná země, tak potřebujeme hlavu státu, které si ve světě váží. To současný prezident není.
knihamouder, ty si vol koho chceš, já si zase budu nálepkovat koho chci jak chci. Zemandrtálci mi přijde hezké pojmenování jeho voličů, i když jsem si jist, že neandertálcům ubližuju, protože to podle všeho byla inteligentní rasa. Nedávno jsem četl 100 let starou knihu (Muž bez vlastností) a okrajově se tam řešily duševní nemoci, a používal se tam pojem "morální slabomyslnost". Velmi hezký pojem. Tak nějak jsem si vzpomněl na ty zemandertálce. Nesouvisí to ani tak přímo i inteligencí v užším smyslu (tj. IQ), jako spíš s morální inteligencí, tj neschopnost diferencovat dobro od zla. A Zeman je kandidát zla. Stačí se podívat jak cynicky bagatelizuje, popírá a lže ohledně ruských zločinů na Ukrajině - 50 tisíc mrtvých, nebo jak cynicky a populisticky zneužívá problémů s uprchlíky k propagaci sebe sama, přičemž mu na uprchlících vůbec nezáleží. Jeho názorové veletoče, podpásovky, pomstychtivost, intrikánství, lhaní ani nemá cenu komentovat. Morálně slabomyslní lidé toto nevnímají.
Tato diskuze byla uzavřena a není možno do ní vkládat nové příspěvky.