Kdyby vaši knihovnu zachvátil požár..
Kterých 5 knih byste zachránili, pokud byste neměli možnost zachránit jich více?
Za predpokladu, že by som mala čas porozmýšľať a prezrieť celú knižnicu napriek ohňu, dymu a panike, vybrala by som si tie, ktoré by sa dali opätovne najťažšie zohnať. Tie, ktoré sú k dispozícii v antikvariátoch, prípadne vychádzajú stále znova, by som ponechala ich osudu. Česť ich pamiatke.
Naias:
Papír hoří rychle, myslím, že prohlížet celou knihovnu by určitě čas nebyl, spíš by šlo o to, kterých pět knih Ti bleskne ve vteřině hlavou, když se řekne: ,,Oheň".
V tej panike by mi bleslo hlavou iba „rýchlo mobil, treba volať hasičov!“ a začala by som zachraňovať doklady a peňaženku. Musím sa zahanbene priznať, že na knihy by som určite nepomyslela.
Dílo Shakespeara... A pokud bych zvládla ještě něco pobrat, tak bych asi popadla pár knížek na kraji knihovny (zrovna je tam Zaklínač... to není špatný), protože vybírat bych vážně nechtěla... :D
Ale knihy by asi nebyly to první, co bych se snažila zachránit, i když bych na ně nejspíš taky pamatovala.
Text příspěvku byl upraven 18.01.17 v 10:46
Páni, to teda fakt netuším. Možná nějaké encyklopedie, protože by bylo hodně drahé je pořizovat znovu ... Ale ty nemám v knihovně. Naštěstí (nebo spíš naneštěstí) nemám takové knihy, co nejdou sehnat. Úplně se vidím, jak před knihovnou bezradně stojím, dokud není pozdě :-(
Text příspěvku byl upraven 18.01.17 v 11:24
hm, když hoří knihovna, snažím se hasit. hoří-li tak, že jde o život, není čas zdržovat se vybíráním knih. popadnu ty, co jsou po ruce.
asi by som kašlala na knihy, ratovala by som fotky a s ľútosťou nechala diáky na pospas osudu - príliš veľa a príliš ťažké. Mám už s požiarom a zachraňovaním vecí skúsenosť - to na čom nám najviac záležalo, neprežilo zachraňovacie práce. Bola medzitým aj jedna hrubá právnická kniha, niekoľko mobilov, počítač, jeden pas. Naskakovanie v noci do záchranných člnov ani jednej zo spomínaných vecí neurobilo fajn.
Mně nezbylo nic, jen mně hasiči po hašení baráku doporučili
abych si vzal konev a od 3hod ráno v lednu chodil po požářišti a hasil blikají plamínky.
Jen jsem si zvesela pobrukoval jako Nero nad požárem Říma.
Požár rozfofrovala moje tchyně, která je už na nebesích.
Doporučuji nechat starého člověka samotného na baráku.
A nenechávat tam žádné knihy.
Knihu s obrazy Theodora Kittelsena a jednu německou knihu Germánské mytologie. Ostatní bych si koupil znovu. :-)
Nemám svých pět nejoblíbenějších knih. Během posledních pár let jsem si ujasnil jaké knihy chci mít trvale, k tomu samozřejmě občas něco přikoupím, ale tu kolekci cca 600+ knih mám rád celou.
Oblibene knihy se snazim sehnat v tistene nebo v epodobe. Takze bych asi nezachranovala nic. Akorat bych se musela zaregistrovat do knihovny ve vedlejsim meste, protoze obe pobocky nasi knihovny maji omezenou nabidku knih.
Já bych se řídila požárními předpisy z jednoho svého bývalého zaměstnání.
Zaměstnanec, který zjistí požár, je povinen volat "Hoří".
A asi bych zachraňovala psa a doklady.
Jinak jsem školený hasič s praxí v chemickém provoze a hořící záclony jsem uhasila hrncem vody bez následků.
Já bych zachraňovala doklady, fotky, a videa s děmi, když byly malé :-) Z knížek možná víc než stoletou Kneippovu veleknihu domácí a přírodní léčby po babičce, tu už bych asi nesehnala... Ostatní mám ráda, ale dají se nahradit.
Zachraňovala bych ty, které mám podepsané, nebo které jsou pro mě nějak osobně důležité, spojené s nějakou vzpomínkou.
Naias:
Klidně by to mohlo zhořet všechno. Pár věcí by mě asi mrzelo, ale sehnala bych je po antikvariátech.
k Dudu - to je fakt, že sme používali pasy a vkladné knižky ako záložky. Ale nestihla by som prehrabať knižnicu, kde sú.
S dokladmi by som sa nepretrhla, snáď nejaký úrad vyrobí nové. Od toho tie ustanovizne boli ustanovené.,
Asi by som najprv ratovala kabelky a do ich nahádzala troch Holmesov po tatovi a potom Kerouacov.
Bamba, doklady do knih nezakladám, ale sem tam se mi stane, že založím bankovku...
Při požáru by se ze mě tedy stal Rychlej šíp, který by usilovně hledal a možná skončil jako Ohnivej šíp ;-)
no ja neviem. pri jednom z požiarov sme sedeli a popíjali kávu. Dosť dlho trvalo, než sme zbadali, že okolo kmitajú hasiči a ešte o niečo dlhšie, než som pochopila, že horí naša pivnica. Nenapadlo ma bežať a niečo ratovať v tomto prípade.Prišla som vtedy o krásnu červenú kosačku - zvyšok sa nedal identifikovať.
Rozhodně Bibli-Trump dnes přísahá dokonce na 2 Bible !!
Bez Bible se nelze stát prezidentem.
Text příspěvku byl upraven 20.01.17 v 18:32
Vložit příspěvek