Když vás kniha přiměje zbavovat se knih
reader.007: Díky, přesně takovou myšlenku jsem si potřebovala připomenout. Špatné svědomí ohledně nákupu knih rozcupovat jako blbost.
Hned mám lepší pocit při pohledu na virtuální košík. Neutrácím. Sbírám!
Vlado84: Letos jsem se ohledně nenakupování láskyplně obelhala už několikrát. ;-)
Já - když jdu okolo knihkupectví, nebo antikvariátu... nevidím, neslyším, zapadnu tam.
A probírám se knihama. A to je: tuhle bych chtěla, tuhle bych chtěla a tuhle taky...
Pak mrknu na hotovost, kterou u sebe mám. Nó... nic moc...
Ale stejně si něco odnesu.
Medunkavera: bodejť, člověk nemá bojovat proti závislosti která nikomu neubližuje, podporuje domácí ekonomiku a zušlechťuje ducha ;-)
Jako... u mě to není nějaká závislost, spíš bych to nazvala láskou ke knihám.
O hodně knih jsem přišla, tak si je zas musím pořizovat zpátky. A je fajn, že zde funguje ten bazar, tam také nakupuji.
Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 14:56
Já tam/tu hledám spíš novější knížky, které už vůbec nejsou na trhu s novými knihami a když už jsou, vyšly by podstatně dráž. Každopádně stejnou radost jako z knih koupených mám i když někdo projeví zájem o to co tu prodávám. To jsou knížky o které nemám zájem já nebo je mám třeba 2x a srdce by mi krvácelo že bych je měla dát do kontejneru
Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 17:32
linpro:
Nene, to se stalo při takové nepříjemné rodinné události.
No... máte vlastně pravdu. Někdo si je přivlastnil.
Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 15:02
reader.007:
No, do kontejneru bych knihu nehodila. Vůbec. To by mi srdce utrhlo. Dozvěděla jsem se, že je možné položit knihy u nás, v Plzni na Hlavním nádraží. Že je tam nějaké místo, kam je možné knihy odložit pro Ty, co cestují a nemají nic na čtení do vlaku a nebo si prostě chtějí přečíst něco, co ještě nečetli.
Ale ještě jsem tam nebyla. Bydlím v paneláku a tak to dělám tak, že položím knihu na schránky dole, v přízemí. Jako to dělávají doručovatelky, které mají pro někoho zásilku, ale neví, do které schránky jí mají vhodit, protože nikde na schránce to jméno není.
Obdivuju lidi, kteří se dokážou zbavit knih - mně to jaksi nejde. Ale mám to pojištěné - v mobilu mám číslo na jednoho antikváře, a až si potomci a příbuzní vyberou, můžou mu zavolat. A zatím je to dobré při malování - v obýváku se maluje jen jedna stěna (ta s lodžií) a strop.
Medunka: to já právě neumím - respektive nedokážu vědomě odložit knížku, o které nevím JESTLI ji někdo vůbec bude chtít/číst (aby ji náhodou jen tak nevzal a nezabalil si do ní třeba svačinu). To už ať má raději teplé suché místečko u mne v knihovně :-)
Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 17:38
reader.007: Nojo, to máte pravdu. To mě teda vůbec nenapadlo, že by takhle mohl někdo s knihou zacházet. Brrr. Ošklivá představa. Tak to už je tam dávat nebudu. I když... u nás v domě bydlí samí slušní lidé. Spíše starší, takže je tu pohoda.
Přeji hezkou sobotu.
Medunka: mluvím o takovém tom odkládání na nádražích a jiných veřejných a hodně frekventovaných místech. V domě kde obyvatele znáte je to něco jiného, tam si těžko někdo půjde pro příspěvky do sběru starého papíru.
Já takhle sebrala už knihy vysloveně na ulici - někdy s tím, že je budu číst, někdy prostě jen proto, že si řeknu: "Máš tu chudinko čekat do nejbližšího deště?"
Na knihy jsem asi útlocitnější než na lidi :-)) Když bude nejhůř, koupím si jednou hangár ;-)
Text příspěvku byl upraven 30.07.16 v 10:30
Hmm, to je fakt. Na tom nádraží je největší pravděpodobnost, že někdo s těma knihama udělá to, co jste popsala. Za nejlepší nápad tedy považuji to - když už člověk ty knihy nechce - dát je do Domova důchodců.
Adresné darování je mnohem lepší než odložit někde knížku protože už ji nechci. U nás sice není domov důchodců, jen tzv. chráněné bydlení a tamějším důchodcům bych se knihy nabídnout odvážila leda v audioformě. Bojím se, že spíš než knihy je zajímají jejich chlupatí mazánci :-)
Moje děti zjistily, že už jsou velké (12 + 15), tak vytřídili banánovou krabici dětských knih. Ještě jsem nerozhodl, jestli krabice půjde na půdu čekat na vnoučata (to by se načekala... :) ) nebo jestli poletí.
detské knihy u nás sa dedia - niečo je už 4. generácia - Bibi kniha a zvyšok je mladší. Vyhadzujem iba leporela, ktoré to už majú za sebou. Knihy z ruskej knihy vydržia asi všetko.
Linpro:
1) ad: "po necelých třech měsících od založení tématu mám cca o 50 knih více, než na začátku" ach, jak je mi to velmi sympatické a známé; :-))
2) děs ustane, když si na jaře spočítáte, kolik jste ušetřila na topení, neboť knihy v knihovně výborně izolují;
3) já bych M. Kondo nebrala tak vážně. Kdoví, jest-li, podle toho jak píše o knihách, přečetla alespoň jednu knihu celou. :-D
Baghira: Dobre detske knizky jsou v pohode. Predavaji se treba v praci kokegum pro jejich deti nebo pribuznym. V knihovnach za ne byvaji taky radi, nebot detske knihy rychleji podlehaji opotrebeni. Pokud ma skola svoji knihovnu, pak i tady je privitaji. Daji se udat i v nemocnici nebo jako kniha do vlaku.
Já jsem se zatím nikdy žádné knihy nezbavila.
Pouze měním jejich polohy v pokoji či v domě.
Já jsem při nedávném stěhování vytřídila knihy, které jsem už nechtěla ( úžasných 20 kusů :)),
a odnesla je na každoroční knihobraní pořádané v muzeu. Bohužel jsem si s sebou vzala doprovod a tak jsme se domů vraceli obtěžkáni 30 novými knihami! Příště raději knihy pošlu poštou :))
Vložit příspěvek