Když vás kniha přiměje zbavovat se knih

DISKUZE » Volná diskuze

R.E.M.
R.E.M. 29.07.2016 v 12:35

reader.007: Díky, přesně takovou myšlenku jsem si potřebovala připomenout. Špatné svědomí ohledně nákupu knih rozcupovat jako blbost.

Hned mám lepší pocit při pohledu na virtuální košík. Neutrácím. Sbírám!

Vlado84: Letos jsem se ohledně nenakupování láskyplně obelhala už několikrát. ;-)

Medunkavera
Medunkavera 29.07.2016 v 14:43

Já - když jdu okolo knihkupectví, nebo antikvariátu... nevidím, neslyším, zapadnu tam.
A probírám se knihama. A to je: tuhle bych chtěla, tuhle bych chtěla a tuhle taky...
Pak mrknu na hotovost, kterou u sebe mám. Nó... nic moc...
Ale stejně si něco odnesu.

reader.007
reader.007 29.07.2016 v 14:46

Medunkavera: bodejť, člověk nemá bojovat proti závislosti která nikomu neubližuje, podporuje domácí ekonomiku a zušlechťuje ducha ;-)

Medunkavera
Medunkavera 29.07.2016 v 14:53

Jako... u mě to není nějaká závislost, spíš bych to nazvala láskou ke knihám.
O hodně knih jsem přišla, tak si je zas musím pořizovat zpátky. A je fajn, že zde funguje ten bazar, tam také nakupuji.

Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 14:56

reader.007
reader.007 29.07.2016 v 14:57

Já tam/tu hledám spíš novější knížky, které už vůbec nejsou na trhu s novými knihami a když už jsou, vyšly by podstatně dráž. Každopádně stejnou radost jako z knih koupených mám i když někdo projeví zájem o to co tu prodávám. To jsou knížky o které nemám zájem já nebo je mám třeba 2x a srdce by mi krvácelo že bych je měla dát do kontejneru

Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 17:32

Medunkavera
Medunkavera 29.07.2016 v 15:00

linpro:
Nene, to se stalo při takové nepříjemné rodinné události.

No... máte vlastně pravdu. Někdo si je přivlastnil.

Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 15:02

Medunkavera
Medunkavera 29.07.2016 v 15:17

reader.007:
No, do kontejneru bych knihu nehodila. Vůbec. To by mi srdce utrhlo. Dozvěděla jsem se, že je možné položit knihy u nás, v Plzni na Hlavním nádraží. Že je tam nějaké místo, kam je možné knihy odložit pro Ty, co cestují a nemají nic na čtení do vlaku a nebo si prostě chtějí přečíst něco, co ještě nečetli.
Ale ještě jsem tam nebyla. Bydlím v paneláku a tak to dělám tak, že položím knihu na schránky dole, v přízemí. Jako to dělávají doručovatelky, které mají pro někoho zásilku, ale neví, do které schránky jí mají vhodit, protože nikde na schránce to jméno není.

Raksa.A
Raksa.A 29.07.2016 v 15:57

Obdivuju lidi, kteří se dokážou zbavit knih - mně to jaksi nejde. Ale mám to pojištěné - v mobilu mám číslo na jednoho antikváře, a až si potomci a příbuzní vyberou, můžou mu zavolat. A zatím je to dobré při malování - v obýváku se maluje jen jedna stěna (ta s lodžií) a strop.

reader.007
reader.007 29.07.2016 v 17:38

Medunka: to já právě neumím - respektive nedokážu vědomě odložit knížku, o které nevím JESTLI ji někdo vůbec bude chtít/číst (aby ji náhodou jen tak nevzal a nezabalil si do ní třeba svačinu). To už ať má raději teplé suché místečko u mne v knihovně :-)

Text příspěvku byl upraven 29.07.16 v 17:38

Medunkavera
Medunkavera 30.07.2016 v 08:17

reader.007: Nojo, to máte pravdu. To mě teda vůbec nenapadlo, že by takhle mohl někdo s knihou zacházet. Brrr. Ošklivá představa. Tak to už je tam dávat nebudu. I když... u nás v domě bydlí samí slušní lidé. Spíše starší, takže je tu pohoda.
Přeji hezkou sobotu.

reader.007
reader.007 30.07.2016 v 10:29

Medunka: mluvím o takovém tom odkládání na nádražích a jiných veřejných a hodně frekventovaných místech. V domě kde obyvatele znáte je to něco jiného, tam si těžko někdo půjde pro příspěvky do sběru starého papíru.
Já takhle sebrala už knihy vysloveně na ulici - někdy s tím, že je budu číst, někdy prostě jen proto, že si řeknu: "Máš tu chudinko čekat do nejbližšího deště?"
Na knihy jsem asi útlocitnější než na lidi :-)) Když bude nejhůř, koupím si jednou hangár ;-)

Text příspěvku byl upraven 30.07.16 v 10:30

Medunkavera
Medunkavera 30.07.2016 v 14:37

Hmm, to je fakt. Na tom nádraží je největší pravděpodobnost, že někdo s těma knihama udělá to, co jste popsala. Za nejlepší nápad tedy považuji to - když už člověk ty knihy nechce - dát je do Domova důchodců.

reader.007
reader.007 30.07.2016 v 15:20

Adresné darování je mnohem lepší než odložit někde knížku protože už ji nechci. U nás sice není domov důchodců, jen tzv. chráněné bydlení a tamějším důchodcům bych se knihy nabídnout odvážila leda v audioformě. Bojím se, že spíš než knihy je zajímají jejich chlupatí mazánci :-)

baghira
baghira 04.11.2016 v 11:06

Moje děti zjistily, že už jsou velké (12 + 15), tak vytřídili banánovou krabici dětských knih. Ještě jsem nerozhodl, jestli krabice půjde na půdu čekat na vnoučata (to by se načekala... :) ) nebo jestli poletí.

bamba
bamba 04.11.2016 v 11:12

detské knihy u nás sa dedia - niečo je už 4. generácia - Bibi kniha a zvyšok je mladší. Vyhadzujem iba leporela, ktoré to už majú za sebou. Knihy z ruskej knihy vydržia asi všetko.

R.E.M.
R.E.M. 04.11.2016 v 12:22

Linpro:
1) ad: "po necelých třech měsících od založení tématu mám cca o 50 knih více, než na začátku" ach, jak je mi to velmi sympatické a známé; :-))
2) děs ustane, když si na jaře spočítáte, kolik jste ušetřila na topení, neboť knihy v knihovně výborně izolují;
3) já bych M. Kondo nebrala tak vážně. Kdoví, jest-li, podle toho jak píše o knihách, přečetla alespoň jednu knihu celou. :-D

cecetka
cecetka 04.11.2016 v 13:07

Baghira: Dobre detske knizky jsou v pohode. Predavaji se treba v praci kokegum pro jejich deti nebo pribuznym. V knihovnach za ne byvaji taky radi, nebot detske knihy rychleji podlehaji opotrebeni. Pokud ma skola svoji knihovnu, pak i tady je privitaji. Daji se udat i v nemocnici nebo jako kniha do vlaku.

spojka
spojka 15.11.2016 v 17:05

Já jsem se zatím nikdy žádné knihy nezbavila.

Pouze měním jejich polohy v pokoji či v domě.

verbula
verbula 15.11.2016 v 18:02

Já jsem při nedávném stěhování vytřídila knihy, které jsem už nechtěla ( úžasných 20 kusů :)),
a odnesla je na každoroční knihobraní pořádané v muzeu. Bohužel jsem si s sebou vzala doprovod a tak jsme se domů vraceli obtěžkáni 30 novými knihami! Příště raději knihy pošlu poštou :))

Vložit příspěvek