Klub čtenářů historických románů
Asi je to off-topic, ale romány s M.D.Falconem jsou fajn, i když nejsou z období 10.-15.tého století.
RamonVarga: Přečetl jsem už skoro všechny díly s Falcem a vedle Robertse je považuji za nejlepší antické detektivky. I když J.M.R. se mi líbí o něco víc.
Můj příspěvek bude pro Vás asi trochu samolibý, ale Klub čtenářů historických románů jsem založil v listopadu 2013. Scházelo mi tady na databázi místo, kde by se čtenáři podělili o zážitky z četby knih tohoto žánru. Stejně tak jsem chtěl pomoci čtenářům a sobě, při hledání knihy z určitého období. A výsledek na sebe nedal dlouho čekat, vždy se našel a doufám i nadále najde, někdo, kdo poradí. Jsem opravdu rád, že se to tak "rozjelo" a žije to téměř čtyři roky. Odpusťte prosím, ale mám na takovouto sebechválu věk. Ještě jednou se omlouvám a přeji Vám i sobě co nejvíce krásných knih popisujících historické události. Současně se omlouvám za případné gramatické chyby, ale i když mě to mrzí, tak čj nebyl můj oblíbený předmět.
Text příspěvku byl upraven 25.07.17 v 19:05
vincek1, nemáte zač se omlouvat, naopak. Jedno z mála vláken, které mi tu, bezmála ty čtyři roky, dělá radost a dává smysl:)
Text příspěvku byl upraven 25.07.17 v 19:30
vincek 1 - musím se připojit k sieně, tohle vlákno je jedno z mála, která mají smysl a jsou pro mnoho čtenářů přínosná. Navíc diskuze jsou kultivované, bez urážek a osobního napadání za jiný názor. Aspoň si nevzpomínám, že by se tady něco takového objevilo - teď jsem zpětně těch 20 stránek nečetl...
Je jen škoda, že se na DK dává přednost diskuzím jiného typu.
braunerova, RamonVarga: Ještě dobrá byla série s Marcem Valeriem Corvinem od Davida Wisharta. Bohužel, jak tato (s Valeriem Corvinem) tak série (s Metellem) od J.M. Robertse přestaly v češtině vycházet. Zkoušela jsem číst anglický originál (Wishartův) ale moje angličtina na to prostě nestačila.
Vincek1: díky za založení diskuse :-)
Text příspěvku byl upraven 26.07.17 v 09:36
Podobným stylem jako Simon Scarrow píší například Robert Fabbri nebo Harry Sidebottom.
Příspěvky v tomto vlákně mi daly spoustu tipů na čtení. Díky této diskuzi jsem objevila uživatele, kteří nejen čtou historické romány, ale zajímají se celkově o historii.
Vincek1: Toto vlákno patří mezi ty nejužitečnější. Výborný nápad.
Text příspěvku byl upraven 27.07.17 v 09:44
Elizabeth_ba: díky za tip na sérii o Marcu Corvinovi, zkusím ji.
Vincek: založení tohoto vlákna byl velmi dobrý nápad. Patří k těm ojedinělým na tomto webu, kde se lidi nehádají, nenadávají si a kde si můžeme přečíst plno zajímavých informací o historických knížkách i o historii samotné.
Právě čtu i v tomto vláknu několikrát zmíněný román Na věky věků a spokojeností si chrochtám. :-)
Ještě bych chtěl zmínit román o kterém se tady nepsalo. Jedná se o knihu německé spisovatelky Iris Kammerer pojmenovanou Varus. Koho zajímají okolnosti okolo slavné bitvy v Teutoburském lese, která se odehrála v roce 9 našeho letopočtu, tak tomu toto dílko doporučuji. :-)
Text příspěvku byl upraven 30.07.17 v 19:07
Eicherik: Román Na věky věků je volným pokračováním knihy Pilíře země. Pokud jste nečetl Pilíře, možná Vám bude unikat návaznost některých postav.
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějaké tipy na knížky z prostředí středověké Anglie?:) možná ani nemusí být přímo středověké, zkrátka ne úplně z doby po průmyslové revoluci:D Cornwella mám přečteného, Pilíře země také a momentálně čekám na další díl Války růží, takže hledám něco na vyplnění času:) víte někdo o něčem?
evi.black - jednoznačně Edit Pargeter (Ellis Peters), cokoliv o bratru Cadfaelovi, trilogie Nebeský strom, Megotina svatba. To nemůže zklamat.
Nebo série Matthew Shardlake od Christophera Sansoma.
tenax - díky moc za doporučení:) o bratru Cadfaelovi už jsem slyšela z úst naší dějepisářky, ale podařilo se mi na to kompletně zapomenout, takže rozhodně zkusím:) a ten Sansom taky vypadá moc dobře
Text příspěvku byl upraven 03.08.17 v 21:52
RamonVarga, když si projdete toto vlákno, tak určitě najdete hodně tipů...ono stačí kouknout ob příspěvek. Myslím, že doporučení tenaxe, přesně splňuje vaše požadavky...
nero 13
Přečetla jsem Karlštejnskou bestii od Nadi Horákové. Je vidět, že znalosti historie má a umí vtáhnout do děje. Jenomže třeba právě tento příběh byl málo využit - je to v podstatě něco jakou soudní příběh. Zajímavější a napínavější je ke konci. Na to, co se dělo za hrůzy na hradě, tak samotné vyprávění se těchto věcí dotklo jen špičkou prstu. Ne že bych si libovala v sadismu :-D, ale prostě příběh mohl být víc dramatický, to nebylo využité.
Jinak moc díky za tip, těším na další příběhy Nadi Horákové :-)
Karlštejnskou bestii jsem nečetl, ale její série ze středověkého Brna pro mně nemá chybu, perfektně v nich propletla osudy lidí jak těch obyčejných, jako třeba kata nebo místní šlapky, bohatých měšťanů i vysoké šlechty. Jinak jsem rád že vás můj tip zaujal.
Zdravím a připojuji se k příspěvku nero 13. Přesně to samé jsem si myslel po přečtení několika knih této, pro mne oblíbené autorky. Navíc, jak jsem psal v komentáři jedné z knih, narazil jsem třeba na problém pojmenování ulic. Jsem sice z Plzně, ale otec pocházel z jižní Moravy a Brno je mé druhé rodné město. Ale zpět, v knize se píše o ulici s názvem Česká, ta je dnes ovšem úplně jinde než v době, kterou popisuje kniha. Možná malichernost, ale donutila mě prozkoumat data a zjistit jak to je s jinými ulicemi. To je dle mého jeden z přínosů knih. Přečíst a "pobádat" si.
Wau, tolik tipů na historické romány...konečně se můj seznam pomalu zase rozšiřuje :-).
V poslednej dobe nemám veľa času na čítanie, tak ma poteší, keď sa mi výber podarí. Knihy majú málo hodnotení, tak mi to nedalo a povedala som si, že im urobím reklamu.
- hororové poviedky:
https://www.databazeknih.cz/knihy/dama-se-sametovym-nahrdelnikem-29982
- rodinná sága:
https://www.databazeknih.cz/knihy/chram-stesti-154420
- "storočná starenka"
https://www.databazeknih.cz/knihy/trhacka-zubu-348526
Mám tady takový malý příspěvek. Dočetl jsem knihu Svatý rváč od M. Štráfeldové a rád bych ji doporučil zdejším členům. Pěkně napsané, hezky se čte. Jen poznámka na okraj ,po jedné zmínce autorky jsem si v knihovně půjčil knihu Encyklopedie antiky od Le Goffa. Je to přehledně napsaná kniha o životě ve středověku s hesly seřazenými podle abecedy. Myslím si, že je to výborný doplněk pro všechny zájemce o toto období. Toť vše a přeji hezké zážitky při četbě.
Nevím, jestli jsem to tady už připomínala, ale mezi historické romány patří i 21- dílná série "Námořní dobrodružství Aubreye a Maturina" od Patricka O'Briana, která je (zatím v světě, u nás je téměř neznámá) velice ceněná.
Vložit příspěvek