Knižní zvěrstva
(odkloněná diskuse z vlákna Eknihy zdarma)
...děkuji za vyčerpávající odpověď ohledně autorských práv ... píši ti už raději sem, neb sám nemám rád, když je původní téma vlákna posunuto někam zcela jinam....
... chci se zeptat...čím tě tak pobouřilo vydání Bídníků ve Fragmentu? ... bídný překlad, krácení či jiné zvěrstvo?....mám naštěstí staré vydaní, ale chtěl bych vědět, zda se nakladatelství vyhnout jako takovému zcela, či jde o případ ojedinělý...?
Netřeba to extra rozvádět - stačí se podívat tady: http://www.databazeknih.cz/knihy/viktor-hugo-bidnici-72626 a následně na další umělecké počiny toho veleducha, který se tím živí.
A nejsem si jistý, jak by se tvářil Defoe či Verne, kdyby viděli novodobá vydání svých knih v tzv. převyprávěních (nečetl jsem je sice, jsem ale značně skeptický)
Vidím to jako nightlybird. Vím, že jsem to kdysi zkoumala, a zjistila, že román o 800 stránkách je například zkrácený na 200 stránek!!
Vždycky při tom pomyslím na to, kolik péče, času, kus života a svého ducha tomu autor věnoval a vdechnul.... Určitě se nenadál, že mu s tím v budoucnu udělají tohle.
Byla tu na to téma i diskuse, když tyhle zpotvořeniny Fragment zaváděl..
Má Lunosnubná paní, prošel jsem tu diskusi celou a je velmi poučná ...dík ... zas mě to utvrdilo v tom, že se tu na databázi motá velká spousta velmi sečtělých a moudrých lidí ... některé názory a kultivovanou argumentací radost číst ...
Vložit příspěvek