Odstranění cenovek

DISKUZE » Volná diskuze

nycol
nycol 01.04.2017 v 19:37

Dobrý den, nemáte někdo radu, jak odstranit cenovky a podobné z knih? Koupila jsem teď hromadu knih na výprodeji z knihoven a vzhledově mi docela vadí označení na hřbetu. Ovšem ta cena (20,- za kus) byla neodolatelná :).

Gerty
Gerty 01.04.2017 v 21:59

Nahřát fenem, velmi opatrně sloupnout, nejlépe za pomoci špičaté pinzety. Pokud zbude lepidlo, opatrně vygumovat měkkou gumou na gumování, případěně zkusit utřít nějakým čističem na okna. Technický benzín nebo aceton funguje taky, ale s tím opatrně, možná by mohl umýt i tisk pod cenovkou.

bamba
bamba 01.04.2017 v 22:06

ja by som navštívila tentovacie štúdio.

newtory
newtory 01.04.2017 v 22:23

Nechtom zachytiť roh a veľmi opatrne sľahovať (závisí aj od materiálu prebalu,hojne laminované sú v pohode).
Po úplnom stiahnutí nálepky rýchlo a striedavo pritláčať opätovne sťahovať (pohyb ako keď chcete z taniera chlebom "vyzobať" zvyšky šťavy) pri každom opätovnom nalepení a odlepení zostáva stále viac lepidla na etikete,až do úplného vyčistenia.
Pozor,neplatí na ochranné elektrické kódy (majú veľmi húževnaté lepidlo) a opatrne s etiketami,ktoré sú nalepené už celú večnosť na obale knihy (obyčajne už lepidlo zatvrdlo a splynulo naveky s obalom knihy) a ako som už písal vyššie na málo laminované povrchy (nelaminované nepustia vôbec,alebo aj s kusom papiera z prebalu knihy).
P.S. Neznášam cenovky nalepené na knihe !!!

Text příspěvku byl upraven 01.04.17 v 22:26

kapr
kapr 02.04.2017 v 00:19

Fén pomáhá asi spíše u čerstvých samolepek, ale pozor! Jejich vrchní papírová část samolepky jde odstranit po navlhčení, což u knih nelze ve většině případů dost dobře použít. Zbytky lepidla z různých podkladů jdou často dočistit jemným, pečlivým a opatrným odrbáním čistou, suchou bavlněnou utěrkou. Se samolepkami na papíře bohužel větší zkušenosti nemám. Také mám knihu za 20Kč ze stejného zdroje, já to tam vždycky všechno nechávám tak jak jsem to koupil. Snad jen v případě daru nebo prodeje bych se snažil z estetických nebo obchodních důvodů o jejich odstranění.

knihomol5555458
knihomol5555458 02.04.2017 v 07:31

Slyšel jsem že je přímo nějaké uďelatko na sloupavaní cenovek a etiket a mnoho dalších podobných věcí.

Text příspěvku byl upraven 02.04.17 v 07:33

nycol
nycol 02.04.2017 v 07:54

Dekuju vsem za rady. Dnes se do te hromady pustim :)

cecetka
cecetka 02.04.2017 v 12:50

Newtory: Napodobne. Jsem alergicka na jakekoliv nalepene cenovky etiketovackou, nejen na knihach. Jsem rada, ze jeste existuji knihkupectvi, kde ceny zlehka vepisuji gumovaci tuzkou.
Vadi mi i to, kdyz na prebalu knihy zustane po stitku flek :-(

mariva
mariva 03.04.2017 v 10:45

Existuje přímo Prostředek na odstranění etiket (Label Remover z řady Office cosmetics od firmy Active Jet), ale to je pro ty, kteří potřebují odlepit větší množství etiket. Dobře funguje i na zbytky lepidla po odlepení etikety. Rozprašovač o obsahu 400 ml mě stál necelou stovku u PEMICu.

nycol
nycol 03.04.2017 v 21:38

Ad mariva: Díky zkusím, včera mi prodali nějaký benzín říznutý lihem a bylo to s prominutím úplně na prd. Knih, kde potřebuju odstranit nežádoucí polepení, mám asi 35, navíc, jsou polepené na hřbetu nahoře i dole :(. Ještě počkám do zítra, kolegyně říkala, že mi přinese nějaký vyzkoušený prostředek.

Text příspěvku byl upraven 03.04.17 v 21:40

tester
tester 04.04.2017 v 03:51

Normální stolní olej někdy pomůže.

VladiKlaisner
VladiKlaisner 08.04.2017 v 19:11

Kdysi jsem pracovala v knihkupectví a na zbytky lepidla po cenovkách zabírá odlakovač na nehty.

nycol
nycol 10.04.2017 v 18:07

Tak nakonec jsem tu kupu zvládla něčím, co se jmenuje Technosol. Půjčila mi ho kolegyně. Dnes jsem se dívala, kde ho prodávají a on stojí pětikilo :(. Takže v létě, až bude další výprodej, budu muset najít jiné řešení.
Ad tester: Olejem bych knihy asi umastila?
Ad VladiKlaisner: vyzkouším, díky.

newtory
newtory 10.04.2017 v 19:57

Inak,tú metódu s fénom som nepoznal a zdá sa mi,že by to mohlo fungovať.Určite to vyskúšam.

nycol
nycol 13.04.2017 v 09:44

Ad newtory: Metoda s fénem z mého pohledu k ničemu, kniha byla žhavá, že na ní nešlo téměř udržet ruku a etiketa se ani nehnula.

kapr
kapr 13.04.2017 v 09:52

Fén účinkuje jen na relativně nové cenovce a kniha se nahřeje jen nepatrně, jinak se jenom vysuší a dokonce ještě připeče! Opatrně!

kapr
kapr 14.04.2017 v 19:33

Jak to čtu, napadlo mne, že by se tu uživila technická poradna, okénko pro rady jak zachraňovat knihy, které utrpěly péčí, ať už naší, či jiného.
A tady je hned první příspěvek:
Na stránkách prostreno jsem narazil na námět jak lze použít suchý dětský pudr - zásyp - při renovaci poškozených starších knih.
Podle článku pomáhá proti tomu když je kniha provlhlá, napadená plísní (tady bych zázraky nečekal), i proti zatuchlině, čemuž bych docela věřil. Radí nejprve knihu pořádně vyvětrat, teprve poté pudr použít, nechat několik hodin působit, já bych viděl tak 24 hodin - nejlépe přes noc.
Až pudr - zásyp z knihy vytřepete, bude v daleko sympatičtějším stavu.
Určitě bych ale doporučoval si metodu, a především konkrétní dětský zásyp který chcete použít, vyzkoušet na něčem co můžete klidně poničit, například na loňském kapesním kalendáři tak, abych spolu s tím kdo tuto metodu publikoval nebyl proklet!
Určitou alternativou je proložení listů savými - pijavými papíry, které v minulosti bývaly v každém sešitě, když jste si jej šli koupit. Doma jsme měli mimo těchto růžových ještě silnější a měkčí (a samozřejmě také daleko savější) bílé s růžovočervenými žilkami, které jsme tehdy používali na sušení známek odlepených obálek ve vodní lázni. Obě metody lze určitě úspěšně kombinovat.

Myslím si, že mezi námi knihomolaty jsou určitě i restaurátoři, (píši příspěvek a současně přitom poslouchám rádio, a tak jste se málem mohli na tomto místě dočíst o restauratérech), restaurátoři kteří podstatnou část svého života zasvětili zachraňování poškozených knih. Do náročných oprav se asi málokdo z nás bude pouštět, ale pro pár fíglů, pár technik sdělitelných několika málo větami by se tady určitě místo a čtenáři našli.

Naias
elle223
elle223 17.04.2017 v 11:38

Vždy pouze lihem anebo benzinem!

Existují dva druhy samolepicích etiket. Jedny mají lep, který se rozpouští benzinem a druhé lihem.
Líh i benzín jsou nejméně agresivní látky, které se rychle odpařují.

Rozhodně bych (na obaly knih) nikdy nepoužil žádná rozpouštědla nebo ředidla na bázi Acetonu, Toluenu; agresivní látky typu Terpentýn, Trichlor apod. nebo nehtové odlakovače!! Tyto ředidla často leptají povrch - rozpouštějí většinu druhů plastů, podkladové barvy, lakované povrchy nebo na papíře zanechávají (např. mastné) skvrny.

Technický benzin nebo technický líh lze zakoupit např. ve větších drogeriích nebo v prodejnách kde prodávají barvy a laky. Nebo také v lékárnách, ale tam prodávají pouze čistý lékařský benzin a čistý líh (nedenaturovaný), které jsou mnohem dražší, a to je zbytečné.

To, že se někomu podařilo beze stopy odstranit stopy po etiketě např. Acetonem nebo odlakovačem, aniž by to poškodilo obal knihy (povrch, barvy), je možné, záleží na jakém přesně materiálu je etiketa nalepena, jaký druh barev byl použit k tisku atd. A znamená to také, že onen přípravek obsahoval buď benzin nebo líh! Ale já bych to neriskoval..

Fén se používá většinou na velké a čerstvě nalepené etikety například na krabicích - teplo rozehřeje lep, takže je jak žvýkačka a pak lze etiketu lehce sloupnout a zbytky lepu očistit opět buď lihem anebo benzinem. Záleží jaký druh lepu byl na etiketě použit - vždy to jít nemusí.

Nejlepší je etiketu nejdřív zkusit odstranit mechanicky - zkusit sloupnout co možná nejvíce jejích větších částí - nejlépe nehtem (v případě měkkého podkladového materiálu velmi velmi jemně, aby se neudělaly od nehtu rýhy na povrchu) a pak (dle typu podkladu!) zbytky etikety buď lehce/jemně navlhčit buď vodou anebo lihem či benzinem (pokud nebude fungovat líh, tak to znamená, že bude fungovat benzin nebo naopak). Ona voda, líh nebo benzín se musí vždy nejdříve dostat pod papír etikety přímo k lepu - etiketa musí onou látkou nasáknout, aby byla schopna lep rozpustit (!), takže je nutno buď chvíli čekat anebo etiketu vícekrát potřít, než půjde lehce sloupnout! No a zbytky lepu odstranit jemným hadříkem namočeným v lihu nebo benzinu.

Vždy zkuste 1)líh.. a když to nepůjde tak 2)benzin! Vždy to jde buď jedním či druhým! (benzin co se lije do nádrží automobilů není vhodný!).. anebo pokud byste měli doma staré zásoby Isopropyl/Isopropylalkoholu, ten je taky víceméně neagresivní a pro pod. použití vhodný.
Kupovat všemožný "speciální přípravky" aka mini-lahvička za 500Kc je naprostý nesmysl a nehorázná zlodějna.

nycol
nycol 17.04.2017 v 20:21

ad elle223: Díky moc, to je naprosto vyčerpávající odpověď.

xxBILLY
xxBILLY 26.04.2017 v 01:31

Na zbytky po štítcích jsem vyzkoušel lékařský benzín. Štítek jsem předem navlhčil vodou, jak změkl, hadříkem setřel papír, zůstane pouze lep. Pak hadříkem navlhčeným lékařským benzínem utřel, funguje to parádně, poškození knihy žádné. :-)

Text příspěvku byl upraven 29.04.17 v 00:51

irij
irij 09.05.2017 v 04:04

Pokud se týká přípravku obsahujícího líh, je ideální "Pitralon" voda po holení za cca 30 - 50 Kč (dle obchodu). Odstraní 90 procent skvrn na knihách nebo zůstatek po odtržení štítku

Vložit příspěvek