Poděkování autora
Docela by mě zajímalo, kolik čtenářů čte i poděkování autora (které je třeba na dvě stránky) a závěrečné poznámky...pokud mě knížka oslovila tak se je snažím přečíst i když se skládají většinou ze jmen, která mi vůbec nic neříkají
Pokud se mi knížka líbila, přečtu si všechny doslovy, poznámky, záložky... Stejné to mám s filmy, v kině mě vždy rozčilovalo, když lidi odcházeli, jen skončila poslední scéna filmu, já si musím vychutnat i titulky.. :o)
Toto sice není o Poděkování autora, ale o dalších "doplňkových textech" v knihách: Kdysi bylo běžné, že vydavatel (nebo tiskárna?) na zvláštním, v knížce vloženém lístečku vyzýval čtenáře, aby mu sdělili, pokud najdou v knize tiskové chyby.
V jedné knížce z roku 1957 zas čtu: "Milí čtenáři, nelíbí-li se vám něco na této knize a sdělíte-li nám to, budeme vám vděčni; ještě více nás potěšíte, řeknete-li nám i jiným, že se vám kniha líbila. Pište na adresu ... " . Mimochodem - ta brožovaná knížka stála 5,79 Kčs.
Poděkování jsou zajímavá, ale někdy mě zaujmou spíše dedikace, úvodní motta a pod.
Text příspěvku byl upraven 13.05.13 v 21:28
K tomu, co píše Koka: v některých knihách je to přímo vytištěno pod tiráží. Vždycky jsem si představoval, co by se stalo člověku, který by tam napsal, aby ubrali na ideologii, a soustředili se na estetické hodnoty díla.
Taky se snažím číst všechno. Občas to má zajímavé následky: tak například v knize K. Shukera Od létajících žab po okřídlené hady (mimochodem, doporučuji!) udělal překladatel z Lorena Colemana ženu (L. Colemanová). Když jsem to L. C. sdělil, moc se smál a říkal, že se mu to stává pořád, ovšem stejně mě požádal o výtisk pro Muzeum kryptozoologie. Takže i díky čtení poděkování se například rozšiřují muzejní expozice.
Ke Kokovi, mám tady na stole čtyři takové kupony. Přepisuji jeden z nich: "Kontrolní kupon ORBIS národní podnik, Praha XII,Stalinova 46. Kontrolovala : Reková. Zjistí-li kupující v knize závažnou technickou vadu, má právo tuto knihu vyměnit v kterékoli knižní prodejně a to bez ohledů na místo, kde byla kniha zakoupena. Při výměně je nutno předložit kontrolní kupon."
V jedné knize z 19. století o dějinách hudby jsem našel lístek s rozkošným textem: „Jiné drobnější omyly, namnoze pravopisné, pokud náhodou by se namanuly, buďtež laskavě omluveny chvatem, jímž dílo toto dotisknouti píleno.“
Se zpožděním, dřív jsem si této diskuze nevšiml.
Ano, čtu všechno včetně tiráže. Když se mi něco líbí, chci o tom zjistit co nejvíc. Když se mi něco nelíbí, chci vědět, kdo to spáchal, abych se mu příště vyhnul nebo si na něj dal pozor.
Když se mi líbí - všechno. Když ne, tak jen prvních pár stránek. Ale to je fakt vyjímečně.
Vložit příspěvek