Poznejte knihu podle první věty
Bylo první září roku 1989 a hraniční přechod v Železné Rudě přejížděl ve své poněkud zestárlé škodovce Jindřich Krottenbacher.
dam dve vety, lebo je to v slovencine
Keď som vošiel zastrešenou bránou na cintorín, v rohu ktosi práve kopal hrob. Pamätám sa na to celkom presne, lebo ten výjav akosi navodil všetko, čo nasledovalo
hmm... az take tazke som to nechcela dat, takze pridam hned este dalsie indicie: prvykrat vysla takto kniha v Ceskoslovensku v r. 1979 v naklade 20tis. ks iba v slovencine, potom neskor v r. 1994 vysla v oboch jazykoch. Co si pamatam, tak z nasich priatelov ju mal v kniznici skoro kazdy :-)
a bola aj zfilmovana v roku 1976 s vynikajucim obsadenim
ked cez film: hrali Michael Caine, Donald Shutherland, Robert Duvall....
Orel přistál - Jack Higgins
To jsem při probírání filmů přeskočila s tím, že to nejspíš nebude podle knihy:-D Ještěže se smí napovídat:-)
ano, je to ono, aj som citala aj videla. Btw: este dalsia indicia: zadavam knihy, ktore som precitala, alebo prave citam :-)
prosim o dalsie zadanie
Text příspěvku byl upraven 19.05.23 v 14:29
V názvu knihy se také objevuje pták.
'V poslední čtvrtině dvacátého století, v době, kdy západní civilizace upadala příliš rychle na to, aby to člověka nezneklidňovalo, a zároveň příliš pomalu, než aby ho to dokázalo patřičně vzrušovat, seděla většina světové populace na kraji neustále dražšího divadelního křesla a s různými směsicemi strachu, naděje a nudy čekala, až se stane něco významného.'
Kniha se odehrává na západě USA (Washington a Havaj), zkoumá původ rudých vlasů a ohavný zlozvyk kouření zajisté nikde jinde nezískal tak poetickou obhajobu ('Kouření cigaret je ten nejintimnější styk s ohněm, aniž bychom se přitom vystavovali okamžitému mučení. Každý kuřák je převtělením Prométhea, jenž krade oheň bohům a vrací ho domů').
taka som rozculena z toho dnesneho "rozsudku", ze som omylom vlozila prispevok do uplne inej diskusie :-(
"Ani v nejdivočejším snu by mne nenapadlo, že jednou budu psát úvod k vlastní knížce"
Text příspěvku byl upraven 19.05.23 v 19:19
Mým marodům - Jak vyrobit pacienta, Jan Hnízdil
Text příspěvku byl upraven 19.05.23 v 19:32
Pardon, právě jsem se dodíval na dva celkem bezvýznamné filmy, ale už jsem zde.
Tak zadávám, tentokrát slovensky:
Na učitelskom ústave nás učil profesor, ktorý bol zalúbený do Proustovej piškóty.
(omlouvám se za chyby, ale moje česká klávesnice neumí písmeno l s háčkem {mäkčeňom})
Vsuvka - na jaké filmy? Já dnes koukala na Prázdniny (Kate Winslet, Jude Law, atd.), bylo to zapomenutelné, ale objevily se tam výtisky Pokání, Lovce draků a dalších knih:-)
Calypso: nikdo se se mnou nechtěl dívat na něco náročnějšího, tak jsem pustil ČT2 a kouknul se na Bez motivu s J.-L. Trintignantem v hlavní roli, a když mě to neuspokojilo, tak jsem rovnou pokračoval v Černé vdově od Boba Rafelsona, což mi chuť moc nespravilo. Takže tak
Asi bych měl přidat další větu a nějakou nápovědu.
2. a 3. věta:
Pod jeho vedením som ten slávny text preštudoval s obdivom. Lenže s odstupom času sa mi maškrta vidí príliš literárna.
Je to sci-fi a zde na Databázi to má dost vysoké hodnocení - hodnotilo to téměř 2000 čtenářů. Kniha vyšla i česky, dokonce vícekrát.
Ještě prozradím, že autor byl Francouz a že kniha byla i sfilmovaná - dle hodnocení na Čsfd zřejmě nijak zdařile.
(klidně si žádejte další nápovědu)
Ještě vzkaz pro Calypso: vidíte, i zapomenutelný film může mít svá pozitiva, třeba v podobě tipu na četbu :-)
Text příspěvku byl upraven 20.05.23 v 14:07
jant02 - Bez motivu neznám, ale Černá vdova mi přijde docela koukatelná, neo-noir z nezvyklého úhlu lesbické posedlosti a s ozvěny Persony. Pamatuju si ale, že technické provedení nebylo top - když v rohu bylo vidět kameramanské náčiní, tak můj muž poznamenal, že je to jak 'z filmové školy Jaromíra Soukupa'. Vzhledem k tomu, že za kamerou stál legendární Conrad L. Hall, tak by si to asi za rámeček nedal:-)
Knížka je Malevil - Robert Merle.
Podívala jsem se na žebříček, která sci-fi má téměř dva tisíce hodnocení a bylo to:-)
Od sci-fi k hororu:
'Boone už věděl, že ze všech neuvážených a půlnočních příslibů učiněných ve jménu lásky se žádný nikdy nedodrží s větší jistotou než 'Nikdy tě neopustím'.'
Jant02: tiez som to pozerala presne tak isto, ale co ma prijemne prekvapilo a uzivala som si to... V Bez motivu: tie priezracne brilantne letne dni... a tou atmosferou :-) hned by som tam isla na par dni
sorry za ten ten mimonak :-)
Vložit příspěvek