Poznejte knihu podle první věty
emkalana: Uvidíme... Já od ní četla nějakou jednu věc, ale to mne moc neoslovilo (byly v ní některé nelogické věci a to vždy nějak hůř překousávám...), ale třeba jí dám ještě šanci... Jinak bohužel další zadání asi zas až navečer....
ech, no ak sa niekomu zjavi duch pratety v tom vela logiky asi nie je, ale ako mila zabava to obstoji :-D
ale tu seriu o nakupoch som necitala, tam neviem, ci je logika
Text příspěvku byl upraven 25.05.23 v 13:53
emkalana: Já četla Můj (téměř) dokonalý život a celou dobu jsem nedokázala pochopit, proč byl pro hrdinku takový problém říci rodičům, že přišla o práci...
Tak za dlouhé čekání bude snadné zadání:
"Na srpen se naše rodina nastěhovala do hor, patnáct kilometrů od města Frývaldova, kde byl otec zaměstnán na poště jako listonoš."
Tento inzerát se objevil v listopadu 1924 na celé stránce časopisu Program, odborného týdeníku Mezinárodní federace varietních a cirkusových umělců.
Zadání:
První prosincové neděle do kostrbatých uliček na tržišti náhle vtrhl popelavý pes se světlou lysinou na čele, převrátil stoly se smaženými rybami, rozbořil stánky Indiánů a přístřešky s loterií a pokousal při tom čtyři lidi, kteří se mu připletli do cesty.
(někdy mám dilema, která věta je vlastně první. Některé knihy obsahují prolog, nebo nějaký jiný úvod napsaný autorem. Je tomu tak i v případě knihy, z které je tato ukázka. Je to první věta první kapitoly, které však předchází úvod od autora.)
Text příspěvku byl upraven 26.05.23 v 14:31
jant02 - Tohle dilema mívám taky, obvykle prolog považuju za začátek, případně bych napsala obě nebo tu, která se mi víc líbí. Úvody osobně nepočítám. Už mě dřív napadlo, jestli o tom něco napsat do pravidel, ale radši každý podle svého:-)
(Zpětně se přiznávám, že jsem jednou zadala první kapitolu a ne začátek knihy, měla prolog. Byly v ním strašně jemné listy, i teď během čtení se mi často dělo, že jsem vzala omylem dva najednou během otáčení. Že jsem to tedy zadala špatně, jsem zjistil až potom, když jsem začala číst. Ale ta chyba byla ku prospěchu věci, protože tam bylo jméno postavy. To se o prologu říct nedalo.)
Nápověda:
Autor píše španělsky, je držitelem mnoha literárních ocenění.
Podle knihy byl natočen stejnojmenný film.
Kniha, ze které je úryvek, nepatří mezi autorovy nejznámější.
Jeho nejvěhlasnější kniha patří mezi doporučenou (povinnou) četbu na středních školách, autor za ni dokonce obdržel Nobelovu cenu.
(doufám, že jsem neprozradil až moc)
(děkuji za reakce na zamyšlení ohledně toho, co je první věta knihy)
No mě Marquez napadl už před nápovědou, ale bylo to mlhavé:-)
Následující kniha taky není nejznámější, film je podstatně slavnější a podle mnohých i lepší.
'Lula a její kamarádka Beany Thornová seděly u stolu v baru Kapka, pily colu s rumem a poslouchaly bílý bluesband The Bleach Boys.'
Podle jména Lula to může být jedině Zběsilost v srdci od Barryho Gifforda.
Film znám (když jsem ho před čtvrtstoletím viděl, tak mě úplně dostal, měl bych se na něj podívat znovu, jestli uhranutí trvá), ale netušil jsem, že je to podle knihy.
Je to tak.
Film byl pro mě jeden ze zásadních, nedávno jsem ho konečně viděla v kině a už to trochu ztratilo, ale některé scény pořád top, plus hudba (Chris Isaak!). Knížka není zrovna pamětihodná (a to jsem ji četla už dvakrát), až na některé nechutnosti a úplně jiný konec:-) Je toho celá série, ale v češtině jen první díl.
Protože je víkend, venku je krásně a lidé chtějí určitě dělat něco jiného, než se hrabat v knihách, dám hodně snadný úkol.
Zadání:
Jestli to teda chcete vážně poslouchat, tak byste asi ze všeho nejdřív chtěli vědět, kde jsem se narodil a jaký jsem měl dětství a co dělali moji rodiče, než mě měli, a podobný kecy á la David Copperfield, ale jestli chcete co vědět, mně se do toho nechce.
Když nikdo nic, tak tedy:
Temné lesy - Harlan Coben
(bylo to docela zajímavé pátrání)
Zadání:
Začíná podzim a stromy žloutnou, rudnou, hnědnou; malé lázně v krásném údolí jako by byly obklopeny požárem.
(Mimochodem, nevíte někdo, jak se vyhnout tomu, aby sem člověk vložil ukázku, která tu už byla? Asi první čtyři strany vlákna jsem si vypisoval, co už se tu objevilo, ale pak jsem to vzdal.)
Vložit příspěvek