Poznejte knihu podle první věty
Potlesk!
Je to tedy opsané z vydání 'Pravidla přitažlivosti', to je jediný překlad, který se dá číst. Jednou jsem nakoukla do toho druhého ('Pravidla vášně') a nedávalo to vůbec smysl, netuším, jak to vůbec mohlo vyjít (zvlášť když lepší překlad už tady byl).
Text příspěvku byl upraven 22.10.23 v 14:05
Že by filo(s/z)ofování?
Tractatus logico-philosophicus - Wittgenstein?
Čtení by bylo nad mé síly, tak alespoň takhle, super:-)
Žánrově se příliš nevzdálíme, ale toto bude velmi snadné, kdo uhodne, nechť klidně pokračuje dál.
'Když bylo Zarathustrovi třicet let, opustil svou domovinu i jezero své domoviny a odešel do hor.'
Glasgowský rychlík, který měl odjet z Eustonského nádraží v 21.15 hod., vyjel s půlhodinovým zpožděním, čtyřicet minut po začátku leteckého poplachu.
Autor detektivek byl mistrem takzvaného tajemství v zamčených místnostech.
Americký spisovatel nechal svého detektiva Fella tentokrát vyřešit
záhadu v zamčené komnatě zámecké věže.
Že by Kletba rodu Campbellů - John Dickson Carr?
Super, ale nápovědu to chtělo:-)
Text příspěvku byl upraven 24.10.23 v 16:45
'Děs - ten skutečný děs, na rozdíl od všech démonů a bubáků, kteří možná žili v mé vlastní hlavě - jsem poprvé pocítil jednoho říjnového odpoledne v roce 1957.'
To, že ho pohřbili, nebyl zřejmě pro Henryho Armstronga ještě důkaz, že je mrtev: odjakživa bylo těžké o něčem ho přesvědčit.
(Hledá se povídka.)
Myslím, že se jedná o povídku Jedné letní noci od Ambrose Bierce.
Otázkou je, z jaké sbírky to je?
Tipnu dvě z mnoha: Hrůzný stařec, nebo Lupiči mrtvol?
Název máme správně :) to úplně stačí :) ale držela jsem v ruce Lupiči mrtvol, když jsem opisovala větu :)
A víte, že jsem si to myslel?
Když jsem se ve Vašem komentáři k povídce dočetl, že jste ji poprvé četla ve sbírce Oči plné děsu a podruhé (v roce 21) ve sbírce Hrůzný stařec, tak mě napadlo, že jste si ji dala potřetí, a to z antologie Jana Zábrany Lupiči mrtvol.
Knihu mám připravenou na podzimní čtení díky burze naší knihovny :) ještě jsem četla v dvojjazyčné verzi ve vydání od Arga. Je to krátký, ale úderný :)
Text příspěvku byl upraven 26.10.23 v 15:16
Zdá se mi, že povídky (zvláště hororové) mívají nejúdernější začátky. Dává to smysl, méně prostoru, musí se jít přímo k jádru pudla.
'Ten den, kdy jsme se dověděli o bratrově útěku, jsem byl na obchůzce Obětních kůlů.'
Je to tak.
Dal jsem to sem, přestože to bylo celkem snadné dohledat.
Kniha stojí za přečtení, ale pozor, nemusí sednout každému. Pro citlivější povahy zřejmě není úplně vhodná.
Vložit příspěvek