Práve čítaný príbeh - čo v ňom nájdeme?
Právě jsem dočetla detektivku Paula Johnstona Temný odstín modři. Děj se odehrává na jednom (smyšleném?) řeckém ostrově jménem Trigono a je opravdu plný plničký všech klišé, spjatých s turistickým ruchem v Řecku: cizinci (zejména Britové a Američané) hledají v prázdninové destinaci exotiku, prostotu venkovského života, ducha antiky, ale přitom chtějí mít služby, jídlo a nápoje jako u nich doma. Domácí lidé žijí z cizinců, pronajímají jim pokoje, lodě, prodávají jídlo i drogy, ale hluboce jimi opovrhují a jen hledí, jak by je "natáhli".
Hlavní postavou je soukromý detektiv (s vlastnostmi supermana), který při vyšetřování čerstvého zločinu narazí na dávné zločiny, na dramatické a strašlivé dědictví okupace Řecka nacisty za 2. světové války, kolaborace, zrad - žádná "mandolína kapitána Corelliho" to věru nebyla.
Prosím, aby pokračoval/a čtenář či čtenářka, kdo právě prožívá nějaký literární příběh lásky "domorodé" dívky s cizím vojákem.
Tady bych mohla pokračovat, znovu jsem přečetla knihu Druhá garnitura Boží, o lásce německé studentky a černého amerického vojáka. Ona se kvůli němu rozejde se snoubencem, on kvůli ní dezertuje.
Čte někdo knihu o vztahu lidí různé rasy?
Zrovna jsem dočetla https://www.databazeknih.cz/knihy/pruvodce-kubanske-divky-cajem-a-budoucnosti-515836, kde je míchání kubánské a anglické kultury (především v jídle, ale i rozdílný život v kubánské komunitě v Miami a v anglickém městě nedaleko Londýna) výrazným prvkem. Kniha je hodně o hledání sebe sama a své cesty, ale vztah americké Kubánky a Angličana zde hraje taky důležitou roli.
Pokračovat může ten, jehož kniha se odehrává v horkém podnebí nebo je tam právě alespoň teplé léto.
Včera jsem začala číst knihu Modrý kámen. Je složená z osmi příběhů a netuším, kde se bude odehrávat zbylých sedm. Ale ten první se odehrává v Africe před 100 000 lety. Je tam horko a skupina lidí neustale putuje za potravou a vodou.
Čtete někdo knihu, která se odehrává před víc než 1000 lety?
Čtu Poslední Potomci, kde se hlavní postava knihy vrací v simulaci do roku 1519.
A taky čtu Epos o Gilgamešovi, který se odehrává ještě v dobách př. n. l. a kde sleduji cestu tohoto sumerského krále.
Vzhledem k tomu, že jsem v první knize u toho fantasy, ať pokračuje ten, v jehož knize se objevuje některá z bájných bytostí.
Jelikož se to tu zaseklo, tak rožšiřuji téma. Ať pokračuje ten, kdo čte jakoukoliv fantasy knihu.
Možná se to hodí spíše k původnímu zadání. Zrovna se synem dočítáme třetí díl série o strašidlech, konkrétně Z ohně a písku, kde autorka jako obvykle vytvořila strašidla vlastní (v tomhle případě třeba ostníka, kvítenky nebo oživlé balvany feldse), ale použila i bytosti tradiční. Jednu z klíčových rolí tam má i mladý černokněžník. Je to dostatečně bájná bytost?
Pokud ano, pokračovat by mohl ten, v jehož knize je pozornost věnována nějakému řemeslu.
Ahojky, vzhledem k tomu, že tu delší dobu nikdo nic nenapsal a asi nikde v žádné knize nikdo ani nekutí, tak si upravím zadání.
V knize kterou čtu (Pan náladový - Penelopé Ward) se Wren nějakou dobu živí jako masérka. Není to sice řemeslo, ale práce rukou se jistě počítá.
Pokračovat může ten, jehož postava v knize zalévá květiny (alespoň jednou :)
Takovou knihu zrovna nečtu. Jen to tu oživuji pro případ, že by se někdo našel a jen na zadání zapomněl :-)
Tak já jsem právě dočetla Kdo šije u Podolské? a tam jedna z hlavních postav Milena šla zalévat kytky do bytu své bývalé kolegyně a náhodou díky kočce zjistí zajímavé informace o jejím manželovi. Pokračovat může ten, kdo čte knihu, která nějakým způsobem zpracovává totalitu.
Mam rozectene (uz nejak dlouho) Prusvitne srdce, kde Finka vzplane city k valecnemu zajatci ze Sovetskeho svazu. Krome toho se tam resi valka a ohrozeni ze strany totalitni USSR.
Pokracovat muze ten, kdo cte knihu, kde nekdo pije caj nebo cokoladu (alespon jednou).
Text příspěvku byl upraven 08.05.24 v 21:07
"Sedí v rohu, zabalená do barevnýho roláku, upíjí čaj a já si při prvním vzájemným pohledu připadám poněkud provinile."
Lukáš Boček - Zahrada mrtvých duší
Je to knížka o vážném tématu. Ale kromě špatných věcí v ní jezdí děti s otcem na hezké výlety. Pokračovat tedy může čtenář takové knihy, kde má někdo aspoň jednu hezkou vzpomínku na rodiče nebo s nimi právě něco hezkého prožívá.
Nějak nám to tady usnulo. Já se sem sice ženu, protože jsem konečně narazila na zalévání květin (ehm, trošku jsem zaspala), ale tady můžu taky posloužit. Jednak jsem zrovna dočetla knížku Bodyguardka, kde hlavní postava na začátku pochovává maminku alkoholičku, se kterou měla hodně neuspořádaný vztah, ale v průběhu vzpomíná i na chvíle raného dětství, kdy bylo ještě vše v pořádku a máma si často zpívala jednu konkrétní písničku. Taky je v knížce docela důležitý špendlík z korálků, který hrdinka jako dítě mámě vyrobila, ale vypadá to, že se někam ztratil, dokud ho nenajde v maminčině šperkovnici...
A taky se synem čteme Sísu Kyselou a ušmudlaného rytíře, kde je hrdina Jeník s rodiči o prázdninách u moře, ohromně si to užívá a konečně je (na rozdíl od předchozích let, kdy to bylo vždycky naopak) dáván za příklad i své kamarádce a bývalé nepřítelkyni Sylvě.
No a protože jsem se sem původně vydala kvůli komiksu Lightfall, čte někdo aktuálně komiks nebo grafický román?
Mám rozečtenou sérii o Bažináči, dokončila jsem 'V prach se obrátíš' (variace na krásku a zvíře za asistence Batmana) a chystám se na poslední díl 'Shledání'.
Pokračovat může ten, kdo čte knihu, kde hraje významnou úlohu vodní plocha - moře, oceán, jezero, řeka, vodopád, atd.
Mám rozečtenou knihu Modrá od Maji Lunde. Velká část příběhu jedné z hlavních postav se odehrává na moři, je to pro ni osobně důležitá cesta. Bojuje sice ztracenou věc, za ledovec, aspoň symbolicky, protože řeka a vodopád už jsou ztracené.
Pokračovat může ten, kdo čte knihu, ve které někdo bojuje za své ideály.
Včera jsem se zaposlouchala do knihy paní Střítezské Valgir. Hlavní postava se snaží dostat mezi rytíře Egidy.
"Stáli tam, podobní dvěma nádherným sochám oblečeným do temnoty."
Pokračovat může ten, který čte o rytířích...
V knize Physikus se právě rytíř objevil. Není to sice kniha o rytířích, je to dětská smyšlená knížka, ale když to tu tak dlouho stojí, snad to uznáte.
A když jsme u těch dětských knih, včera jsem si přečetla Broučky. Pokračovat může tedy ten, kdo čte knihu s postavou ze světa zvířat.
Minulý týden jsem se pustila do knihy Našeptávač od Donata Carrisiho. Vypadá to velice slibně, alespoň já jako milovnice severských thrillerů tuším, že se nezklamu.
Se synem čteme Vlčkův sešit špatností, kde je nebohé slušné vlče posláno za svým zlým strýčkem, aby se naučilo té správné vlčí špatnosti.
Čte někdo knihu, kde má někdo na hrdinu špatný vliv?
Vložit příspěvek