Štítky :-)
Správný termín by měl být "adaptace", už se používá u herních titulů jako je WarCraft (herní adaptace). Jen si nejsem jistá jeho podobou, protože "filmová adaptace" znamená vlastně "zfilmováno" a "literární adaptace filmu" mi přijde krkolomná.
Moc děkuji za názory.
To odvozeno je asi nejlepší varianta.
Soroboru: adaptace určitě ne. To je jiný případ.
Mě šlo o situace, kdy postava řekne, že v létě šla lovit draky, už se to dál nerozebira a za měsíc vyjde kniha o tom, jak v létě lovil draky...
Text příspěvku byl upraven 08.06.18 v 17:31
Šlo by v seznamu knih vypsaných podle štítku přidat řazení podle roku vydání? je tam podle hodnocení, počtu hodnocení a názvu knihy A-Z...
Text příspěvku byl upraven 05.01.19 v 15:33
Z nejnovějších...
Android, mariánské svátky, diody, tyristory, autoerotika, sedací nábytek
Zdravím. Chtěl bych opakovaně apelovat na to, že maximální počet štítků u knihy (10) je limitující. Občas narazím na knihu, ke které nemohu přiřadit všechny zamýšlené štítky, které by pro ni podle mého názoru byly potřeba. Zvýšení počtu štítků na 20 (nebo alespoň 15) bych považoval za rozumný krok. Při tom vyhledávání souvisejících podobných titulů právě pomocí štítků je na této databázi velmi silným nástrojem. Z toho hlediska mne i velmi mrzí zařazení výsledků vyhledávání štítků pod Ostatní (kde není jasně viditelné).
Například u této knihy
https://www.databazeknih.cz/knihy/prikazovy-radek-windows-pro-windows-vista-2003-xp-a-2000-418513
bych rád doplnil existující štítek "správa počítače", který je z mého hlediska pro popis obsahu této knihy velmi vystihující, vzhledem k zavedeným štítkům však již nemám možnost. Při tom nejen technické a odborné, ale i mnohé humanitní tituly by potřebovaly přiřadit k více štítkům pro usnadnění jejich tématického nalezení v systému.
Dobrý den, nechápu to, ale nemohu najít štítky s věkovým určením čtenářů (např. "pro děti od 7 let"). Orientovala jsem se podle nich při výběru knih pro děti, často jsem je i doporučovala v rámci své profese, bylo to šikovné. Rodič se mohl podívat, jaké knihy jsou pro jedno dítě doporučované (pokud využil seřazení dle oblíbenosti). Toto nenabízí žádný katalog knihovny. Jsem slepá nebo tyto štítky zmizely? Snažím se to zjistit už od neděle a odpověď nepřichází. Děkuji!
Bonda, také mi to chybí, ale potíž bude asi v tom, že v současnosti vydavatelé tuto informaci do tiráže většinou vůbec neuvádějí. Možná že i proto byly zrušeny příslušné štítky, neboť nebyly jaksi pro značnou část knižní produkce upotřebitelné.
Kdysi Albatros a Mladé letá samozřejmě v každé knize uvedly, po jaký věk, resp. od jakého věku je to vhodné čtení, teď se to ponechává na rodičích, knihkupcích, případně na těch, co volají po čtenářské výzvě pro děti (!)
//Pro mne není v knižním světe snad nic hroznějšího, než čtenářská výzva pro děti :=))//
Dobrý den, věkové určení od nakladatele je velmi často dohledatelné, být se v knize přímo neuvádí. Druhá věc je, že štítky jsou ke knihám připisovány uživateli DBK dle jejich úsudku, což má také svou hodnotu.
Je to tak, že štítky byly smazány? A to od nahodilého uživatele? Nebo za tím stojí diskuze a společné rozhodnutí? Věnovala jsem štítkování knih věkovým určením dost energie a bylo opravdu užitečné. Smazáním štítků se ztratilo velké množství informací.
Dobrý den, na koho se můžu obrátit s otázkou výše? Je nějaká naděje, že by se alespoň štítky znovu objevily u těch knih, u kterých už byly? Nechápu důvod odstranění. Zatím se mi odnikud nedostalo odpovědi. Děkuji.
Bondo, štítky typu pro děti od..... jsem hledala, ale nenašla jsem je, skutečně zmizely. Jediná možnost je přidat je znovu od začátku (neobjeví se zpět samy), protože naprosto souhlasím, že jsou důležité a potřebné.
Díky. Já bych chtěla vědět, kdo je smazal a proč. Tolik práce zrušit "jedním kliknutím". Nějak se mi nedostává vysvětlení. Ale někdo to přece smazat musel? Záměrně? Omylem? Nedává mi to smysl. Ani to mlčení poté.
Bonda - v tomto případě bych nevěřila na omyl. Omylem lze smazat jeden štítek, kupř. "pro děti od 6 let", ale štítků pro různé věkové kategorie zde bylo vícero, a smazané jsou všechny - to už vypadá na záměr.
Vůbec nevím co si o tom myslet. Nedokážu si představit, že bych do štítků dával čas a pak zjistil, že je nějaký snaživý moderátor smazal. Žádná omluva, nic. Vůbec to na mě jako uživatele nedělá dobrý dojem. :( Ale o chybějící komunikaci ze strany moderátorů už jsem v diskusi psal. Nezměnilo se nic. :(
Štítek historická romance tu čas od času někdo založí. Pokaždé, když na něj natrefím, sloučím ho jako duplicitní se štítkem historické romance.
https://www.databazeknih.cz/stitky/historicke-romance-17227
Silne pochybujem, že by sa elfos snažila naznačiť, že niečí príspevok je nežiaduci. Naozaj si myslím, že elfos je posledná, kto by dačo také naznačoval. Určite chcela len vysvetliť, prečo ten konkrétny štítok mizne.
A co se má jako říct? Když se stane něco, co nejde vrátit zpátky jedním klikem, tak co na to říct? Jediná rada je: Zkus to znovu a doufej, že to bude ok. Takže místo toho, aby se tady řešila chorobná potřeba ukázání prstem na viníka, která sice ve výsledku hodně lidem udělá dobře, ale nic nevyřeší, asi by bylo lepší řešit důvod. Nechci být zlá a neuctívá k práci druhých. Sama vím, jak je strašně demotivační tohle zažít. Ale je tady ta druhá věc. Já si nějak nezvládnu představit samotnou užitečnost právě těhle štítků, když se jedná o individuální věc. A potom se akorát dělají chyby, když podle toho někdo slepě jede v době, kdy je norma děti neškatulkovat. Ale místo toho se dospěláci chovají jako děti, tak je možná lépe, že jim teď podle štítků nejde univerzálně doporučit, co si místo toho přečíst před spaním...
(S velkou pravděpodobností je to nějaká technická věc, o to víc je pravděpodobné, že to chce start od začátku. A tvrdit, že by si to měli moderátoři mezi sebou ujasnit, co budou psát lidem za odpovědi...to je trochu mimo, když se ozval jenom jeden z nich. Ale matematika mi nikdy nešla, tak co já vlastně můžu vědět o číslech...)
Text příspěvku byl upraven 25.10.24 v 22:25
Vložit příspěvek