...třeba někoho zaujme v literatuře
Encyklopedie, koukáme na Dámský gambit (proč to není Královnin gambit?) a moc se nám líbí ! A to malování ( když to někdo tak excelentně umí), to je pastva pro oči !!!
hankapimi: Ano, originální název seriálu je "The Queen's Gambit", neboli (otrocky přeloženo) "Královnin gambit", ale to proto, že v angličtina se nejsilnější figura ve hře jmenuje KRÁLOVNA (The Queen). Česky se tatáž figura oficiálně jmenuje DÁMA - a proto se šachovému zahájení, kdy je obětován pěšec na DÁMSKÉM křídle, říká DÁMSKÝ GAMBIT - kteroužto terminologii logicky (a správně) převzali i distributoři seriálu. Rozhodně to není nic proti ničemu. :-)
Text příspěvku byl upraven 05.12.20 v 17:16
Marlowe, moc děkuji za vysvětlení, šachy bych hrála evidentně velmi bídně...
Pěkný den.
Ad hankapimi:
Tak hlavně, jestli umíte hrát dámu. Protože jak napsal Poe, "neokázalá hra v dámu klade na vyšší úvahové schopnosti intelektu mnohem výraznější a také prospěšnější nároky než nabubřelé hračkaření šachu".
encyklopedie - hezké. Dívala jsem se na amarylis a gerberu.
Mně se hodně líbí malování špachtličkami. To pak mám falešný pocit, že bych některé návody a postupy pro začátečníky mohla zvládnout taky.
Marlowe, encyklopedie,
dokoukali jsme Dámský gambit a můj muž se rozhodl, že mě naučí hrát šachy. Nepředpokládám, že bych mu byla důstojným soupeřem, ale už si dlouho s nikým nezahrál, tak si zřejmě řekl, že budu lepší než nic...Umím Kradeného žolíka, Mariáš a Ovečky a vlky, co hrávám s vnoučkama - s kukuřicí (ovečky) a 2 knoflíky jsou vlci. Jsem šachama nepolíbená, tak mi držte palce, ať pochopím alespoň základy !!!
R.E.M.
Taky se mi to líbí, musíme dokoupit špachtličky !!
A všem přeji pevné zdraví a "slunce v duši".
hankapimi - obdivuji, Mariáš jsem po pár chvílich vysvětlování vzdala, Žolíka umím jenom obyčejného. Dovolím si drobný tip pro pár partií šachů, nadrilovat se pár excelentních, prudce nebezpečných úvodních tahů, které muž nezná, a dát do deseti tahů mat. Mně se párkrát podařilo soupeře zaskočit, i objektivně lepšího.
No, a samozřejmě, držím palce.
Nápodobně, přeji, hankapimi, výborné zdraví a štěstí.
Text příspěvku byl upraven 13.12.20 v 10:42
Když nevíte, zda se smát (dokud za smích ještě nezavírají) nebo plakat (pokud ještě po podobných zprávách máte co):
"Monster Hunter v čínských kinech neudeří
Žádná jiná země na světě momentálně nedisponuje tolika otevřenými kiny, jako právě Čína. Přidejte fakt, že snímek Monster Hunter, filmová adaptace známé herní série, vyloženě cílí na asijský trh, a máte dokonalý pár. Jenže místo pomyslné svatby z toho nakonec nebude vůbec nic. Snímek režiséra Paula W.S. Andersona (Resident Evil) totiž v Číně nakonec mít premiéru nebude. Důvodem je podle všeho specifická scéna, která prý mohla působit na čínské publikum urážlivě. Společnost Tencent, partner filmu, nyní dělá vše pro to, aby situaci vyřešila, závadné záběry z filmu byly odstraněny a snímek mohl v zemi zamířit do kin. Zatím není jasné, jestli se toto povede.
Film byl přitom již v omezeném počtu kin v rámci předpremiér dostupný, jenže právě to se ukázalo klíčové. Lidé, kteří film viděli, následně na tamních sociálních sítích ostře zkritizovali zhruba desetivteřinovou scénu, během které si rapper a herec Jin Au-Yeung zdánlivě stěžuje na svá „čínská“ kolena, což má údajně odkazovat na rasistickou říkanku, která se v minulosti používala k zesměšňování dětí asijského původu. Situaci pak nepomohly ani čínské titulky, které význam možná ještě zhoršily. Pro tvůrce se jedná o překvapení, jelikož každý film projde důslednou cenzurou před tím, než je v Číně uvedený do kin – a tato scéna prošla všemi kontrolami."
Text příspěvku byl upraven 06.12.20 v 13:39
Ijcro: a zrovna včera jsem ve filmu (kde nebyla ani jedna menšina, pokud nepočítám vidláky úchyly) slyšela krásnou žlutou rasistickou poznámku! :D ale je pravda, že kdyby to tam potom nevysvětlili, tak jsem to nepochopila. Prostě, když dlouho hledáš, tak to najdeš... ;)
Text příspěvku byl upraven 06.12.20 v 15:28
encyklopedie - díky, prohlédnu si.
Text příspěvku byl upraven 06.12.20 v 19:56
Vložit příspěvek