...třeba někoho zaujme v literatuře
Dudu: Fantastické je stáří některých stromů. Stromy jsou vůbec nádherné. Dub u mě vítězí, ale třeba tis červený mám taky hodně rád. :-)
Text příspěvku byl upraven 02.02.21 v 20:12
alekis: jestli máte kolem osiku poznáš velice snadno: stačí aby nastalo období kvetení a všude je "nasněžíno" takové té vaty, která z ní padá (a z které naopak padají alergici, protože jim její jemná vlákna ztěžují dýchání).
Můj oblíbenec je ořešák: sice začne dávat stín jako poslední a první o něj přichází, ale ze všech stromů mi prostě nejvíc voní... asi že ho mám v horoskopu...
Stromy mám moc ráda, ale tím "mým stromem" je borovice. Ať je vysoká ztepilá, nebo drsná pokroucená. Miluju jí od dětství. Ovšem teď na stará kolena jsem si ještě zamilovala buk. Nejkrásnější je procházka podzimní bučinou.
Nočnípták: A knihu Borovice jste četla? :-)
https://www.databazeknih.cz/knihy/sebrane-spisy-jana-vrby-borovice-27361
Text příspěvku byl upraven 05.02.21 v 20:25
Nedokážu vybrat jeden nejoblíbenější strom. Líbí se mi borovice, lípy, duby, javory... Naproti mému rodnému domu byly štíhlé topoly, když je pokáceli, chyběly mi.
Text příspěvku byl upraven 06.02.21 v 08:06
Eicherik: četla a nejen jednou. Poprvé jsem to nějak moc neprožívala, ale stále jsem vzpomínala na ilustrace od Hanáka. Asi jsem tehdy ještě neměla na Vrbu ten správný věk. Podruhé to však byl úžasný zážitek, který si čas od času ráda opakuji.
Já jsem zjistil, že fajn strom je bříza, protože na výrobu lžic je její dřevo nejlepší.
Což mne přivádí k otázce: kdo z vás rád pracuje se dřevem?
Já si nemůžu pomoci, ale když se řekne bříza, tak hned vidím ruskou vesnici. :-D Ale chápu, že to je stereotyp. :-)
PanPredseda, Vrba to bude mít těžké, když tam má takový materiál. Je ovšem za tu práci placen, tak si musí hald nějak poradit.
Nevím jestli vůbec budete vědět jak vypadá, ale v dětství jsem si vcelku oblíbila rakytník: vždy na mě působí tak nějak pohádkově, ať už barva listů nebo kůra, a snad pokaždé je zkroucen do úžasných tvarů, takže je nejen hezký vzhledově, ale krásně se po něm leze...
Encyklopedie, byl to dobrý herec. Vraždu na úrovni si rozhodně nenechám ujít.
Když se procházím tím naším národním parkem, tak se snažím mezi smrky najít vejmutovku. Dříve jich bylo na milión, teď už je jich málo. Po roce 2000 je začalo vedení parku masakrovat, protože to je nepůvodní dřevina. Teď, když díky kůrovcové kalamitě uschlo ohromné množství smrků, se mluví o tom, že byla pěkná blbost se těch vejmutovek zbavovat.
Text příspěvku byl upraven 06.02.21 v 11:16
Vejmutovka... to je taky pěknej strom. Mají ho sousedi přes potok a po každém větříčku máme šišek plnou zahradu. A po každém větším větříčku (a že jich tu máme) se divím, jak to ten strom vydrží.
Mimochodem Dudu, vždyť i borovice teď schnou jak na běžícím pásu... sice to prý (snad) není kůrovcem, ale po lesích člověk pořád nachází nějakýho toho "borovýho zrzouna"
https://www.ireceptar.cz/zahrada/sypavka-houbove-onemocneni-borovic-zpusobuje-hnednuti-a-opad-jehlici.html
http://atlasposkozeni.mendelu.cz/kategorie/132-houbove_choroby_jehlici_letorostu_a_pupenu.html
Šíření borovice vejmutovky v lesích České republiky
https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/sireni-borovice-vejmutovky-v-lesich-ceske-republik.pdf
Reader, to máš pravdu, že také onemocní a uschnou. Jejich výhodou je, že vydrží hodně sucho, takže by jich hodně přežilo. Nevýhodou je, že vytlačují původní borovici. Každopádně do lesa určitě patří a nevidím důvod, aby z našeho parku úplně zmizela - a také nezmizí, páč už to místní vedení parku také pochopilo.
Hoousenka: Rakytník máme na zahradě. Samec je ovšem dost pichlavý.
ad stromy
Moc se mi líbí b. kleč svojí nezdolností.
Z kvetoucích stromů a keřů mám ráda magnólie, kaliny, vilíny...
Teď na iDnesu titulek: "Až dorazí jihoafrická mutace, může nakazíiti ty, kteří covid již prodělali"
Zajímavé sloveso "nakazíiti" ;-)
encyklopedie: Zločiny Velké Prahy nejsou žádná velká hitparáda, ale já se obětuji a dokoukám to až do konce. :-)
....letos ještě nekoupen ani jeden komiks.... ale vyhrabal jsem starší vydání kultovního komiksu
Batman: Návrat temného rytíře ......
a tak bokem hodně rychle znovu přečtu ......ještě mám sice pár vánočních komiksových dárků nepřečtených ..... ale sedím doma na prdeli a spolu s kamarádem Pepou Covidem si čteme /zatím je teda Pepa Covid kamarád a neotravuje...
Text příspěvku byl upraven 09.11.21 v 17:36
Vložit příspěvek