Uhodněte dětskou knížku (hra pro děti i dospělé)
Na 80% jsem si jistá, že jsem ji kdysi dávno v dospívání četla, ale název si nemohu vybavit, natož jméno autorky :-(
Slovenská autorka dětských knížek, věřím, že ji bez problémů najdete. A knížku taky.
Text příspěvku byl upraven 22.09.23 v 15:24
Při pátrání po minulé hádance jsem si vzpomněla na další knihu - jednu z mých tehdy nejoblíbenějších. Její děj se odehrává v Londýně a hrdinkou je šestnáctiletá Kate.
Zpočátku je platonicky zamilovaná do syna sousedů, ale pak potká chlapce, který patří do nechvalně proslulé party. Její rodiče nejsou vůbec nadšení z její známosti a dokonce Kate zakazují se s Markem stýkat.
Stále žijící čtyřiadevadesátiletá autorka zde na DBK má pouze tři díla, ale v Británii vyšlo mnohem více jejích knih.
Stále žijící čtyřiadevadesátiletá autorka zde na DBK má pouze tři díla (v češtině a slovenštině), ale v Británii vyšlo mnohem více jejích knih. Psala knihy pro děti i pro dospělé čtenáře. První román vydala v r 1960.
Text příspěvku byl upraven 25.09.23 v 08:07
Hledaný titul u nás vyšel ve stejném roce, kdy padl komunistický režim.
Hypatia 1010 se neozývá, tak budu považovat odpověď za schválenou a položím další hádanku:
Přibližně stejné stará dívka se s nadšením věnuje výcviku létání na větroních.
Dospívající dívka tráví prázdniny u prarodičů na Šumavě, kde se rozhodne o své další budoucnosti.
Nazývá se několika jmény, každé má pro ni jiný význam v souvislosti s budoucností, po vzpomínkách babičky si uvědomí, kam chce směřovat
Holčička stojí sama proti zlodějům, kteří lidem kradou to, čeho nebývá nazbyt.
Příběh se odehrává v Norsku za 2 . sv. války. Šestnáctiletá dívka žije na odlehlém statku s otcem a tetou. Postupně oba ztrácí a zůstane po celou zimu úplně sama. Na čas se připojí ke skupině kočovných Laponců a najde mezi nimi příbuzné.
Vložit příspěvek