14-14 Přátelství napříč staletími
Silène Edgar , Paul Beorn
Hadrien a Adrien jsou dva třináctiletí kluci, kteří žijí ve Francii a mají podobné problémy ve škole, doma a i s dívkami. Od sebe je dělí jen jedna věc: Hadrien žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Jejich osudy se propojí, když si začnou díky tajemné schránce posílat dopisy. Nejdříve vůbec netuší, že jejich dopisy putují časem. Když si Adrien uvědomí, že Hadrien žije v minulém století, rozhodne se ho varovat – blíží se první světová válka a jeho kamarád se musí za každou cenu ukrýt!... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , CooBooOriginální název:
14-14
Pěkná kniha. Jediné co mi na knize vadilo byl uspěchaný konec. Čekala jsem víc akce. Ale tohle taky nebylo špatné.
Dopisování napříč staletím je rozhodně zajímavý nápad a nedá se knížce upřít čtivost. Ale čekala jsem asi něco jiného, navíc mi ne vždy sedlo jednání postav. Chápu, že se jedná o literaturu pro děti a že tedy nemusí být vše uděláno do detailů, ale knize by pár stran a trochu větší propracování neuškodilo.
Musím ale pochválit obálku, ta mě kromě děje zaujala též.
Knížka byla velice zajímavá a čtivá, na to že ji psali 2 autoři se to nedalo moc poznat. Sice jsem někdy nebyla moc zvědavá co se stane dál, málokdy mi v hlavě vyskakovali otázky a co potom, ale kniha mě sama nějak dovedla k tomu abych ji četla četla, hltala jsem přímo každé slovo a dalo se i něco přiučit o 1. světové válce velice zábavnou formou. Tuto knížku doporučuji
Příběh je určený spíše náctiletým čtenářům, ale i tak mě moc bavil. Je psaný velice čtivě. Vím, možná už tohle slovo může znít pro někoho jako klišé, ale je to tak. Knihu jsem zhltla za tři krátké večery a byla jsem moc zvědavá, jak vše dopadne.... Více v mojí recenzi zde v záložkách :)
Ach..Nádherný příběh, nádherná obálka. Autoři vytvořili originální příběh o cestě časem, v němž si dva chlapci - jeden z roku 1914, druhý z roku 2014 - posílají dopisy pomocí dvou "záhadně vykouzlených" poštovních schránek. Příběh krásně plyne jako řeka, je čtivý a napínavý, ale přitom milý, nepodbízivý. Situace jsou odpozorovány jako ze života. Vše je reálně vykresleno, například život na venkově a velký prostor je dán citovému prožívání obou hrdinů. Rozhodně doporučuji, abyste si knihu přečetli.
Ač oba hrdinové pocházejí z odlišných prostředí i doby, zažívají podobné problémy a trápení. Vztahy se zkrátka nemění ani za sto let, proto je příběh nadčasový. Adrien, jeden z hrdinů, se zamiluje do dívky, ale neví, jak jí to má říct, tak dlouho váhá, až si najde dívka jiného. Nemůžeme se Adrienovi divit, že potom ve vzteku "kope" kolem sebe a má kvůli tomu problémy ve škole. Přitom za všechno může jeho zklamání v lásce. Marion, jeho milá, má zase klapky na očích a nedovede pochopit, že by k ní její kamarád mohl cítit i něco víc.
Hadrien má zase trable s otcem. Jeho bručounský a pedantský otec - negramotný sedlák - si nepřeje nic jiného, než aby jeho syn zapomněl na bláhové plány studovat a místo toho se věnoval péči o statek, který on vybudoval a plánuje mu ho předat. Za otcovým hněvem ale vězí strach o syna, že se z něj stane povýšený floutek, který bude nad nevzdělaným otcem a fyzickou prací ohrnovat nos. To Hadrien ale neví. Hlavu nad vodou drží oběma chlapcům vzájemná korespondence, ve které se svěřují se svým trápením a dávají si rady a dodávají si odvahu.
Každý čtenář se může v příběhu najít. Třeba zrovna zažívá podobné problémy jako hlavní hrdinové a tento příběh velkého přátelství, ale i statečnosti, dokáže čtenářům ukázat klíč, jak pochopit své okolí nebo jak jednat a možná i vyřešit nějaký problém. Pokud máte rádi silné příběhy o přátelství, cestování časem a psaní dopisů, musíte si přečíst tuto knihu, protože stojí za to.