180 stupňů: Když se vám život obrátí naruby

180 stupňů: Když se vám život obrátí naruby
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488463/bmid_180-stupnu-6re-488463.jpg 3 58 58

Čtveřice bývalých spolužáků z vysoké školy prožívá se svými partnerkami rozdílné příběhy. Jedno je však kromě přátelství spojuje – zásadní životní zkušenost. Všichni si prošli dobrými i zlými časy a poznali, jak pomíjivé mohou být chvilky štěstí a jak je třeba si jich vážit. Osud některé z nich v mžiku připraví o veškerý dosavadní komfort a oni musí vyvinout velké úsilí, aby se mohli vrátit do života, na který byli zvyklí. Za cenu odříkání, ponížení i zločinu.... celý text

Misty-K
05.07.2023 3 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Urputnou propagací své knihy na sociálních sítích mě Lukáš Havlas od jejího čtení spíše odrazoval. Nedávno jsem ale měla před sebou nudný den na brigádě, neměla jsem náladu na věci, jaké čtu obvykle, a vzpomněla si na 180 stupňů. Reklama tedy nakonec zafungovala. Byla ale zasloužená?

Vyzdvihnout musím skvělou kompozici knihy. Není zcela chronologická a střídá se zde množství úhlů pohledu, a tak se čtenář musí mít na pozoru a sám si zasazovat jednotlivé kapitoly do širšího rámce; zároveň však nejde o náročnou práci. A o to více uspokojující bývá, když se některé osudy protnou.

Většinu postav poznáváme právě ve chvíli, kdy se jejich život obrátí o titulních 180 stupňů; to rozhodně přiláká čtenářovu pozornost, ovšem ve prospěch této akčnosti mi připadala zanedbaná charakterizace. Vynásobte to velkým množstvím osob, které v příběhu figurují, a najednou se musíte každou chvíli zastavovat a ptát se, jestli ten muž, o kterém zrovna čtete, je ten, s nímž se zřítilo letadlo, nebo ten, kterého podvádí žena.

Což mě přivádí k velkému množství sexuálních scén, které by podle mě bohatě stačilo jen naznačit. To je nicméně asi také otázkou vkusu.

Zajímavým způsobem v knize figuruje nadpřirozeno. Nejvyšší a jeho různé nabídky posmrtných životů mi připadají nápadité. Mohlo to ale mít na děj výraznější dopad, to, že se některým postavám těsně podaří uniknout smrti, mohla zapříčinit zrovna tak náhoda.

Je ale možné, že tu nějaký význam je, jen se mi ho nepovedlo odhalit; není mi totiž jasná ani nějaká celková myšlenka díla. Neříkám, že neexistuje, jen že jsem ji já nenašla. Snad že vše, co se nám děje, má nějaký účel a žádná špatnost se neobejde bez následků?

Kniha se každopádně četla vcelku dobře. Neurazila, nenadchla, nudu zahnala. Byla plná překvapivých zvratů včetně smrtí důležitých postav. Rozhodně bych neodhadovala, že je autorovou prvotinou, zápletka a kompozice jsou opravdu dobré. Jen to jako celek nebylo pro mě.

TerkinKnižnySve
19.06.2023

Lukáš Havlas - 180 stupňů

počet strán : 207
vydavateľstvo : #bizbooks
žaner: #společensko- kriminálny dráma

Když se vám život obrátí vzhůru nohama

Čtveřice bývalých spolužáků z vysoké školy prožívá se svými partnerkami rozdílné příběhy. Jedno je však kromě přátelství spojuje zásadní životní zkušenost. Všichni si prošli dobrými i zlými časy a poznali, jak pomíjivé mohou být chvilky štěstí a jak je třeba si jich vážit. Osud některé z nich v mžiku připraví o veškerý dosavadní komfort a oni musí vyvinout velké úsilí, aby se mohli vrátit do života, na který byli zvyklí. Za cenu odříkání, ponížení i zločinu.

---

Musím povedať, že zo začiatku bola kniha mierne chaotická, minimálne pre mňa, veka postáv a otázky kde, kto a s kým.
Postupne som sa však do knihy zazrala a nepustila.

Výborne prevedenie všetkých postáv, veľmi zaujímavá zápletka, ktorá sa pomaličky rozplietala a krásne do seba zacvakla.

Veľmi sa mi pacily citáty na každej novej kapitole, oživilo to celú knihu

Knihu naozaj odporúčam, skvelé dielo a panovy Havlasovy smekam, teším sa na ďalšie jeho knihy Lukáš Havlas - autor

Štafeta č. 30

Ďakujem za knihu v štafete Iveta Vašutová

#kniznastafeta
#kniznarecenzia #stafetovyzavislaci #czautor

uzivatel3407
11.06.2023 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem, je napsána stručně, jasně, bez zbytečného "okecávání". Je vidět, že se autor na psaní dobře připravil, hovoří zasvěceně o reáliích (před několika dny jsem se v TV seriálu setkala s letadélkem Mosquito Ultra :-) ), příběhy i chování lidí mají svou logiku a věrohodnost. Velmi mě zaujalo až fantazy líčení podsvětí a pomyslného pekla. Kniha je příjemným počtením.

Mon.CouCou
05.06.2023 5 z 5

Parta bývalých spolužáků, každý z nich prožívá vlastní a zdánlivě rozdílné příběhy a přesto se postupně střípky jednotlivých postav spojují.
V knize najdete všechno. Prostituci, alkoholismus, nevěra, bezdomovci, kriminál, vztahy, vraždy, krádeže, nehody, LGBT, podvody...
Upřímně-čekala jsem trošku více rozepsané sociální témata. Podle mého názoru se to přímo vybízelo, ale na druhou stranu mělo jít o dramatickou jednohubku a tak ke knize i přihlížím.
Co se mi fakt líbilo, jak si autor postupně vyhrál s karmou. Všechno doslova dopadlo tak, jak mělo.
Lukáš má moc pěkný a čtivý styl. Ano, šlo o prvotinu, ale nebojí se a knihu měl dobře promyšlenou. Upřímně, život píše až neuvěřitelné příběhy a tato kniha tak není výjimkou :-)
Těším se na další knihy, Lukáši!

LuciePro
05.06.2023 3 z 5

Kniha mi byla doporučená.
Pro mě to byla až moc kombinované. Moc sociálních témat žádné popsané do hloubky, manželka páry známé už od vysoké a každý má svůj osud. Takzvané karma je zdarma nebo Boží mlýny melou. Klinická smrt dobre někdo věří někdo ne ale v tenhle knížce se opakuje tak často až těžko uvěřitelné. Abych dala nějaký klady tak je dobre napsaná a ten konec to u mě zachránilo a je to autora první kniha proto dávám tři hvězdy.

EvikU.
20.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha se četla dobře, ale já mám pár připomínek. Na tak málo stran knihy bylo až moc manželských párů, ale logicky nešel ani jeden do hloubky. Byli to bývalý spolužáci z vejšky, kteří se scházeli a autor s jejich životy tak zamíchal, že se navzájem propojili jako když skládáme puzzle. Ale tak hrozně moc překombinované, že by to ani náhoda ani život nedokázal vymyslet.

Druhá věc, která mi nesedla byl posmrtný život. Několik klinických smrtí, několik smrtí, které už nevrátil zpátky. Soud nejvyššího. Jelikož to bylo u moc postav a v knize jakožto společensko-kriminalní drama ze současnosti jsem to neočekávala. Prostě mi to nesedělo, kdyby tam byly tyto události jen dvě, byla by to zajímavá vsuvka, která v jiné knize není, v takovém rozsahu už mi to vadilo. Pak bych očekávala knihu označit za fantasy.

V knize řeší autor snad všechny možné témata. Prostituci, alkoholismus, bezdomovci, kriminál, vraždy, krádeže, nehody, LGBT, podvody. Přišlo mi, že je tam úplně vše. Přesto všechno se kniha četla opravdu dobře. Jenže pak přišla kapitola s Nejvyšším a bylo to v háji. Kapitoly, které byly mezi, byly dobré, jen bych uvítala více stran a rozebrat problémy jen některých rodin a více do hloubky. Takhle to po mě tak nějak steklo a na žádné postavě mi nezáleželo.

Kniha je za mě na 3 a půl hvězdy, je čtivá, ale do dokonalosti ji ještě trochu chybí. I tak jsem si knihu užila a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst.

marwinmh
20.12.2022 3 z 5

Nebylo to špatné čtení, mělo to nápad, líbilo se mi střídání pohledů hlavních postav, jejichž osudy se vzájemně proplétaly, překombinovanost příběhu nelze upřít, avšak nijak mi to nepřekáželo. Život není peříčko a nepřízeň osudu je tady pro každého.

Lenka0007
05.09.2022 2 z 5

Překombinované, nevěrohodné, jak jsou osudy hlavních hrdinů propojené. Neba.

Pepina19
20.08.2022 4 z 5

Také se mi to jako oddechovka na odpoledne líbilo.

LaCoccinelle
08.05.2022 4 z 5

A mně se knížka líbila. Čtivá, svižná oddychovka, přečtená za odpoledne.

Lukáš Havlas
česká, 1966