A Bůh pravil: Budiž Jonáš
Sebastian Niedlich
Možná, že z nás budou svatí… Někdy má člověk zkrátka špatný den. Někdy má strašně špatný den. A někdy ho zamáčkne spadlá špička kostelní věže. Přesně to se stane Jonášovi, a tím by mohl vlastně celý příběh skončit. Ale Bůh (starší z nás si pamatují, že je Všemohoucí) má s ním jiné plány – neboť Jonáš je nový Mesiáš. A tak vstane z mrtvých. Lékaři, média a stále rostoucí počet nadšených věřících šílí. A Jonáš? Ten chce vlastně mít jen svůj klid. A v žádném případě netouží dělat zázraky! Ale všechno dopadne úplně jinak… Černočerná komedie s trochou sentimentu a trochou svatozáře od autora bestselleru Smrt a jiné vrcholy mého života.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
Und Gott sprach: Es werde Jonas, 2015
Až do 3/4 knihy se mi příběh dost líbil, ačkoliv přiznávám, že Smrt a jiné vrcholy mého života byla mnohem lepším počinem. Co mě poměrně dost naštvalo byl ten klišoidní konec, ačkoliv chápu autorovu logiku. Ale i tak... Ne, ten konec mi docela zkazil dojem ze čtení, bohužel. :/
Po prvním suprovým dílu Smrt a jiné vrcholy mého života jsem se strašně těšila na další. Těšila jsem se na odpočinkovou knížku, která to sice byla, ale s prvním dílem se nedá srovnat. Vtipy nebyly zdaleka tak dobré, jako v první knížce a celkově jsem od toho čekala víc. Stále jsem doufala v nějakou akci, ale žádná nepřišla. Jinak je knížka velmi čtivá.
Teda za me nic moc ! smrt a jiné vrcholy mého života ,je kniha povedena ! Ale toto se nepodařilo. Neco tomu chybí , dej není moc napínavý a ani vtipný -mistama trochu. Proste tomu neco chybí ,co by knize dodalo smrnc a ctivost.
Předchozí kniha Smrt a jiné vrcholy mého života mě opravdu nadchla, a tak jsem se těšila na další dílo tohoto autora. No musím říct, že tentokrát za mě bylo takové slabší. Sice jsem se semtam zasmála (autor to vyloženě směřoval jako humoristickou literaturu), ale prostě tomu něco chybělo. I tak přečtení nelituji a pokud ještě Niedlich něco vydá, tak bych to asi zkusila.
Zajímavý nápad, ale za mě tedy jaksi nedomrlý, nedotažený. Párkrát jsem se ze srdce zasmála, ale jako celek mě knížka nebavila. Na to, že není příliš obsáhlá, jsem ji četla dost dlouho.
Od tohohle autora jsem po prvni knize ocekavala vic. Prvni polovina se mi libila,ale dal jsem se spis tesila,az bude konec. Ja samozrejme chapu to propojeni,ale i tak se dal pribeh vystavet zajimaveji...
Tato kniha je velice příjemná oddechovka. Krásný černý humor se zde objevoval prakticky všude a já se velice často usmíval od ucha k uchu. Téměř do každého dialogu, do každého myšlenkového pochodu hlavního hrdiny a skoro do každé situace, ve které se hlavní hrdina ocitl, autor dokázal zařadit nějaký vtípek, nebo rovnou kameňák. A co je pro mě důležité, takto v knize působilo přirozeně, a nepřišlo mi, že by tam autor rval své vtipy na stránky nějak násilně. Bohužel jednoduchost a nadhled s jakým kniha začala, kniha také neskončila. Přibližně od poloviny knihy, když se autor začal více soustředit na děj a zápletku, jsem měl pocit, jako by autorovy došla šťáva a najednou si nevěděl rady, jak dostat na papír tu omáčku kolem poselství, které nám chtěl svojí knihou předat ("Nebuď hovado!"). A tak mě kniha bohužel přestávala bavit a já nyní po dočtení této knihy už mám spíše smíšené pocity. Proto jen tři hvězdičky.
Za mě skvělá knížka, moc jsem se u ní nasmála. Bůh má výborné hlášky a Jonáš člověka také pobaví (občas mu prostě chybí filtr mezi mozkem a ústy). Ale je to vlastně chytrý kluk, který nám společně s autorem přináší důležité poselství: Nebuďme hovada!
Musím říct, že mě knížka příjemně překvapila a líbila se mi víc než první Smrt a jiné vrcholy mého života.
Po přečtení Smrt a jiné vrcholy mého života jsem se vyloženě těšila na další dílo autora. Jeho černý humor a zajímavě zpracované téma mě nalákalo si koupit i tuto knihu. Bohužel jsem byla hodně zklamaná. Oproti předchozí to byla velká nuda. Ne, že by se četla špatně, jen děj nebyl moc záživný a člověk pořád čekal, kdy bude to "wow" a ono to prostě nepřišlo. Snad příště.
Příjemná humorná oddychovka s jednoduchým "poselstvím" :-) první část knihy se mi líbila víc, obsahovala víc ironie a černého humoru, druhá část byla spíše už sentimentální.
Už hodně dlouho jsem nečetla knihu z donucení. Nerada nechávám knihy nedočtené a tahle pro mě byla opravdu utrpením, nicméně se mi líbily kapitoly s Božím slovem, což je asi tak všechno. Celá kniha se točí jen kolem toho, jak si Jonáš nezvyká na svou novou popularitu. Toť vše! Nic víc tam není!
Za mě plný počet, líbila se mi už první kniha tohoto autora. Z odlehčeného tématu vzniká spousta otázek o bytí i nebytí, a to doslova. Naprosto souhlasím s předchozím komentářem, je to kniha, kterou chcete přečíst na jeden zátah. K - pro mě skvělému - prožitku jistě pomohl i prima překlad. Tedy až na výraz mÝrnix týrnix... Nic němečtějšího než mir nichts, dir nichts neexistuje, tak proč ten ypsilon?
Nezávadná, nenápadná, nenáročná jednodenní záležitost. Podobných knih už jsem sice četl několik (ať už od stejného autora či s podobným názvem), ale jak jsem napsal v úvodu - občas je třeba vypnout hlavu, trochu vypustit realitu a třeba připustit, že by nový Mesiáš mohl přijít v těchto dnech do současného světa. Kniha začíná nevinně jako taková oddechová kniha s lehkým zamyšlením, ale postupně se tyto dvě roviny začnou vyrovnávat a v druhé polovině se náboj knihy mění. Vtipy sice zůstávají (zejména v podobě občasných hlášek), ale převažují temnější odstíny a závažnější problémy dnešní společnosti (nezní to moc nabubřele? možná, ale je to tak). Kniha je pak opravdu napínavá a nechtěl jsem ji odložit, dokud nedojdu na konec a nedozvím se, jak to s hlavními hrdiny dopadne. A nebojte, samozřejmě nenapíšu, jak to dopadne :) a) všichni přežijou, b) všichni umřou, c) někdo přežije, někdo umře, d) a třeba úplně jinak :) Ale o to tady v té knize vůbec nejde, přináší jiné otázky, nad kterými se čtenář může zamýšlet. Líbí se mi taky fakt, že žijeme ve společnosti, kde taková kniha může vyjít - tím "taková" myslím, že dělá si otevřeně legraci z náboženského fanatismu. A tou společností myslím naši evropskou (post)křesťanskou, která je osvícená, liberální, tolerantní, zkrátka otevřená a úžasná, narozdíl od jiných, kde by asi taková kniha neprošla... ale to sem nepatří :)
Takže hlavním heslem je: "Nebuď hovado!"
2016 | Smrt a jiné vrcholy mého života |
2020 | Přežít Smrt není legrace |
2018 | A Bůh pravil: Budiž Jonáš |
Po Smrti o zmrtvýchvstání... Když už jednou umřeš (zákeřně) a ten nahoře tě šoupne zpátky do života jako proroka a ty o to vlastně vůbec nestojíš. Kolotoč událostí se rozjede na plné obrátky.