Veronika se rozhodla zemřít

Veronika se rozhodla zemřít
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309703/bmid_veronika-se-rozhodla-zemrit-BKN-309703.jpg 4 3472 3472

A dne sedmého... série

Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny”. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny. Kniha nyní vychází v limitované edici.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo

Veronika Decide Morrer, 1998

Maevie
09.04.2020 3 z 5

Veronika se rozhodla zemřít, protože její chuť k životu ubily všechny aktivity, které dělala, protože byly „rozumné“. Vystudovala školu, protože trvat na svém dětském snu klavíristky by bylo šílené, zvolila si nudnou práci, protože druhá možnost byla příliš riziková, bydlí v klášteře, protože nechce sama rozhodovat o tom, kdy by měla jít spát. Vydala se tou cestou, kterou dnes tisíce rodičů předkládá svým dětem jako správnou. Ať je nám tato kniha upozorněním, že život není žebříček úkolů, které je nutné splnit, a že ne vždy ta snazší cesta je lepší.

Monika164
08.04.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila.... Pohled do nitra lidské duše...

betička
22.03.2020 3 z 5

Veronika se rozhodla, že už jí život nemá co nabídnout - všechny dny měla stejné, protože je takové chtěla mít ..... U této knihy je asi opravdu nejdůležitějším poselstvím to, že s blížící se smrtí si člověk teprve pořádně uvědomí, jak moc chce žít.

fnoudek
21.03.2020 5 z 5

"Vědomí smrti v nás podnítí vůli k životu"

Ence
09.03.2020 1 z 5

Coelho nezvládá konce svých knih. Po neuvěřitelně stupidním závěru Alchymisty přišel předvidatelný a příliš čitelný závěr zde.
Na knize oceňuji snad jen začátek, kdy jsou popsány pádné a přesvědčivé argumenty pro ukončení (nejen) Veroničina života. Následující pasáže jsou nezáživná slátanina s naivními bláboly a nezajímavými postavami.

claudiavas89
09.03.2020 5 z 5

do nedočíta do konca , možno nepochopí hlavnú myšlienku

Agatha84
08.03.2020 1 z 5

Zhruba v polovině odloženo. Znovu si říkám, že život je příliš krátký a knih je příliš mnoho na to, abych ztrácela čas s něčím, co mě nebaví...
Coelho, jak dlouho jsem jej odkládala, tak moc jsem byla zklamaná. Třeba je to jen špatným výběrem knihy. Zhruba tuším, co měl autor za záměr a kam chtěl svého čtenáře dovést, nicméně zvolil formu, která je - alespoň pro mě - naprosto nevyhovující. Prostředí psychiatrické léčebny dobré, ale tam to končí. Příběh vlastně neexistuje, postavy jsou ploché a Veronika prochází tak prudkým vývojem sebeuvědomění (bez jakéhokoli vnějšího zásahu), že mě nakonec rozčiluje ze všeho nejvíce. Takže v příběhu chybí vlastně všechno - myšlenka, příběh, ponaučení, spíše se jedná o jakési náhodně pospojované glosy a filozofické úvahy, které postrádají hlubší smysl.

Magrata15
05.03.2020 3 z 5

Z této knihy mě nejvíc zaujala myšlenka "Vědomí smrti v nás podnítí vůli k životu".
A o tom ta kniha byla.

bara9550
05.03.2020 5 z 5

Můj bože,
tohle je prostě nádhera, skvělá kniha, strašně mě bavila, od začátku do konce.
Myslím, že ji určitě přečtu ještě minimálně 1x! Doporučuji ji i jako první knihu od Paula!

chamyl
01.03.2020 5 z 5

Překvapivě dobré. A to dokonce velmi. Po mediálně profláknutém a pro mne vlastně prázdném Alchymistovi mám pocit, jakoby šlo o knihu od jiného autora.
Originální námět a úvahy o smrti, depresích a smyslu života ukazující na zřejmý paradox, že mít se dobře, automaticky neznamená, být šťastný.
Dobře uchopené téma pro ty, kteří chtějí přemýšlet a třeba i polemizovat.

pavlanosko
07.02.2020 4 z 5

Nečekaný závěr..

the_res13
01.02.2020 1 z 5

Příběh ok, konec totální zklamání

Samar
19.01.2020 4 z 5

Kniha kterou jsem si v sestnacti koupila na zaklade doporuceni jedne starsi kamaradky. Tenkrat to byla snad ma neoblibenejsi :-)

Čtenářka73
19.01.2020 4 z 5

Zajímavý příběh pokládající otázky, kdo je blázen a co je vlastně normální. Existuje nějaký smysl života? Co dokáže člověka znovu nastartovat, když už se domníval, že všechno je zbytečné a nic, co by za to stálo, už ho nečeká?

Hnilda
11.01.2020 5 z 5

Od Coelha za mě nejlepší Román se skvělou pointu.

tabaluga
10.01.2020 4 z 5

Kniha mne nadchla hlavně svým poselstvím.. co všechno v člověku může probudit věta ve smyslu "zemřete během pár dnů". Myslím, že to dokáže vlít život do žil nejednomu člověku. Je to taky o nalezení sebe sama a boji proti depresi..

Cageyy
09.01.2020 5 z 5

Tato kniha mi v jednu dobu mého života přišla úplně úchvatná a dlouho jsem se s ní stotoznovala, resp. s hlavní hrdinkou. Filmové zpracování ale mě zklamalo????
Asi jsem si příběh načrtla už v hlavě a film byl jiný ???? Nicméně se mi tato smutná kniha líbila ????

Josh
06.01.2020 2 z 5

Hlavní hrdinka Veronika má svého života ve 24 letech dost a po neúspěšném pokusu se zabít skončí v sanatoriu, kde víceméně řeší odpověď na otázku z obálky „Kde je hranice mezi šílenstvím a zdravým rozumem, mezi odlišností a normalitou?“ To si možná někdo někdy řekl každý z nás…… Ani ona ani další postavy mi nepřišly extra výjimečné nebo zajímavé. Když nic jiného zvláštní rozuzlení v závěru knihy a myšlenka ošetřujícího lékaře „vědomí smrti v nás podnítí vůli k životu“ přece jen dalo smysl přečtení této knihy.

barufil
06.01.2020 3 z 5

Četla se příjemně. Zajímavé rozuzlení postavy.

anája
03.01.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla, hlavní pointu jsem nezapomněla, ale připadla mi taková jednoduše napsaná, tenká.