A neostal ani jeden
Agatha Christie
A neostal ani jeden je azda najslávnejšia kniha kráľovnej detektívky Agathy Christie – na celom svete sa z nej predalo vyše sto miliónov výtlačkov. Obľubu si získala aj jej divadelná adaptácia a niekoľkokrát bola úspešne sfilmovaná. Majstrovské dielo Agathy Christie. Spectator Dej románu nás zavedie na neobývaný skalnatý ostrov pri pobreží Devonu, kam skupinu desiatich ľudí pozval majiteľ prepychového sídla pán Amis. Tajomný hostiteľ sa však neukáže a hostia čoskoro pochopia, že na ostrove sú ako v pasci. Situácia sa dramaticky vyhrotí, keď neznámy hlas z gramofónu každého z nich obviní, že zapríčinil smrť človeka. A tak ako ubúda vojačikov v detskej riekanke, vo vile postupne ubúda hostí, ktorých vraždí chladnokrvný šialenec. Najdesivejšie však je, že vrahom je jeden z nich...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2021 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
(SPOILER) "Todo Modo" rodu rudě hříšných, vyvolených. Rubínová tíž, žádná červánková nit, odsouzená do černé strže. Dámou pohřebišť. Na konečné.
Stará dobrá klasika ve formě ostrovní vyvražďovačky. Ač je kniha již staršího data, určitě to není nuda a dýchá z ní atmosféra doby, kdy ženy byly ještě dámy a muži gentlemani, scházeli se na čaji o páté a o dům pečovalo služebnictvo. Vraha se mi v průběhu nepodařilo odhalit, ale zpětně musím říct, že vydedukovat se to dalo. Ke konci se ale čtenář dozví několik poměrně podstatných informací, které poměrně zásadním způsobem ovlivňují výsledek. Takže uhodnout kdo, proč a jak není opravdu sranda. Kniha určitě nezklame!
Za mě skvělé... Jedna z neznámějších knih A. Christie, která dala inspiraci ke spoustě dalších knih a filmů. Dobře napsaná, napínavá až do konce, jen nechápu, proč se musel měnit původní název...
A pak nezbyl žádný má neuvěřitelnou sílu v příběhu. Začíst se nevyžadovalo žádné úsilí. Znáte takové to typické „čte se to samo“? Tak tahle kniha je přesnou definicí tohoto slovního spojení. Vyloženě vám pohled skáče samovolně z jednoho slova na druhé, mozek automaticky zpracovává a ruka nevědomky otáčí stránku za stránkou. A pak nestihnete skoro ani mrknout a kniha je přečtená. A já přesně tohle od této knihy chtěla.
Splnila má očekávání. Nezklamala, ale na druhou stránku vlastně ani nijak nepřekvapila. Možná to je tím, že nejsem čtenář detektivek. Prostě se v nich nedokážu najít. Detektivní romány ukazují svou sílu především v intenzitě příběhu. V ději. Já vyhledávám myšlenky, a proto dává větší smysl, že jsem platonicky zamilovaná do Virginie Woolf než do Agathy Christie.
Líbilo, asi první příběh, který jsem četla. Zatím jsem Agathu sledovala jsem v TV. Zamotané, neuvěřitelné. A přesně, zaslechla jsem o přejmenování knihy. To mi přijde hloupé, abychom se nedočkali ještě změny básničky, tak také není úplně korektní
Tohle se prostě čte samo! Trochu přestřelené, ale až do konce nevíte, klasická "Agathovština" :-) Co mě ale mrzí, že knihu z pochybných důvodů přejmenovali, černoušci se už nenosí. Agatha se musí v hrobě obracet :-(
100 %
Veľmi dobre sa to čítalo, nevedela som sa od knihy odtrhnúť, za pár hodín som to mala prečítané. Vraha som až do konca neodhalila :)
Neuvěřitelně dobře napsaný celý příběh. Autorka vás nutí myslet nad vším, co se uvnitř knihy děje. Rozhodně doporučuji přečíst. Autorka si jistě zaslouží titul královny detektivek.
Až do poslední chvíle jsem pochybovala, kdo je vrahem. Opět se ukázalo, že Christie je geniální autorka detektivek. Tento příběh je dle mě ale spíše experiment, což je ještě víc fascinující. Doporučuji.
Knížku jsem četla už kdysi ještě na gymplu a když jsem ji náhodou potkala v knihobudce, musela jsem si ji vzít. A tak mi velmi přišlo vhod společné čtení.
Agatha Christie dokazuje, že napínavá detektivka se dá napsat i bez potoků krve. Knížka vás chytí hned na prvních stránkách a nepustí vás až do konce. Děj rychle ubíhá, snad až na pár stránek téměř na konci, kdy už postav zbývá málo a autorka se hodně zabývá jejich psychologií.
Postavy jsou napsané s jistou majoritní charakteristikou a každá má své tajemství.
Prostředí odlehlého téměř liduprázdného ostrova je velmi zajímavé, ovšem sneslo by trochu více popsat. Z knížky se dozvíme pouze, že je ostrov skalnatý a leží asi míli od nejbližšího pobřeží. Zajímavá je i psychologie postav a jejich vývoj poté, co vražedné řádění započne. Každá na nastalou situaci reaguje jinak.
Bohužel jsem si z minulého přečtení pamatovala jeden detail, který mi v polovině knihy sdělil, kdo je vlastně vrah. Zpětně si říkám, že to bylo vcelku jasné.
Tohle byla moje úplně první detektivka v životě, už to bude šedesát let zpátky. Stará láska nerezaví, miluju a vždycky budu milovat. Takhle má vypadat detektivní příběh.
Super skvělé nadčasové! Audio kniha načtená panem Vladimírem Čechem, naprosto dokonalá. Já knihomol detektivek jsem si dala tuto královnu do výzvy, neboť příběh notoricky známý jsem vlastně nikdy nečetla. Byla to rychlá jízda už dlouho se mi nestalo, že bych zavírala knížku, tedy vypínala mobil ve 4 ráno. Já jsem si tuhle klasiku užila, rychlý spád, rozklad psychologie postav, gradace děje, prostě osvěžující bonbonek mezi dnešními brutálně krvavými severskými příběhy jako třešnička na dortíku. Tohle mě hodně bavilo, Agatho byla jste geniální a ve své době fakt královna detektivek.
Tohle byla rychlovka, geniální, promyšlený od samého počátku až do konce. Samozřejmě vraha jsem netipl ani náhodou, hodně bavilo.
Bože, to je taková klasika! Autorka umí udržet napětí, jazyk míří rovnou k jádru pudla.
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanek
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Krátká, svižná a čtivá knížka, kterou z mého pohledu pokazilo těžko představitelné závěrečné vysvětlení. Přiznám se, že mi není jasné, proč v určitou chvíli přestali mizet vojáčci ze stolu.