A neostal ani jeden
Agatha Christie
A neostal ani jeden je azda najslávnejšia kniha Agathy Christie – na celom svete sa z nej predalo vyše sto miliónov výtlačkov. Obľubu si získala aj jej divadelná adaptácia a niekoľkokrát bola úspešne sfilmovaná. Dej románu nás zavedie na neobývaný skalnatý ostrov pri pobreží Devonu, kam skupinu desiatich ľudí pozval majiteľ prepychového sídla pán Amis. Tajomný hostiteľ sa však neukáže a hostia čoskoro pochopia, že na ostrove sú ako v pasci. Situácia sa dramaticky vyhrotí, keď neznámy hlas z gramofónu každého z nich obviní, že zapríčinil smrť človeka. A tak ako ubúda černoškov v detskej riekanke, vo vile postupne ubúda hostí, ktorých vraždí chladnokrvný šialenec. Najdesivejšie však je, že vrahom je jeden z nich...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
Kniha má rychlý spád, pohledy jednotlivých postav ukazují opravdu hodně odlišné jednotlivé charaktery. Zároveň ale nedávají vědět, kdo je za vraždy zodpovědný až do poslední chvíle. A to doslova. Do poslední stránky.
Autorka se mohla více rozepsat o psychologii postav, o hrůze, kterou museli zažívat, když si náhle uvědomili, že budou postupně odpraveni všichni. Proto nedávám plný počet hvězd. Uznávám ale, že by to patrně rozředilo příběh a detektivka by už neměla ten rychlý spád a napínavost.
Od Agathy jedna z mých nejoblíbenějších!!! Četla jsem už několikrát a stejně se vždycky divím!!!!
Je to už řadu let, kdy jsem tuto detektivku četl poprvé, poté jsem ji za nějakou dobu přečetl ještě jednou. Víckrát ji již číst nebudu, je totiž natolik dobrá, že si ji pamatuji téměř do všech detailů. A jen drobná poznámka: Nenašel jsem knihu A. Christie, která by mne zklamala.
Upřímně, knihu jsem vůbec nechtěla číst, s tím že je to staré, tak to bude strašně divné a nebude mě to bavit.
Tak to jsem se teda šeredně spletla. Deset černoušků je úplně super, napínavé, svižné, má to spád a opravdu jsem vůbec netušila, kdo je vrah ( což většinou aspoň tuším).
Určitě všem doporučuji, velká pecka !!!
Absolutní pecka,kniha mi bavila...přečteno za den...vůbec jsem netušila,kdo je vrah...mohu jen doporučit.m.
Knížku jsem dlouho nechtěla číst .... Nojo Agatha Christie přece nejsem na důchodě abych četla nějakou starou detektivku, ale.. jedním dechem, za pár hodin, no prostě 5 hvězdiček klidně bych dala i víc. Knížka má děj, napětí, spád, je čtivá opravdu DOPORUČUJI
Klasika.Pro mě neobvylá tísnivou atmosférou jakoby strach a hrůza lezly ven z knížky.Jindy mi přijdou její knížky typické pohodou a klidem kdy zlo je někde v pozadí a nepřítomné.No a jinak perfektní.
Toto je typ knihy, u které když ji začnete číst, tak tím napětím jak to vše dopadne nemůžete přestat. Dvěma slovy úchvatný příběh.
Nepochybuji o tom, že se jedná o jednu z nejlepších detektivek, která kdy byla napsána. Napětí, vzájemné podezírání, noční můry a výčitky svědomí, nedůvěra, tajemná atmosféra a strašidelná stále se opakující dětská říkanka, to vše působí na čtenáře naprosto ohromujícím dojmem.
Přesto jsem trošku zklamaná. Z nějakého důvodu jsem se nedokázala do příběhu dostat natolik, jak by to bylo možné. Může za to snad skutečnost, že jsem byla s dějem seznámena dopředu? Nebo jsem to četla ve špatném období? Ať je důvodem cokoliv, velice mě mrzí, že mě ta nejistá a napjatá atmosféra minula. Mám takový dojem, že jsem přišla o jeden z nejlepších zážitků v dějinách mé čtecí kariéry.
Skvělá, čtivá detektivka. Viděla jsem i úžasné zpracování Mladoboleslavského divadla (A nezbyl ani jeden) - knihu jsem četla až poté, ale stálo to za to :)
Výborná detektivka. Napínavá sonda do lidské psychiky. Vlastně detektivka o masovém vrahovi, který je přesvědčen o svém poslání vykonávat boží spravedlnost. Žádné potoky krve, žádný sadismus, a přesto běhá mráz po zádech...
Moje první Agatha a určitě i poslední:(! Ač mám detektivky opravdu ráda, do téhle jsem se vůbec nemohla dostat. Takové nějaké nijaké. Odpad to asi úplně není, takže dávám dvě hvězdy... ale ani jsem to nedočetla.
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanek
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Přiznám se, styděla jsem se, že neznám tvorbu snad nejznámější autorky detektivních příběhů. Deset malých černoušků je skvěle promyšlený příběh, u kterého můžete jen spekulovat kdo a co... Jsem z něj nadšená! Další autor, po kterém sáhnu, když se zase objeví čtecí krize :-)