A neostal ani jeden
Agatha Christie
A neostal ani jeden je azda najslávnejšia kniha Agathy Christie – na celom svete sa z nej predalo vyše sto miliónov výtlačkov. Obľubu si získala aj jej divadelná adaptácia a niekoľkokrát bola úspešne sfilmovaná. Dej románu nás zavedie na neobývaný skalnatý ostrov pri pobreží Devonu, kam skupinu desiatich ľudí pozval majiteľ prepychového sídla pán Amis. Tajomný hostiteľ sa však neukáže a hostia čoskoro pochopia, že na ostrove sú ako v pasci. Situácia sa dramaticky vyhrotí, keď neznámy hlas z gramofónu každého z nich obviní, že zapríčinil smrť človeka. A tak ako ubúda černoškov v detskej riekanke, vo vile postupne ubúda hostí, ktorých vraždí chladnokrvný šialenec. Najdesivejšie však je, že vrahom je jeden z nich...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
Ze začátku jsem vrhla podezření na úplně jinou osobu, ovšem, když poté zemřela..tak jsem si myslela, že mám celkem jasnou představu, kdo by mohl opravdovým vrahem být, a to zejména podle jeho dosavadního vystupování (zřejmé psychické nemoci). I přesto byl závěr mocný, a to i přes to, že jsem si jen potvrdila, že mé domněnky o pachateli byly správné. Výborná kniha, od které jsem se nemohla odlepit a přečetla ji za jedno odpoledne. A ta dusivá atmosféra, kdy nikdo nemůže věřit nikomu, je na jedničku! :)
Při první kapitole jsem si říkala, co jsem si to zase vybrala :-D Ale vzápětí jsem došla k závěru, že to bude to pravé ořechové... První třetinu jsem četla trošku rozvláčněji, ale pak příběh nabral spád a já jsem zbytek musela dát na jeden zátah, protože jsem prostě potřebovala vědět kdo za tím vším je :-)
Ta žena je génius... můžeme o tom pochybovat, můžeme o tom vést spory, ale to je tak vše, co s tím uděláme... na tohle bych nikdy nepřišla... občas si člověk říká, kde brala inspiraci...
Skvela atmosféra, skvelý námet. Ale, koniec musel byť vysvetlený v epilógu. Ináč sa nedá zistiť, kto to bol. A to pokazilo celý dojem. Buď to mala nechať otvorené alebo záver spraviť tak, aby bolo jasné, kto to bol. Škoda.
Wow!!! Naprosto geniální kniha. I když nejsem velký fanda detektivek, tahle mě naprosto pohltila. A závěr absolutně neočekávatelný. Prostě mohu všem vřele doporučit.
Jedním slovem brilantní! Kam se hrabou severské detektivky - žádné příliš morbidní nebo překombinované zápletky, za to ta stísněná atmosféra...
Viděl jsem dvě filmová zpracování, ale kniha je přesto super, moc jsem si užil. Navíc, konec je vlastně jiný, než ve filmu!
Jedna z nejlepších detektivek, co jsem četla. Kam se na ni hrabou dnešní detektivky, kde se autoři předhánějí v násilí a brutalitě. Moje šedé buňky mozkové prostě milují starou dobrou školu, kde kraluje Agatha...
Ohromné. U téhle knížky jsem se skutečně bála což se mi často nestává. Udělala jsem jedinou chybu a tou je, že jsem knihu četla v noci.:)
Pro mě rozhodně nejlepší kniha Agathy Christie. Oproštěna od Hercula Poirota, slečny Marplové a dalších detektivů.
Skvěle zpracovaná kniha. Téměř horor!! 10 osob na ostrově představujících 10 malých černoušků. Po každé vraždě jeden černoušk zmizí.
Vraha do konce knihy neznáme. Jen opravdu pozorný čtenář by dokázal odhadnout kdo se za vraždami skrývá!
Vřele doporučuju každému čtenáři detektivek.
První knížka, kterou jsem od Agathy četla stále tomu nemůžu uvěřit. Ta zápletka je geniální, strašidelná, ba přímo děsivá. A ten konec... Prostě geniální.
Nemám slov. Takhle geniálně vymyšlenou knihu jsem ještě nečetla. Do poslední chvíle jsem marně přemýšlela kdo je vrah a rozuzlení mě víc než překvapilo. Vřele doporučuji! Agatha Christie = genialita. Kdyby šlo dát deset hvězd, bez přemýšlení bych je dala.
Čo povedať, čo už nebolo o tejto kultovej knihe vyslovené - jednoducho najlepšia detektívka všetkých čias s fantastickým nápadom, prevedením a spádom. A finálne rozuzlenie je jedna obrovská knižná delikatesa.
Nejlepší detektivka Agathy Christie! Jednoznačně! Nejprve jsem viděla jako divadelní zpracování a v knihkupectví neodolala a jeden výtisk si zakoupila, vubec nelituji! Chytlavé od začátku do konce a velice překvapivé rozuzlení :)
Miluji knihy jako je tato, moje nejoblíbenější :)
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanek
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Skvělá klasická detektivka. Autorka je opravdu mistryní tohoto žánru, klobouk dolů! Kniha mě uchvátila především svou stručností a úderností, účinkem na čtenáře...přitom žádné příliš morbidní nebo komplikované zápletky. Bravo. Jedna z nejlepších knih, které jsem četla.