Vánoční vražda a jiné povídky
P. D. James (p)
Adam Dalgliesh série
Čtyři dosud nevydané povídky z pera jedné z nejslavnějších autorek detektivních příběhů. Jedna z nich popisuje případ, jehož součástí byla před padesáti lety sama P. D. Jamesová, v dalších dvou se seznámíme s mladým Adamem Dalglieshem. Všechny povídky jsou hravé, důmyslně sestavené a vyprávěné s elegancí a typickým náznakem humoru i hlubokým pochopení pro nejsložitější stránky lidské povahy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2016 , MottoOriginální název:
The Mistletoe Murder And Other Stories, 2016
To téměř všeobecné nadšení sdílet nemohu. Tuctové detektivní povídky. Neobjevné a schématické. Což mě mrzelo o to víc, že Adam Dalgliesh byl detektivem mého dětství. Jedna z TV detektivek, jméno si už nevybavím, kdy oběti byly zabíjeny sondou přímo do žaludku, se mi někdy ve snech ještě někdy vrací. Ale tohle byl opravdu jen slabý odvar.
Moje první kniha od autorky. Perfektní vykreslení postav. Dokonale popsané prostředí. Výborné náměty. Příjemné a nenáročné čtení. Pro mě určitě ne poslední kniha s postavou Adama Dalglieshe. Měla jsem své podezřelé ze zločinů, až na Dědictví Boxdaleových, jen jsem nebyla schopná najít motiv a patřičné důkazy, až na Úplně obyčejnou vraždu, u té jsem byla na stopě velmi rychle. Velmi se mi líbila předmluva, která vystihla povídku jako obtížný literární útvar. Autorka na malém prostoru vytvořila pěkné dílko.
4 krátké povídky dokazují mistrovství P. D. James. I na malém prostoru (jednotlivé příběhy mají 25 – 35 stran) dokáže autorka vykreslit prostředí, charakterizovat postavy.
V povídkách Dědictví Boxdaleových a Dvanáct vánočních stop vystupuje mladý mladý intendant Adam Dalgliesh.
V úvodní povídce – Vánoční vražda – popisuje autorka zločin ve vlastní rodině. Pro mě je i motivací přečíst si životopis P. D. James.
Zajímavé jsou aluze na Deník pana Nuly (https://www.databazeknih.cz/knihy/denik-pana-nuly-69825) a Husmana (https://www.databazeknih.cz/vydane-povidky/clemence-housman-44537).
Povídka Úplně obyčejná vražda je založena především na perfektní charakteristice. Zarámování povídky prostředím realitní kanceláře přináší nečekávaný/ očekávaný konec.
Kromě povídky Úplně obyčejná vražda se ostatní odehrávají během vánočního období.
„Vzpomínám si na obrovská polena praskající v krbu, na rodinné portréty, na atmosféru trochu ošumělého pohodlí a trsy cesmíny a jmelí zavěšené nad obrazy a dveřmi, které představovaly jedinou vánoční výzdobu.“ (s. 20)
(…)
„V otevřených ústech bylo vidět cosi, co připomínalo vánoční nákyp.“ (s. 116)
Vtipně působí závěrečná řeč Adama Dalglieshe v poslední povídce.
„Co si o tom myslím? Adam na chvilku zaváhal a zapřemítal. „Moje drahá této Jane, myslím si, že na podobný případ už nikdy nenarazím. Bylo to úplně jako z Agathy Christie.“
…………………………………………………………………………………..
Čtenářská výzva – kniha s vánoční tematikou
S Adamem jsem vyrostla, takže jsem se vrátila do dětství, četlo se to hezky. Vlastně jsem se díky P.D.J. naučila mít ráda detektivky.
Příjemné detektivní povídky, nic náročného. Ale je to klasika s hezky popsanou atmosférou - a to si já cením :-).
Autorciny knihy s Dalglieshem jsou brilantni.Tyto povidky jsou prumerne,za me nejvydarenejsi Uplne obycejna vrazda a Dedictvi Boxdaleovych.
Klasika jako vždy, tentokráte v malém formátu povídky, ale opět skvělé. Překvapivý závěr, nádherně vystižená atmosféra a důsledná logika, která mně přiměla přemýšlet nad svou chabou inteligencí. Další nové knihy a povídky od autorky už nebudou a to je škoda.
Vynikající. Těžko říci zda by se z každé z povídek mohl stát plnohodnotný detektivní román. Jako povídky, ale každopádně první liga, jako celek, i každá z nich jednotlivě. Prostě pochoutka. Navíc jak úvod z pera Val McDermid-(ové) i předmluva P.D.J. jsou vynikající a stojí za přečtení (zvláště v okamžiku, kdy všechny čtyři povídky dočtete a hledáte - marně - další). [OA x 2]
Jak zhodnotit? P. D. Jamesová ve svých knihách s Adamem Dalglieshem nás vždy vtahuje do složitých propracovaných vztahů jejich postav na tapetě někdy až mysteriózních prostředí. Někdy je postav a jejich vzájemných vztahů tolik, že se při troše nepozornosti začínáte v ději ztrácet. Ale právě i v tom mají její detektivní romány svoje kouzlo. Toho lze ale těžko dosáhnout v kratších povídkách. A toto bohužel povídková kniha je. Po vzoru jedné hry od Cimrmanů musím říci, "P. D. Jamesová Ty nejsi povídkový typ." Ale i přesto je to vcelku dobrá knížka, tedy za 3 hvězdičky.
Tak tohle opravdu nemuselo být. Někdo dlouho hrabal, až vyhrabal pár nesourodých vejškrabků a dal je pod lákavý název, aby se před Vánocemi dobře prodal. Hvězda navíc za Dalglishe.
Jednou jsem někde zaslechla zajímavé přirovnání - je to jako sex s vlastní ženou, uspokojí, ale nenadchne. Stejné je to s touhle knížkou. Klasická oddechovka, ale jinak nic, co by ve mně nějak zůstalo.
Vánoce psychologie detektivní a krimi povídky vánoční příběhy metafikce
Část díla
1986 | Třikrát Adam Dalgliesh |
1991 | Pachuť smrti |
1992 | Černá věž |
2013 | Smrt přichází do Pemberley |
2009 | Soukromá pacientka |
Milá jedno-hubka, poviedku sú síce kratšie, ale nechýba im nevšedné rozuzlenie.