Adventní kletba
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Hříšní lidé Království českého. Královský prokurátor Oldřich z Chlumu se spolu se svým pomocníkem panošem Otou ocitne jedné bouřlivé noci na hradě Krašově. O pomoc ho požádá hradní paní, neboť se tu během adventu zjevují předkové jejího manžela, kteří tu dříve zemřeli za podivných okolností...
Další výborná detektivka od pana Vondrušky. Opravdu jsem si ji užila. :-) Určitě si přečtu i další díly.
U knížek tohoto autora mne nejvíce baví středověké reálie, i když popravdě nevím, jak moc jsou reálné. I příběh zde je zajímavý a navíc z našeho kraje, ačkoliv je opět použita řada známých motivů – herec, pohyb po provaze apod. – znalci jistě vědí i o dalších. Oldřich z Chlumu opět rekordně rychle vše odhalí a krále potěší. Autor zase potěší své čtenáře, jak jinak!
Všechny Vondruškovy historické "krimi" knihy jsou tím nejlepším, co u nás v žánru detektivek v poslední době vyšlo.
Další z povedených příběhů autora. Trochu mě netěší, že v každé knize strážného opijí a ten usne. Tím jim usnadní další pátrání. Je to opakující se a ztrácí to na nápaditosti. Jinak je příběh skvělý jako vždy :)
Moje první kniha od pana Vondrušky, která mě nastartovala na další příběhy s Oldřichem z Chlumu.
Příjemné čtení s detektivní zápletkou, čte se jedním dechem.
Vřele doporučuji :-)))
Omlouvám se, ale tohle opravdu není šálek mé kávy. Pana Vondrušky si vážím, předkládá českou historii širokým vrstvám, ale pro sebe si radši zvolím jiný žánr.
AUDIOKNIHA, BEZ SPOILERU:
Příjemná záležitost, o hodně lepší vyprávění i děj, než předchozí díl Záhada zlaté školy. Audiokniha má zhruba dvě hodiny a kvitoval jsem neztrácení se v ději a zajímavou zápletku s rozuzlením.
Příjemné čtení, určitě se podívám na zoubek i nějaké další knížce od pana Vondrušky. V hlavě mám pocit, navzdory několika mrtvolam, že jsem četla pohádku. Hlavní hrdina sympaťák, ale i pěkný lišák .)
Moc hezký díl. Jen jsem si chvílemi připadala, jako bych četla ne Adventní kletbu, ale Strašidelní klášter. Což ovšem ale vůbec nevadilo, myslím, že právě Strašidelný klášter je jeden z nejlepších případů soudce Ti od Roberta van Gulika.
Perfektní příběh - úžasně spletitý a přitom logický děj, v polovině knihy spád malinko zbrzdil, jakoby se autor potřeboval nadechnout, ale pak už jsem knížku nemohla položit. Tohle je moje čtvrtá kniha od pana Vondrušky a třetí s postavou sympatického, moudrého a velice zdatného vyšetřovatele - královského prokurátora Oldřicha z Chlumu. Podle mého názoru je zatím z těch čtyř nejlepší. Jen mi přijde, že ten popis knihy v záhlaví stránky ke knize Adventní kletba ani nepatří.
Další zajímavá kniha autora o Oldřichovi z Chlumu.Z počátku děj celkem podivný,zamotaný.Pak se to ale zase rozjede na plné pecky až do konce s dobrým,logickým koncem včetně trestu,ke kterému tentokrát dovede viníky sám Oldřich.
Nemám co vytknout. Další super díl ze série hříšní lidé.. propracované do posledni stránky, děj s Otou a Oldřichem velmi čtivý .. prostě super
Veškeré knihy s Oldřichem z Chlumu jsou prostě perfektně napsány a je radost je číst. Přečtené mám všechny a vřele doporučuji všem, kteří mají rádi detektivky i trochu historie.
detektivní a krimi romány 13. století tajemství historické detektivky české detektivky a krimi Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)Autorovy další knížky
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Mistrná ukázka toho, jak zdánlivě nesouvisející maličkosti umí utvořit velký logický celek... Líbí se mi, jak jednoduše (slohově) pan Vondruška píše, ale jak je text složitý (zápletka). A ač tento žánr úplně nemusím, nelituji přečtení, přestože si ji nakonec nezařadím do čtenářské výzvy. Dovětek názvu "aneb tři zločiny, které rozřešil královský prokurátor Oldřich z Chlumu" je uvedený jen uvnitř knihy a v databázi naší knihovny :-)