Adventní kletba
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Zdánlivě obyčejná návštěva hradu Krašova se změní v děsivou noční můru. Oldřich z Chlumu chce pomoci příbuzné, která se mu svěří s dávným prokletím hroznatovského rodu. Co spojuje vraždy šlechtičen a pověst o pokladu knížete Soběslava? Pátrání přivede Oldřicha a jeho pomocníky panoše Otu a velitele Diviše do řídce obydlených lesů kolem Berounky. Jejich životy visí na vlásku, kromě černého rytíře je ohrožuje i cosi tajemného. Lze vůbec objasnit záhadu starou více než jedno století? Další titul z úspěšné edice historických detektivních románů Hříšní lidé Království českého.... celý text
Oldřich z Chlumu je docela sympaťák, nejvíc se mi na něm líbí jeho věrnost manželce. Já jsem netušila, kdo je vrah. Příběh měl spád, dobře se to četlo. Moje zatím druhé setkání s královským prokurátorem.
Mám rád detektivky, ale nějak nemohu sdílet nadšení, které měla doma moje partnerka při čtení této knihy - a kvůli čemuž jsem se vlastně do knihy také pustil. Nějak jsem to její nadšení při čtení nesdílel, ale nemohu knize upřít, že má určité prvky toho, že musíte číst dál - ale výsledek celé četby mě osobně nějak neuchvátil. Třeba to nadšení najdu u dalších děl autora.
Jako vždy dokonale čtivé propojení historie a detektivky, oblíbené postavy, zajímavá zápletka. Prostě a jednoduše: Pan Vondruška opět nezklamal. :)
Tak tahle kniha mě chytla hned zpočátku čtení, ztotožňuji se s názory, že když čtete tuto knihu, připadáte si, jako byste v ten okamžik na to samém místě byli a tím se i dost autenticky bojíte ( já jsem lampičku na nočním stolku zhasla, až když bylo zcela jasné, že je den a noční stíny jsou pryč a občasná ponurost, která na mě z knihy občas skočila je tatam).
Napínavá návštěva hradu Krašov...
Jediné, co bych mohl panu Vondruškovi vytknout je to, že mi v příběhu chyběl velitel vojenské družiny Diviš... ;-) Těším se na další díl a tenhle rozhodně můžu ostatním doporučit k přečtení :-)
Vondruškova klasická středověká krimi,dle mého názoru z edice Hříšní lidé...zatím nejslabší.
Stejně dobrá kniha, jako ostatní díly Hříšných lidí. Je to stále tatáž kostra příběhu se známými protagonisty, do které je vloženo jiné prostředí, jiný zločin a nové postavy. Autor má ale knihu dobře propracovanou, takže nezbývá nic, než jen pochvala.
Jeden z nejlepších příběhů Oldřicha z Chlumu, které jsem zatím četla, děj je spletitější, napínavý, příjemná oddechová četba.
Adventní Kletba si mě získala už od první strany. Obsahuje přesně to, co mi v předchozích třech knihách o Oldřichovi z Chlumu chybělo. Spád, ponurost, temnotu, dokonce i napětí a skoro žádnou vata. A do toho všeho dokonale vybarvený Krašov. Není nutný na sílu každý děj neustále rozvádět a překombinovat. V tomhle případě tady díky tomu méně dostáváme daleko více, než v předešlých dílech.
Nemohu jinak než dát opět plný počet bodů. Skloubení historie a detektivky je v podání tohoto spisovatele (alespoň pro mne) na neskutečně vysoké úrovni.
Dávám knížkám ze série Hříšní lidé Království českého často tři hvězdičky, čímž chci naznačit, že je řadím mezi příjemné oddechovky. Totéž platí i o tomhle případu prokurátora Oldřicha. :-)
Pěkně zamotané, ale čtivé, jak je u Vlastimila Vondrušky zvykem. Stále mě nepřestává překvapovat, jak bylo ve středověku jednoduché někoho poslat na popraviště (krádež jídla v hradní kuchyni...).
Adventní čas, zvláštní mystérium blahoslaveného Hroznaty na hradě Krašově, série zvláštních vražd - no co více dodat, prostě příjemné odpočinkové čtení se zajímavou zápletkou.
První kniha V. Vondrušky, kterou sem četl a musím říci, že mě nenadchla. Myšlenka se zatopenou kryptou je pěkná, ale jinak je text dosti těžkopádný a plochý. Připadá mi přesně jako plánek hradu na předsádce knihy. Inspirace soudcem Ti pro mě byla velmi lákavá, ale nevím nevím, kdy se zase k tomuto autorovi vrátím. ALe někdy asi ano, zas tak špatné to nebylo. A na hrad Krašov se určitě pojedu podívat.
Až díky "životopisu" Oldřicha z Chlumu jsem se dozvěděla, že se jednalo o variaci na van Gulikův Strašidelný klášter (vůbec mi to dříve nedošlo, i když je tato kniha, ze série jediná, čínskému soudci Ti věnována). Tak medvěda na Krašově neměli, ale měli tam jiné věci, např. bl. Hroznatu, svatobarborské mysterium, podzemní kryptu, listinu z dob biskupa Jindřicha Břetislava a půvabnou lazebnici, které se málem podařilo i ...; rozuzlení sice tentokrát nebylo dle klasického scénáře (vrahem je někdo nenápadný a sympatický), ale i tak dost dobré, byť oproti předloze o malinko horší.
Další skvělá práce z řady knih pana Vondrušky. Adventní čas a hrad Krašov, na který mám osobní vzpomínky se mi moc líbil, stejně jako celý příběh.
detektivní a krimi romány 13. století tajemství historické detektivky české detektivky a krimi Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
Část díla
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Celý tento příběh se odehrává na hradě, kam Oldřicha z Chlumu zaválo počasí. Doslovně. K pomoci při řešení několika vražd, které se odehrály v minulosti i současnosti, má k ruce pouze panoše Otu. Tahle kniha je z celé série spíše ta slabší.