Afghánec
Frederick Forsyth
Svět má za sebou newyorské a londýnské atentáty a západní bezpečnostní služby si nemohou dovolit opominout ani tu sebemenší stopu, která by jim mohla pomoci odhalit další plány teroristů. V počítači vysokého představitele Al-Kajdy, jenž unikl zatčení jen tak, že spáchal sebevraždu, jsou nalezeny dva podezřelé textové dokumenty. Objevuje se v nich výraz Al-Isra, který odkazuje k zázračnému zjevení ze života proroka Mohameda. Odborníci na Korán potvrzují, že pokud je Al-Isra název plánované teroristické akce, může jít o nepředstavitelně ničivý úder… Zpravodajští experti se však brzy ocitnou na mrtvém bodě, aniž by měli jakoukoli představu, co vlastně ze strany Al-Kajdy hrozí. V tu chvíli přichází ke slovu zdánlivě šílená myšlenka – pokusit se proniknout přímo mezi vůdce arabských teroristů. Tím, kdo má na sebe tento úkol vzít, je Mike Martin, plukovník SAS ve výslužbě. Mike opouští rozestavěný dům, kde chtěl v klidu prožít zbytek života, a vydává se na nejnebezpečnější misi svého života… Frederick Forsyth svým Afgháncem znovu dokazuje, že v něm má žánr špionážního románu opravdového mistra. I v této knize vychází z nejžhavější současnosti, a přesto se mu podařilo vytvořit zcela originální a napínavý příběh, jenž kromě naléhavého poselství o novodobých hrdinech boje se zlem přináší i pozoruhodnou zprávu o historických příčinách terorismu a vnitřních mechanismech fungování Al-Kajdy.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2007 , Knižní klubOriginální název:
The Afghan, 2006
Začátek je dost těžkopádný a musí se tím člověk prokousat. Místy jeden neví, zda čte román nebo dokumentární dílo (vývoj politiky v Afghánistánu atd.), ale vše pak do sebe zapadne a zápletka s vyvrcholením stojí za to!
FF zkrátka ví, o čem píše, nebo to alespoň dokáže znamenitě předstírat. Jeho pojetí světa špionáže a tajných služeb působí hodně věrohodně, i když je všechno to popisování a vysvětlování mnohdy příliš zdlouhavé a na úkor napětí. V této knize se autor zaměřuje na problematiku fundamentálních teroristů, což je v dnešní době aktuální téma, a Forsyth je dokázal zpracovat velice dobře. Hlavní hrdina je vykreslen celkem věrohodně, myslím, že po dokonalém několikaměsíčním výcviku by svoji úlohu - přivlastnění identity někoho jiného - mohl zvládnout. Knížka se mi líbila a těším se na další Forsythova dílka.
Touto knihou mne Forsyth nezklamal, ale ani nenadchl. Jako obvykle děj vychází z reálných a aktuálních událostí a hlavní postavou je svázán s příběhem Boží pěsti. Tato mise plukovníka Martina je sice dle mne ve skutečnosti naprosto nereálná, ale jako románové čtení je docela zábavná. Jak už tu padlo, v ději se příliš spoléhá na náhody a všechno jde moc snadno, ale celkově lze knihu doporučit.
Hned od začátku knihy jsem si říkal tohle je nejlepší Forsythovka co jsem četl. Jenže pak se blížilo posledních patnáct stran knihy a už jsem to tak neviděl. Ano kniha je dobrá a zaslouží si obdiv ale ten konec je doslova zmrvený a hlavnímu hrdinovi je tam věnováno tak opravdu málo. Nu nic musím dát za ten konec 65%.
Ppodle mého asi nejslabší Forsythova kniha. Zápletka je nepravděpodobná, náhody až příliš náhodné. No, přečetla jsem to, protože mám Forsytha ráda, ale vracet se k tomu nebudu.
Zde se už Forsyth vlastně opakuje. Prostě po přečtení tohoto románu mám pocit, že jeho poslední knihy jsou skoro totožné. Afghánec mě už neohromil, ale ani nezklamal.
Myslím, že je to jedna z těch slabších Forsythových knih. Souhlasím zcela s Ječmínkem, že děj je občas příliš nuceně hnán do nepravděpodobných situací a popravdě i závěr mi přijde příliš "americky přímočarý". Ale pokud máte Forsytha rádi, určitě si knížku užijete. Na dovolenou třeba do Turecka pod slunečník dobrá volba.
Čtivé, akční, napínavé, téměř dokumentární. Ovšem ještě musím dodat: přitažené za vlasy (třeba ti dvojníci a nebo stíhačka, která se jako na potvoru zřítí přesně do bodu X). FF napsal dost lepších knih.
islám terorismus politické thrillery
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Moje šestá „forsythovka“. V hlavní roli se opět vrací Mike Martin, hrdina nejobsáhlejší Forsythovy knihy Boží pěst odehrávající se za první války v Zálivu 1990/91. Spolu s ním se v Afgháncovi znovu objevuje i jeho bratr Terry, ovšem tentokrát jen na pár stránkách.
Kniha je rozdělena do čtyř částí – Rejnok, Bojovníci, Sochor a Cesta. Autor se na začátku ničím nezdržuje, tempo je rychlé a brzy se dostáváme k nejdůležitější otázce celého příběhu – co má Al-Kajda za lubem v operaci zvané Al-Isra?
Afghánec nabízí přesně to, co od Forsytha může čekat ten, který ho už dobře zná. Míchání fikce s realitou, detailní znalost prostředí, napětí, neuvěřitelnou propracovanost děje. Kniha má jen 320 stran, takže pokud máte na čtení opravdu čas, za dva dny je po všem.
Popis životů Izmáta Chána a Mike Martina v částí zvané Bojovníci sice na zhruba 60 stránek naprosto zbrzdil hlavní dějovou linku, ale na druhé straně díky tomu čtenář pochopí jejich životní osud.
Za nejgeniálnější považuju zkřížení cest Chána a Martina v době Afghánsko-sovětské války (POZOR, SPOILER). To nakonec vede k tomu, že se oba v jedné jeskyni setkájí s Usámou bin Ládinem a jeho pobočníkem Ajmánem Al-Zaváhrím. A tuto informaci využije Martin v operaci Sochor o nějakých 20 let později. Pane Forsythe, smekám!!!
Trochu jsem se sice ztrácel v popisování islámského světa teroristů, resp. těch informací bylo příliš mnoho, a útěk Chána z amerického vězení mi přišel neskutečně přitažený za vlasy, nicméně nemůžu jinak než za 5 hvězdiček. Je to srdeční záležitost.
Nemám moc rád porovnávání, protože každá kniha je o něčem jiném, ale musím uznat, že Den pro Šakala a Mistr Klamu se mi líbily víc. Afghánce řadím výš než Žoldáky a na rovno s Odessou a Boží pěstí.