Agnes
Hannah Kent
Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona,...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2013 , Fortuna Libri (ČR)Originální název:
Burial Riters, 2013
Kniha je úžasná napsaná tak, jako by ji napsala Islanďanka. Pro čtenáře, kterým se líbila, doporučuji stejnojmenný film, natočený v roce 1995, tedy ne na motivy této knihy, neobyčejně působivý a islandsky syrový... Jinak gramotnost děvečky Agnes nebyla na Islandu nezvyklá, tento stát si na gramotnosti svých obyvatel zakládá již od středověku.
Neznají mě.
Pořád mlčím. Jsem odhodlaná uzavřít se světu, zatvrdit srdce
a držet se toho, co mi ještě nevzali. Nemohu dopustit, abych zmizela.
Budu v sobě svírat to, co jsem, a objímat rukama všechny věci, jež
jsem kdy viděla, slyšela a cítila.
Velice dojemná, krásně napsaná kniha o tom, jak můžete dopadnout, když nezapadáte. A také o tom, jak je snadné druhé lidi soudit.
Čekala jsem víc, než mi autorka nabídla. Trochu akce, víc lásky, ale nakonec to byl utahaný, ponurý příběh, občas zmatené odstavce a spousta pobídek k modlení a Bohu.
Nejkrásnější kniha, kterou mám ve své knihovně. Je nádherná nejen obálkou a celkovou úpravou knihy, ale i svým mistrným obsahem. Miluju realistické knihy, které jsou psané tak, že autorovi věříte každé slovo. Moc bych si přála, aby Hannah vydala další knihu :)
Jímavý příběh, která vás nutí k zamyšlení nad postavením žen, síle předsudků, domněnek a zažitých klišé. Došlo k vraždě, dva mrví. Jsou tři podezřelí a už tu máme klišé - krásná mladá naivka to přece nemohla být. Určitě to byl ten mladý kluk,ale ten je hloupoučký, na to by nepřišel. Máme to, hlavou spiknutí je Agnes, nemanželská, nemajetná nájemná děvečka, stará panna, je jí přes třicet a nějaká chytrá, umí číst a katechismus. Je to jasné, to je ona, musíme jí odsoudit k smrti. Jenže nic není tak jednoduché a Agnes sama vypráví historii svého života. A ten věru nikdy nebyl jednoduchý.Zda to bude stačit k tomu aby byl rozsudek zrušen či změněn, to už si musíte přečíst.
Mimochodem asi nejvíc mě dostala poznámka autorky, že se jedná o příběh na reálném základě :o(
Zajímavý příběh o vině či nevině,odpuštění a trestu.Život byl v té době velmi drsný,ženy v podstatě nemohly nic a celá knížka byla velmi depresivní.I tak doporučuji .
Zajímaví knížka, která se dobře čte. Udržuje čtenáře v napětí, jak to doopravdy bylo a jak to nakonec dopadne. I po dočtení vám příběh zůstane pár dní "ležet" v hlavě.
Velmi dobře napsaná kniha, nedá se od ní odtrhnout. Trochu mi stylem i příběhem připomínala Vyhnání Gerty Schnirch, akorát v islandských kulisách a z trochu dřívější doby.