Alan Rickman: Deníky

Alan Rickman: Deníky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537982/bmid_alan-rickman-deniky-663a6be35beda.png 3 285 285

Deníky Alana Rickmana jsou jedinečnou pozvánkou do mysli autora – jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalita i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes. Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné. Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po filmy o Harrym Potterovi a Královu zahradnici, kterou režíroval. Deníky začínají v roce 1993 a končí s hercovou smrtí v roce 2016 a nabízejí příležitost seznámit se s Alanem Rickmanem nejen jako hercem, ale jako přítelem, cestovatelem, fanouškem, režisérem i obyčejným mužem.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Témbr

Madly, Deeply: The Alan Rickman Diaries, 2022

Interpreti: Aleš Procházka

6493
22.05.2023 2 z 5

Alana miluji, jeho dílo obdivuji. Nicméně to, jakým způsobem byly jeho deníky interpretovány pro veřejnost, je velice nečitelný a není čtivý. Drtivá většina deníkových zápisů je sled miliardy jmen lidí, filmů, divadelních her, médií a dalších a vy se snažíte, velice marně, v tom zmatku a útržcích nějak zorientovat. Občas dostanete poznáku pod čarou s mini vysvětlivkou, ale i přesto jste ztraceni. Asi bych se nebránila tomu, kdyby byla celá kniha koncipovaná jinak. Například poskládat z jednotlivých zápisů příběh některého z Alanových projektů nebo třeba životních fází. Takhle to nemá žádnou přidanou hodnotu troufám si říct pro nikoho, sand jen pro vydavatelství, pro které je to easy money grab.

keselylenka
22.05.2023 2 z 5

Byl to velký herec a velká duše, ale jediné, co na těchto denících stojí pro nás čtenáře za to, je úvod Emmy Thompson a závěr jeho ženy. Ostatní je bohužel asi tak vypovídající, jako byste si četli lístečky na ledničce u lidí, které neznáte. Myslím, že by vlastně sám o takové vydání nestál. Kdyby je použili jako zdroj pro životopisnou knihu, bylo by to mnohem lepší.

Violetti
21.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Je hrozně zvláštní číst něčí deníky, které končí sérií takřka jednoslovných zápisů 12. prosince 2015 a následným doslovem vdovy o tom, jak to ten další měsíc pokračovalo. Právě afterword Rimy Horton je emocionálně nejsilnější, v závěsu je pak zápis kolem smrti Natashy Richardson.

První polovinou jsem se opravdu spíš protrápila. Připadalo mi, že s novým tisíciletím a hlavně s narůstajícími zdravotními problémy se zápisy trochu prodlužovaly a prohlubovaly. Deníky Alana Rickmana jsou krásná ukázka toho, proč by se něčí deníky neměly vydávat - nemá to prakticky žádnou výpovědní hodnotu, je to sbírka informací kolem toho, kam A. R. cestoval, jak často chodil k doktorům a s kým a kde zrovna večeřel. Moc nevěřím tomu, že je A. R. chtěl publikovat (a pokud skutečně ano, tak že je chtěl publikovat v této podobě). Mnohem lépe by to fungovalo ve formě memoáru, biografie a tak. Takhle je to sice autentický, ale valná většina je vlastně hrozně nudná. Je to normální, je to prostě běžný život, ale proč to vydávat?

(čteno v angličtině od ledna do května)

LadyAnn
21.05.2023

(SPOILER) "Nevíme, zda by si Alan přál, aby byly jeho deníky zveřejněny."

Co k takto rozpačitému úvodu říct?

Deníkové záznamy jsou opravdu heslovité a zkratkovité, působí jako poznámky v diáři. Jedná se o každodenní fakta, tedy převážně výčet schůzek s obrovským množstvím lidí (včetně návštěv lékařů) nebo nudné informace o dopravních prostředcích, kterými za svými aktivitami cestoval.
Kniha naopak neobsahuje žádné delší příběhy, pouze výjimečně se v ní dají najít hlubší úvahy a postrádá ucelený kontext.
Rickmana jsem vždy vnímala jako rezervovaného umělce. Byl mi sympatický a těšila jsem se, že ho poznám lépe, ale bohužel mi ani po bezmála 450 přečtených stranách textu kniha příliš nepřiblížila jeho osobnost (až na milou předmluvu E. Thompson).

kaczka79
19.05.2023 5 z 5

Fenomenální Alan Rickman.... co dodat... jen to, že na tohoto charismatického herce nelze jen tak zapomenout ....I přes kraťoučké každodenní poznámky (+ překvapivě vkusné, krásné malůvky v deníku), lze vyčíst jeho nenapodobitelný charakter... Emma Thompson jej vystihla krásně.

Ditules
14.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Zbožňovala jsem ho. Knihu tvoří hlavně vzpomínky na léta 1993 až 2015. Pracovní a osobní živost se v nich mísí a přelívají. Vidíte, že byl skvěle ironický i v reálném životě. Vzpomíná na sledování některých filmů, setkání s herci, filmové večírky a slavnosti spojené s filmem, setkání s královskou rodinou...a hodně cestování po světě... Na účast na pohřbech herců a dalších lidí od fochu.

Hodně na mě zapůsobilo, jak vzpomíná na smrt Natashy Richardson, která byla jeho blízkou přítelkyni. Nebo pak moment, když šel číst dětem do nemocnice a chtěl je všechny obejmout, ale přes hadičky a infuze se bál, aby je nepolámal.

Pottera neglorifikuje. Píše o tom, jak mnohdy bylo natáčení příliš zdlouhavé. Taky o tom, jak pri rozhovorech pořád padalo téma HP a už ho to třeba i vyčerpávalo.

Úvodní slovo v knize má Emma Thompson a je to překrásná vzpomínka.

Hoblinka
10.05.2023 5 z 5

"Byl velkorysý i náročný. Nebezpečný a komický. Sexy i bezpohlavní. Mužný i poťouchlý. Temperamentní i mdlý. Pedantský i bezstarostný." Krásné

deníky herci

Autorovy knížky